Επικοινωνιακή “επίθεση” για χρέος και Πρέσπες
Αλλάζει ατζέντα το Μέγαρο Μαξίμου που μετά από μία εβδομάδα έντασης και πολιτικής οξύτητας επιθυμεί να προκαλέσει θετικά γεγονότα.
- 29 Ιουνίου 2018 07:16
Η προσπάθεια της κυβέρνησης να αλλάξει το πολιτικό κλίμα θα στραφεί σε δύο κατευθύνσεις: Αφενός στο να επικοινωνήσει τα καλά σημεία της απόφασης για το χρέος και αφετέρου στο να πείσει ακόμη και τους πλέον δύσπιστους ότι η Συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ ήταν καλή και θα έχει σημαντικά οφέλη για την χώρα.
Το Μαξίμου δεν κρύβει ότι ήδη έχει μπει στην διαδικασία σχεδιασμού της “επόμενης μέρας” με έμφαση την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων σε συνδυασμό με την αποκατάσταση αδικιών που δημιουργήθηκαν τα χρόνια της κρίσης. Η ισορροπία είναι δύσκολη όμως στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι μετά την έξοδο από το Μνημόνιο και την επανάκτηση της οικονομικής κυριαρχίας της χώρας, είναι ευθύνη δική τους να επιλέξουν τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους. Η κεντρική δέσμευση για τα επόμενα χρόνια (ως το 2022) είναι η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5%. Το Μαξίμου θεωρεί ότι μπορεί να τα επιτύχει και με το παραπάνω. Εξ αυτού του λόγου εκτιμά με βάση τα οικονομικά στοιχεία που έχει στην διάθεσή του ότι από την φετινή υπεραπόδοση θα διανείμει για τρίτη χρονιά κοινωνικό μέρισμα το οποίο μάλιστα θα ξεπεράσει για πρώτη φορά τα 2 δις ευρώ. Συγχρόνως εκτιμά (χωρίς να το φωνάζει) ότι εφόσον κατακτήσει τον στόχο του 3,5% θα μπορεί να διεκδικήσει την μη εφαρμογή των μειώσεων στις συντάξεις από 1.1.19. Πριν φθάσει όμως εκεί θα φροντίσει να πείσει την κοινωνία με στοχευμένες οικονομικές παρεμβάσεις ότι μπορεί να εμπιστευτεί την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
Στο Μαξίμου θεωρούν, ότι οι επιπτώσεις από την υπογραφή της Συμφωνίας για το Σκοπιανό στην Βόρεια Ελλάδα δεν είναι τόσο δραματικές, όσο παρουσιάζονται. Μάλιστα σύμφωνα με κάποιες μετρήσεις που επικαλούνται κυβερνητικά στελέχη στους νομούς Φλώρινας και Καστοριάς, δηλαδή στην Δυτική Μακεδονία, η πλειονότητα εμφανίζεται ικανοποιημένη από την Συμφωνία.
Όμως γενικώς η κυβέρνηση κατανοεί ότι πρέπει να “δουλέψει” στην Βόρεια Ελλάδα καθώς καταγράφεται ένα συνολικότερο κλίμα δυσαρέσκειας. Γι’ αυτόν τον λόγο στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ που πραγματοποιήθηκε στην Κουμουνδούρου εξετάστηκε η πιθανότητα να ληφθούν κάποιες πρωτοβουλίες που θα στοχεύουν τους νομούς του βορειοελλαδικού χώρου. Επί της ουσίας να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του αναπτυξιακού συνεδρίου αναφέρουν αρμόδιες πηγές υπονοώντας ότι οι πρωτοβουλίες θα στρέφονται γύρω από την οικονομία και τις επενδύσεις.
Συγχρόνως, δεν αποκλείεται όμως να γίνουν και κάποιες πολιτικές εκδηλώσεις που θα αποσκοπούν στην μείωση της έντασης που αναπτύσσουν στην περιοχή ακραία στοιχεία και στελέχη της Χρυσής Αυγής. Όλα αυτά θα αποφασιστούν τις επόμενες ημέρες σε νεώτερη συνεδρίαση του οργάνου, παρόντος του Αλέξη Τσίπρα.