Κοτζιάς: Έγγραφα “φωτιά” για μυστική διπλωματία – αποδοχή του ονόματος Μακεδονία από ΝΔ
Χαρακτήρισε καλή τη διπλωματία του Κώστα Καραμανλή. Διερωτήθηκε εάν απειλεί την Ελλάδα μια χώρα δίχως αεροπορία (ΠΓΔΜ) ή αυτοί που ετοιμάζονται να αγοράζουν F 35 (Τουρκία).
- 16 Ιουνίου 2018 21:18
Έγγραφα-φωτιά που καταδεικνύουν ότι η ΝΔ και οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν αποδεχτεί το όνομα Μακεδονία για χρήση στο εσωτερικό της FYROM και ότι διεξαγόταν μυστική διπλωματία για να εμφανιστεί το όνομα Μακεδονία ως τετελεσμένο γεγονός, κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, με την Ντόρα Μπακογιάννη να απαντά με τα δικά της έγγραφα.
«Υπάρχουν στιγμές καλής διπλωματίας όπως έκανε ο Καραμανλής στο Βουκουρέστι. Υπάρχει όμως και κακή διπλωματία η οποία επί 6 – 7 χρόνια διαπραγματευόταν το όνομα Σκόπια-Μακεδονία διεθνώς και στο εσωτερικό σκέτο Μακεδονία» ανέφερε ο κ. Κοτζιάς και κατέθεσε τα σχετικά έγγραφα του ΥΠΕΞ. Μάλιστα διερωτήθηκε πως θα λέγονταν οι πολίτες της γειτονικής χώρας εάν είχε γίνει αποδεκτή η πρόταση για Μακεδονία στο εσωτερικό. Επίσης, κατέθεσε έγγραφα που δείχνουν ότι οι διαπραγματευτές της ΝΔ χαρακτήριζαν θετικό το όνομα Σκόπια-Μακεδονία στον Μάθιου Νίμιτς αλλά μετά από τρία χρόνια του δήλωσαν ότι δεν θα το αποδεχτούν λόγω εκλογών.
Απαντώντας δε στις κατηγορίες της ΝΔ και της ΔΗ.ΣΥ περί μυστικής διπλωματίας αποκάλυψε ότι υπάρχει μια διαπραγμάτευση που έγινε χωρίς να τη γνωρίζει ουδείς, ούτε καν το τότε υπουργικό συμβούλιο. Όπως κατήγγειλε εκαλείτο τότε να πάει ο διαπραγματευτής της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και να πει ότι η Αθήνα σχετικά με το όνομα «συμφωνεί αλλά δεν το αντέχει να το πει δημόσια» και ζητούσε μετά να το επικαλεστεί η ελληνική κυβέρνηση ως τετελεσμένη απόφαση του ΟΗΕ. Δεν αποκάλυψε, πάντως, πια κυβέρνηση έκανε αυτή τη διαπραγμάτευση προαναγγέλλοντας ότι θα αποκαλύψει το σχετικό έγγραφο κατά την ψήφιση της συμφωνίας Ελλάδας – ΠΓΔΜ στη Βουλή.
Η ΝΔ είχε πει “ναι” στο Βόρεια Μακεδονία
Ο κ. Κοτζιάς αποκάλυψε επίσης ότι το όνομα Βόρεια Μακεδονία που επικρίνει σήμερα η ΝΔ ήταν ένα από αυτά που είχε αποδεχτεί στο παρελθόν και μάλιστα «το καλύτερο». Μάλιστα, κατέθεσε, τηλεγράφημα του 2009 όπου η τότε υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη απαντούσε στον Μάθιου Νίμιτς ότι «ασφαλώς και αξίζει το Βόρεια Μακεδονία». «Το επιλέξατε εσείς και τώρα δημιουργεί προβλήματα;» ρώτησε τη ΝΔ καταχειροκροτούμενος ο υπουργός Εξωτερικών.
