Μέχρι τα μέσα καλοκαιριού το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης

Μέχρι τα μέσα καλοκαιριού το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης
Το Μέγαρο Μαξίμου (Φωτογραφία αρχείου) eurokinissi

Την πιθανότητα η διαδικασία της τέταρτης αξιολόγησης να μην ολοκληρωθεί στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, αλλά στο αμέσως επόμενο προκαθορισμένο, αρχές Ιουλίου αφήνει για πρώτη φορά ανοιχτή η κυβέρνηση.

Όπως και να’ χει όμως, το Μαξίμου ξεκαθαρίζει πως η χώρα θα βγει από το Μνημόνιο, τον Αύγουστο, και ότι δεν υπάρχει πιθανότητα για παράταση του προγράμματος, κάτι για το οποίο διαβεβαιώνουν και οι δανειστές.

Κυβερνητικοί κύκλοι εξηγούν πως η πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων δείχνει πως ο στόχος για κλείσιμο της αξιολόγησης τον Ιούνιο είναι ρεαλιστικός και εφικτός, ωστόσο υπάρχει τόσο μεγάλος όγκος σε ό,τι αφορά την προεργασία για ορισμένα εξ αυτών που ενδεχομένως να απαιτηθούν λίγες ημέρες επιπλέον για να κλείσουν τα πάντα στο Eurogroup του Ιουλίου.

Το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν πως έργα όπως το Καζίνο στο Ελληνικό, το Χρηματιστήριο Ενέργειας και η “Εγνατία” προϋποθέτουν την υπέρβαση νομικοτεχνικών αγκυλώσεων που ενδεχομένως να μην έχουν ξεπεραστεί μέχρι τον Ιούνιο.

Το υπουργείο Οικονομικών εμφανίζεται πιο αισιόδοξο και πιστεύει πως “όλα μπορούν να έχουν τελειώσει τον Ιούνιο”, ωστόσο κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι “καλά έκανε ο πρωθυπουργός και άφησε ένα χρονικό περιθώριο ολίγων ημερών”, για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις.

Πάντως περί το τέλος του μήνα ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό και υπεύθυνος για την παρακολούθηση της πορείας της αξιολόγησης, Δημήτρης Λιάκος, προτίθεται να στείλει και νέα επιστολή προς τους υπουργούς που εμπλέκονται στην διαπραγμάτευση ζητώντας τους να έχουν ολοκληρώσει τα πάντα στα μέσα Μαϊου.

Η κυβέρνηση αισθάνεται και δεν το κρύβει ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τις εκτιμήσεις της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα και μάλιστα πηγές του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι το πλεόνασμα θα μπορούσε να έχει διαμορφωθεί στο 5% εάν δεν είχε διανεμηθεί το κοινωνικό μέρισμα στο τέλος του χρόνου.

Το υπερπλεόνασμα δίνει στο Μέγαρο Μαξίμου τον αέρα να αμφισβητεί ακόμη πιο ανοιχτά τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ κάτι που αποτυπώθηκε με τον πλέον σαφή τρόπο κατά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του. Τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός για το Ταμείο δείχνουν πως η κυβέρνηση δεν θεωρεί καθόλου αρνητική εξέλιξη την μη συμμετοχή του στο τρίτο πρόγραμμα, αντιθέτως ενδεχομένως η αποχώρησή του να λειτουργήσει και θετικά για τις εξελίξεις γύρω από την οικονομία.

Κι αυτό διότι σύμφωνα με αρμόδιες πηγές ακόμη και στο περιθώριο της εαρινής Συνόδου στην Ουάσιγκτον εκπρόσωποι του ΔΝΤ, χωρίς να το ζητήσουν, άφηναν να εννοηθεί ότι μπορεί και να ρίξουν στο τραπέζι την ιδέα για να έρθουν πιο νωρίς τα μέτρα του 2020, δηλαδή το αφορολόγητο, και να εφαρμοστούν μαζί με αυτά του 2019, δηλαδή τις περικοπές στο συνταξιοδοτικό.

Κυβερνητικοί παράγοντες ξεκαθαρίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχτεί ένα τέτοιο αίτημα -εφόσον κατατεθεί- και αφήνουν να εννοηθεί ότι μέλημα του Μαξίμου είναι η ανακούφιση των πολιτών και όχι η περαιτέρω επιβάρυνσή τους.

Κάτι που τονίστηκε και από κυβερνητικά χείλη κατά την συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας όπου αρκετοί από τους βουλευτές της περιφέρειας μετέφεραν την αγωνία τους για τις ψηφισμένες περικοπές των συντάξεων το 2019, θέμα που τούς το βάζουν- όπως είπαν- και πολλοί πολίτες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα