Η ομιλία Τσίπρα στο ΣΒΒΕ εν όψει της πρώτης ΔΕΘ μετά το μνημόνιο

Η ομιλία Τσίπρα στο ΣΒΒΕ εν όψει της πρώτης ΔΕΘ μετά το μνημόνιο
MotionTeam

Στις προοπτικές που ανοίγονται μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και στην πρώτη ΔΕΘ μετά το μνημόνιο αναμένεται να αναφερθεί ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη και την ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος

Τη Θεσσαλονίκη επισκέπτεται σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μιλά αυτή την ώρα για την οικονομία στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) στο ξενοδοχείο Hyatt Regency.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην οικονομία και τις προοπτικές που ανοίγονται για τις επιχειρήσεις, μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια στις 20 Αυγούστου, και ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, της πρώτης χωρίς μνημόνιο, που θα ανοίξει τις πύλες της στις 8 Σεπτεμβρίου και φέτος έχει τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ.

Ο κ.Τσίπρας άφησε βολές κατά του ΣΕΒ λέγοντας στα μέλη του ΣΒΒΕ:

“Ακούω με μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον τις θέσεις, τις προτάσεις αλλά και τις ανησυχίες που διατυπώνει ο επιχειρηματικός κόσμος της Βόρειας Ελλάδας και ο Σύνδεσμος σας. Διότι γνωρίζω ότι όλοι εσείς εδώ, είστε άνθρωποι που έχετε καθημερινή τριβή με την αγορά και έχετε ιδία γνώση για το τι πρέπει να αλλάξει. Και έχετε αποδείξει ότι πίσω από τις δημόσιες τοποθετήσεις σας, ακομη και εάν δεν αρέσουν σε εμάς τους πολιτικούς, δεν κρύβονται άλλα κίνητρα.

Δυστυχώς, δεν ισχύει το ίδιο πάντα για με την ηγεσία του ΣΕΒ.Η οποία ενώ είναι εξαιρετικά αμφίβολο ποιές ακριβώς παραγωγικές δυνάμεις εκπροσωπεί, είναι βέβαιο ότι τα κίνητρα της είναι αμιγώς πολιτικά. Και δεν έχουν καμία σχέση με τις αγωνίες τόσο του επιχειρηματικού κόσμου όσο και της ελληνικής κοινωνίας.

Αυτό αποδείχθηκε και από την πρόσφατη έκθεση του, στην οποία ουσιαστικά επιχειρεί να παρέμβει στη δημόσια συζήτηση για τα μέτρα του 19 και του 20 δίνοντας σήμα αναγκαιότητας εφαρμογής τους, ανεξάρτητα από το αν πιάνουμε τους στόχους ή όχι.

Και είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός, ότι ο ΣΕΒ έρχεται σχεδόν πάντα να υπερθεματίσει για κάθε αντικοινωνικό και αντιαναπτυξιακό μέτρο, εν προκειμένω για τη περικοπή συντάξεων.”

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη συμφωνία των Πρεσπών για το Σκοπιανό λέγοντας μεταξύ άλλων: “Αναγνωρίζω και σέβομαι τις ευαισθησίες των πολιτών, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. Αλλά δεν μπορώ να επιτρέψω πάνω σε αυτές τις ευαισθησίες, να γίνονται σκόπιμες παραποιήσεις και μια άθλια πολιτική προπαγάνδα πολιτικής και μικροκομματικής σκοπιμότητας που σε τελική ανάλυση υπονομεύει το εθνικό συμφέρον.”

Εστειλε όμως μήνυμα και στην Τουρκία αφήνοντας παράλληλα αιχμές κατά της Ντόρας Μπακογιάννη, που παρέστη στην ορκωμοσία Ερντογάν:

“Η Ελλάδα,  θα συνεχίσει να εργάζεται για να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας και συνεργασίας με την Τουρκία, -και εγώ πρώτος έκανα προσπάθεια για αυτό- αλλά, δεν πρόκειται να ανεχτεί προκλήσεις και παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Και δράττομαι της ευκαιρίας να πω, Ότι σε μια περίοδο που η Τουρκία κρατά φυλακισμένους, αναίτια και χωρίς καμία κατηγορία, δύο Έλληνες στρατιωτικούς, είναι απαράδεκτο, ηγετικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παρίστανται στην ορκωμοσία του Τούρκου Προέδρου, χωρίς συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση, τη στιγμή μάλιστα που αυτή έχει αποφασίσει να μην παραστεί.