Η συμφωνία αποδέχεται Μακεδονική ιθαγένεια, όχι εθνότητα
Ο υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε επίσης ότι η συμφωνία αποδέχεται τη μακεδονική ιθαγένεια και όχι τη μακεδονική εθνότητα. «Η συμφωνία δεν λέει εθνότητα αλλά ιθαγένεια» είπε και την αντιπαρέβαλε με απόφαση του ΟΗΕ του 2001 που αποκαλεί τους πολίτες της ΠΓΔΜ Μακεδόνες. «Το 2001 κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ;» διερωτήθηκε δηκτικά.
Αναφερόμενος δε στις αντιδράσεις για τη μακεδονική γλώσσα υπενθύμισε ότι η μακεδονική γλώσσα αναγνωρίστηκε το 1954 και το 1959 ο Ευάγγελος Αβέρωφ της ΕΡΕ αναγνώρισε δημοσίως την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας. «Τον καταδικάσατε γι’ αυτό τον Αβέρωφ; Είναι καταδικαστέος ή ίνδαλμα με τα φωτιά και τα τσεκούρια του;» διερωτήθηκε. Επίσης ανέφερε ότι το 1977 η μακεδονική αναρτήθηκε στις επίσημες γλώσσες του ΟΗΕ.
Για πρώτη φορά επιτυγχάνεται erga omnes – Σέβομαι τους Σκοπιανούς που το αποδέχτηκαν
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι με τη συμφωνία για πρώτη φορά έγινε αποδεκτή από τους γείτονες η erga omnes χρήση σύνθετης ονομασίας στο εσωτερικό και τη διεθνή σκηνή. Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι στη διαπραγμάτευση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ η έννοια της erga omnes περιοριζόταν σε διεθνή χρήση. «Το erga omnes ήταν για πάσα διεθνή χρήση. Όχι για πάσα χρήση » είπε και ξεκαθάρισε ότι το erga omnes αφορά το όνομα όχι την εθνότητα. «Σέβομαι τους σκοπιανούς που το δέχτηκαν» είπε χαρακτηριστικά.
Μέγιστη πράξη της ΠΓΔΜ η αλλαγή ονόματος και συντάγματος
Ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι με τη συμφωνία η ΠΓΔΜ αλλάζει για πρώτη φορά όνομα και υποχρεώνεται σε συνταγματική αναθεώρηση. «Είναι μικρό πράγμα να αλλάζουν όνομα και σύνταγμα; Θα κάνουν αυτές τις δύο μέγιστες πράξεις» υπογράμμισε. Διερωτήθηκε μάλιστα εάν η Ελλάδα κινδυνεύει από την ΠΓΔΜ «που δεν έχει καν αεροπορία» ή «από αυτούς που ετοιμάζονται να αγοράσουν F 35» φωτογραφίζοντας την Τουρκία.
«Πρώτιστο πατριωτικό καθήκον μας είναι να αναπτύξουμε το ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή. Κάνεις δεν θέλει πιο πολύ από εμάς τη λύση στο Σκοπιανό» είπε και υπογράμμισε ότι «οι Αλβανοί και οι Σλαβομακεδόνες έχουν εντεινόμενη ανησυχία για τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό που επιδιώκει να μετατρέψει τον αλβανικό εθνικισμό σε ισλαμισμό».
Η ΝΔ γίνεται παράρτημα των εθνικιστών του VMRO
Επιπλέον, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι με τις αντιρρήσεις της στη συμφωνία λειτουργεί ως παράρτημα του εθνικιστικού VMRO των Σκοπίων. «Τα ίδια λέτε εσείς και ο Ιβάνοφ» στα Σκόπια, καταλόγισε στην αντιπολίτευση.
Ακόμη, αποκάλυψε ότι στην ενδιάμεση συμφωνία που είχε υπογράψει το ΠΑΣΟΚ περιλαμβανόταν αυτούσιο το άρθρο 13 το οποίο στελέχη της ΔΗ.ΣΥ χαρακτηρίζουν ως κατάπτυστο σε σχέση με την εκμετάλλευση της ΑΟΖ. «Το άρθρο αυτό υπάρχει κατά λέξη στην ενδιάμεση συμφωνία» ανέφερε.