Η χαρτογράφηση των δυνάμεων της δεξιάς
Τα σενάρια για νέο κόμμα, η στάση της ΝΔ στο Σκοπιανό και η αποφυγή της διάσπασης από τα δεξιά της
- 20 Ιουνίου 2018 07:23
Είναι η πρώτη φορά από το 2010-2012 όπου στο χώρο της κεντροδεξιάς και δεξιάς υπάρχει τέτοια κινητικότητα και το τοπίο είναι τόσο ρευστό παρά το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία δείχνει να είναι συμπαγής και αν κανείς λάβει υπόψη του τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, φαντάζει ενισχυμένη μέσα στο κλίμα που δημιουργεί η συμφωνία Τσίπρα Ζάεφ.
Ωστόσο η εικόνα αυτή δεν αποτυπώνει τα υπόγεια ρεύματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, καθώς το κλίμα πόλωσης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που υπάρχει μετά και την πρόταση μομφής δεν αφήνει να εκφραστούν διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό της ΝΔ. Πάντως είναι αξιοσημείωτο ότι η γερμανική εφημερίδα FAZ απέδωσε, όχι ως εκτίμηση αλλά ως πληροφόρηση, την εναντίωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συμφωνία των Πρεσπών στον κίνδυνο διάσπασης της ΝΔ και τη δημιουργία κόμματος στα δεξιά της. Είναι επίσης γεγονός ότι η τακτικής της πόλωσης που επέλεξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την πρόταση μομφής κάνει ακόμα πιο δύσκολες τις διαφοροποιήσεις στελεχών της ΝΔ από την στρατηγική που ακολουθεί το Μοσχάτο.
Την ίδια ώρα ο Παναγιώτης Σγουρίδης μέσω του Ραδιοφώνου 24/7 προαναγγέλλει το τέλος του κυβερνητικού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ μόλις έρθει για κύρωση στη βουλή η συμφωνία για την ΠΓΔΜ, με το κόμμα του Πάνου Καμμένου να φαντάζει σε αποδρομή. Προς τα τέλη του χρόνου ο Τάκης Μπαλτάκος προαναγγέλλει δημιουργία δεξιού κόμματος με εν ενεργεία βουλευτές και αξιωματικούς.
Μέχρι στιγμής οι όποιες πολιτικές κινήσεις υπάρχουν στο χώρο της δεξιάς όπως το ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη, η Νέα Δεξιά του Φαήλου Κρανιδιώτη, οι ΡΙΖΕΣ του Βασίλη Καπερνάρου και η κίνηση του Κυριάκου Βελόπουλου, με εξαίρεση την τελευταία περίπτωση που καταγράφεται δημοσκοπικά στη Βόρεια Ελλάδα, οι υπόλοιπες κινήσεις δεν δείχνουν κάποια ιδιαίτερη δυναμική.
Την ίδια ώρα πολιτικούς φορείς έχουν ιδρύσει δύο ανεξάρτητοι βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν από την πρόταση μομφής της ΝΔ όπως ο Νίκος Νικολόπουλος και η Κατερίνα Παπακώστα.
Ταυτόχρονα αποσκιρτήσεις εν ενεργεία βουλευτών και ευρωβουλευτών όπως πχ του Δημήτρη Κουκούτση και του Ελευθέριου Συναδινού προσφάτως έχουν καταγραφεί στη Χρυσή Αυγή.
Μέχρι σήμερα αυτό που έχει καταγραφεί είναι πως βαρόμετρο για τη δημιουργία δεξιού κόμματος με επιρροή και ρόλο είναι οι σοβαρές απώλειες δυνάμεων ή μια διάσπαση της ΝΔ. Αυτή ήταν και η περίπτωση των ΑΝΕΛ το 2012. Μέχρι στιγμής αυτή η συνθήκη σε σχέση με τη ΝΔ δεν υπάρχει. Παρόλα αυτά πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι χώρος υπάρχει ωστόσο ο χώρος της δεξιάς δεν διαθέτει μια κατάλληλη προσωπικότητα που θα μπορέσει να ηγηθεί σε ένα κόμμα εκτός της ΝΔ και να συνενώσει τις όποιες διάσπαρτες δυνάμεις υπάρχουν.
Μένει να φανεί αν αυτό που είπε το Σάββατο στη βουλή ο Πάνος Καμμένος για τη διάσπαση της ΝΔ από τον Αντώνη Σαμαρά και τον Άδωνι Γεωργιάδη είναι ευσεβής πόθος του προέδρου των ΑΝΕΛ ή μια ρεαλιστική εκτίμηση.