Η επίλυση των διαφορών μας με την Τουρκία, Δεν χρειάζεται κανέναν αυτόκλητο καλοθελητή. Ούτε συμβάλλει σε τίποτα η παρουσία Ελλήνων πολιτικών σε φιέστες στην Άγκυρα.”

Αυριο στο Λονδίνο- μεθαύριο στο ΝΑΤΟ

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας θα ταξιδέψει από τη Θεσσαλονίκη κατευθείαν για το Λονδίνο, όπου αύριο Τρίτη θα πάρει μέρος στη “Διαδικασία του Βερολίνου” για τα Δυτικά Βαλκάνια. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που είχε αναλάβει η καγκελάριος της Γερμανίας ‘Αγγελα Μέρκελ και είναι η πρώτη φορά που προσκαλείται η Ελλάδα σε αυτή.

Η “Διαδικασία του Βερολίνου” λαμβάνει χώρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Δυτικών Βαλκανίων, που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια, στο πλαίσιο της Βουλγαρικής Προεδρίας της Ε.Ε. και ύστερα από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων για ευρωπαϊκά δημοκρατικά Βαλκάνια, χωρίς εθνικισμούς, με ειρήνη, ασφάλεια, συνεργασία και συνανάπτυξη, όπως είπε ο κ. Τσίπρας και στην 4η Τετραμερή Σύνοδο Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας που έγινε στη Θεσσαλονίκη. Για τη Σερβία και το Μαυροβούνιο η προοπτική ένταξής τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι για το 2025. Για την ΠΓΔΜ και την Αλβανία η έναρξη των σχετικών διαδικασιών έχει οριστεί για το καλοκαίρι του 2019 και όσον αφορά στην ΠΓΔΜ εξαρτάται από το αν η γειτονική χώρα θα έχει εκπληρώσει όλα όσα προβλέπονται στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Από το Λονδίνο ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ την Τετάρτη και την Πέμπτη (11-12/7), στην οποία θα συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο.

Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και οι άλλοι ηγέτες των χωρών μελών της Συμμαχίας.

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι αυτό της πρόσκλησης της ΠΓΔΜ γι αυτό αναμένεται να φτάσει στις Βρυξέλλες και ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Ζόραν Ζάεφ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ενημέρωσε την προηγούμενη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ενώ συναντήθηκε και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Τόσο στη διάρκεια της ενημέρωσης των ηγετών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και στη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα ο κ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε κατηγορηματικά ότι πρώτα θα ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες από την πλευρά της ΠΓΔΜ, που προβλέπει το πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών, και μετά το ΝΑΤΟ θα απευθύνει την πρόσκληση στη γειτονική χώρα. Για τη συγκεκριμένη δήλωση του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ κυβερνητικές πηγές είχαν σχολιάσει ότι σημαίνει την πλήρη διασφάλιση των ελληνικών θέσεων.

Στην ίδια συνάντηση ο κ. Τσίπρας είχε θέσει στον κ. Στόλτενμπεργκ το θέμα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις τουρκικές φυλακές, λέγοντας ότι είναι “απαράδεκτο” για δυο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, με βάση το άρθρο 1 της Συμμαχίας και είχε ζητήσει από τον Γ.Γ να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο προκειμένου να βρεθεί λύση. Είχε θέσει, επίσης, και το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και είχε ζητήσει να αναλάβει πρωτοβουλίες το ΝΑΤΟ για να σταματήσουν οι προκλήσεις της Άγκυρας.

Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να θέσει το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και στον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο αναμένεται να συναντηθεί στο περιθώριο της Συνόδου. Ήδη ο κ. Τσίπρας το έθεσε στον κ. Ερντογάν και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του προκειμένου να τον συγχαρεί για την επανεκλογή.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να έχει συναντήσεις και με άλλους ηγέτες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα