Σκοπιανό: Η ώρα των πρωθυπουργών
Λίγο μετά τις 10 το πρωί της Πέμπτης ξεκινάει στην Σόφια η προγραμματισμένη συνάντηση των Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ
- 16 Μαΐου 2018 22:27
Οι προ-συναντήσεις Τσίπρα και Ζάεφ στην Σόφια στο δείπνο των ηγετών και στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του ΕΣΚ πήγαν καλά. Όμως η επίσημη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών ξεκινά σήμερα το πρωί στην βουλγαρική πρωτεύουσα και όλα δείχνουν πως έχει τις δυσκολίες της.
Οι ηγέτες της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ εμφανίστηκαν το βράδυ της Τετάρτης αισιόδοξοι για την έκβαση του ραντεβού της Πέμπτης, γνωρίζοντας ωστόσο ότι τα θέματα για τα οποία καλούνται να συμφωνήσουν είναι πολυσύνθετα και απαιτούν ισχυρή πολιτική βούληση.
Όλα στην παρούσα φάση κρίνονται από την διάθεση της σκοπιανής πλευράς να υλοποιήσει το erga omnes που ζητάει η ελληνική κυβέρνηση, Εάν ο Ζάεφ πει το “ναι” σε αυτό τότε επί της ουσίας θα είναι σαν να συναινεί και για την αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Προσθέτουν ότι το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στο Σούνιο. Όμως συμπληρώνουν ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση ακόμη που πρέπει να διανυθεί για να υπάρξει μία συμφωνία.
Το Μαξίμου δεν καλλιεργεί ιδιαίτερες προσδοκίες για το ραντεβού Τσίπρα – Ζάεφ. Ενδεχομένως και σκοπίμως δεν βάζει τον πήχη ψηλά περιμένοντας μία θετική έκπληξη από τις συνομιλίες της Πέμπτης. Πάντως το μήνυμα είναι ότι ενδεχομένως και να χρειαστεί νέος κύκλος διαβουλεύσεων ή και συναντήσεων μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών ή και των πρωθυπουργών για να υπάρξει μία ολοκληρωμένη συμφωνία. Είναι ενδεικτική η φράση του κυβερνητικού εκπροσώπου πως “δεν γίνονται όλα με το πάτημα ενός κουμπιού”.
Όπως και να’ χει η κυβέρνηση έχει μιλήσει πια ανοιχτά για μία Διεθνή Συμφωνία στο Σκοπιανό. Οι λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας δεν μπορούν να προσδιοριστούν από τώρα και κυρίως ο χρόνος ολοκλήρωσής της. Η Συμφωνία με βάση τα όσα έχει πει έως τώρα η κυβέρνηση θα έχει έναν χαρακτήρα αλλεπάλληλων δεσμεύσεων, δηλαδή θα προβλέπει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσει που θα πρέπει να εκπληρωθούν στο μέλλον. Το Μαξίμου αρνείται πως το θέμα μπορεί να “σαλαμοποιηθεί” και επισημαίνει ότι η Συμφωνία για το Σκοπιανό θα είναι “ενιαία” και θα περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο θα υπάρξει κατάληξη στην υιοθέτηση εκ μέρους της ΠΓΔΜ ενός νέου ονόματος το οποίο θα έχει ισχύ έναντι όλων. Ως τότε η κυβέρνηση δεν προτίθεται να δώσει καμία έγκριση για ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ ή σε οποιονδήποτε διεθνή οργανισμό. Το ίδιο ισχύει και για την ενταξιακή διαδικασία της ΠΓΔΜ στην ΕΕ.
Σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας πάντως το Μαξίμου δεν εμφανίζεται διατεθειμένο να προτείνει την υπερψήφισή της από 180 βουλευτές θεωρώντας ότι ήδη η ΝΔ έχει αποφασίσει να καταψηφίσει.
Παρέμβαση Τσίπρα για Παλαιστινιακό και Ιράν
Τη θέση ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να μπει στη λογική των μπλοκ, αλλά πρέπει να βασίζεται σε αρχές, καθώς και ότι η ευρωπαϊκή στάση πρέπει να είναι κοινή, όχι μόνο για το θέμα του Ιράν, αλλά και σε άλλα θέματα όπως το Παλαιστινιακό, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβασή του στο δείπνο εργασίας των 28 ηγετών της ΕΕ χθες βράδυ στη Σόφια, σύμφωνα με πληροφορίες, που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Ο πρωθυπουργός, κατά τις ίδιες πληροφορίες, εξέφρασε αποτροπιασμό και τη σαφή αντίθεσή του σε ενέργειες του Ισραήλ που οδήγησαν στον θάνατο δεκάδων Παλαιστινίων διαδηλωτών και υπονομεύουν τις προοπτικές λύσης.
Υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί η ενιαία στάση της ΕΕ υπέρ της λύσης των δύο κρατών, με εγγυήσεις για την ασφάλεια του Ισραήλ, και υπέρ της επανεκκίνησης άμεσων και ουσιαστικών διαπραγματεύσεων προς αυτή την κατεύθυνση. Θέση που όπως είπε ο πρωθυπουργός, κατά τις ίδιες πληροφορίες, εξέφρασε ευθέως στον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην Κύπρο την προηγούμενη εβδομάδα.
Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε πως παρότι ο ρόλος των ΗΠΑ παραμένει πολύ ουσιαστικός για την εξεύρεση λύσης, η κίνησή τους για μονομερή μεταφορά της πρεσβείας τους στην Ιερουσαλήμ, προτού μάλιστα προτείνουν ένα συνολικό σχέδιο για την ειρήνευση, είναι σε βάρος της λύσης και της κατάστασης στο πεδίο. Τόνισε δε ότι η ΕΕ πρέπει να αναλάβει σημαντικό ρόλο στην επίλυση του Παλαιστινιακού και να επιδείξει δυναμική στάση.
Στη συζήτηση που έγινε στο δείπνο για το θέμα του Ιράν, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η διατήρηση της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα σε ισχύ είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Επισήμανε και την παράμετρο ότι η σταθερότητα στο Ιράν έχει ιδιαίτερη σημασία και για το θέμα της διαχείρισης του μεταναστευτικού. Παράλληλα επισήμανε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι εάν η συμφωνία καταρρεύσει, μπορεί να υπάρξει επανενεργοποίηση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος που θα βάλει σε πειρασμό και άλλες χώρες της περιοχής να επιδιώξουν πυρηνικά με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ασφάλεια της περιοχής.
Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να βγει με ένα ενιαίο μήνυμα, ότι παραμένει προσηλωμένη στη συμφωνία, στο μέτρο που και το Ιράν συνεχίζει να συμμορφώνεται στις δεσμεύσεις του. Παράλληλα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να επιδιώκει σταθερά πίεση προς το Ιράν προκειμένου να συμβάλει στην περιφερειακή σταθερότητα και ιδίως την ειρήνη στη Συρία. Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να μπει στη λογική των μπλοκ, αλλά πρέπει να βασίζεται σε αρχές, και πως η ευρωπαϊκή στάση πρέπει να είναι κοινή, όχι μόνο σε αυτό, αλλά και σε άλλα θέματα, όπως το Παλαιστινιακό ζήτημα.