Τα τρία βίντεο που κατέθεσε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας
Ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής τρία βίντεο για τις κινήσεις της ΝΔ σχετικά με την ονομασία της πΓΔΜ, μεταξύ των απόρρητων εγγράφων τα οποία θα δοθούν στους αρχηγούς των κομμάτων
- 17 Ιουνίου 2018 00:18
Τρία βίντεο για τις κινήσεις της ΝΔ στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ και αφορούν την περίοδο 1992, 2011 και 1993 κατέθεσε ο πρωθυπουργός στα πρακτικά της Βουλής κατά την ομιλία του επί της προτάσεως δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ.
«O Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αποδεδειγμένα επιχείρησε – σε πολύ δύσκολες συνθήκες – για μια βιώσιμη λύση» σημείωσε μεταξύ των άλλων ο πρωθυπουργός, ενώ «ο κ. Σαμαράς, όμως που σήμερα σας δίνει γραμμή, αφού έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στον κοινοτικό κανονισμό 3567 στις 2 Δεκέμβρη του 1991, με τον οποίο για πρώτη φορά καταγράφηκε σε έγγραφο, αναγνωριζόταν Δημοκρατία της Μακεδονίας, αποφάσισε να αντισταθεί και να επιχειρήσει να ρίξει την κυβέρνηση που προσπαθούσε να βρει λύση. Όπως κάνετε κι εσείς, κ. Μητσοτάκη, κι εσείς κ. Μπακογιάννη».
Ο πρωθυπουργός είπε ότι την 1η Απριλίου του 1992, ο κ. Σαμαράς συνάντησε τον κ. Πινέιρο, τον υπουργό Εξωτερικών της Πορτογαλίας, ο οποίος παρουσίασε «το πακέτο πρότασής του, το οποίο συμπεριλαμβάνει τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας “απολύτως σύμφωνα με τις προτάσεις που έχει υποβάλει η ελληνική πλευρά στην Πορτογαλική Προεδρία”, όπως λέει» είπε ο πρωθυπουργός .
Ο Αλ. Τσίπρας κατέθεσε σχετικό έγγραφο, όπως και κάποια άλλα αργότερα, τα οποία ωστόσο, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής είναι διαθέσιμα μόνο για τους αρχηγούς των κομμάτων ή τους εκπροσώπους που οι ίδιοι θα ορίσουν.
«Πουθενά δεν υπάρχει έστω μια λέξη για αλλαγή των αναφορών σε έθνος και γλώσσα. Ο κ. Σαμαράς ουδέποτε ζήτησε αλλαγή σε εθνότητα και γλώσσα από τον κ. Πινέιρο» είπε ο πρωθυπουργός, καταθέτοντας τα σχετικά έγγραφα.
Είπε ότι «η ενδιάμεση συμφωνία δεν αναφέρεται σε καμία ρύθμιση του έθνους και της γλώσσας, αλλά ούτε καν της ιθαγένειας, με αποτέλεσμα να παγιωθεί ακόμα περισσότερο η χρήση του όρου “Μακεδόνας” αλλά και χρήση “μακεδονική γλώσσα” όλα αυτά τα χρόνια» και «αργότερα, όταν υπεγράφη η συμφωνία της Αχρίδος, αναφέρεται ξεκάθαρα σε Μακεδόνες και μακεδονική γλώσσα, χωρίς ενστάσεις από την ελληνική πλευρά», είπε ο Αλ. Τσίπρας και σε έντονο ύφος μίλησε για θράσος αυτών που δεν θέλουν να δεχθούν αυτή τη μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης.
Όσον αφορά τον κ. Σαμαρά, του καταλόγισε υποκρισία, καθώς, ενώ δεν υπερασπίστηκε τα ελληνικά συμφέροντα, απέδωσε την ευθύνη στον τότε πρωθυπουργό και ο ίδιος παρίστανε τον Μακεδονομάχο.
Τα βίντεο που κατέθεσε ο πρωθυπουργός στα πρακτικά της Βουλής
1992 – Αντ. Σαμαράς: Ο Κων. Μητσοτάκης αναγνωρίζει το δικαίωμα στους Σκοπιανούς να αυτοαποκαλούνται “Μακεδόνες”
Από τη δήλωση Σαμαρά για την παραίτησή του από Βουλευτής της ΝΔ: «Ζήτησα από τον κ. Μητσοτάκη να κάνει ξεκάθαρη δήλωση ότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει στους Σκοπιανούς το δικαίωμα να αυτοαποκαλούνται “Μακεδόνες”. Δυστυχώς, ο Πρωθυπουργός δεν το δέχτηκε. Τους αναγνωρίζει το δικαίωμα να αυτοαποκαλούνται “Μακεδόνες”».
1993 – Κων. Μητσοτάκης στη Βουλή: Ο Σαμαράς είχε δεχθεί, σε συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, να αναφερθεί η Δημοκρατία αυτή με σκέτο το όνομα Μακεδονία
«Ο Σαμαράς, στις 2 Δεκεμβρίου, σε συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών, είχε δεχθεί κατά την συζήτηση του κανονισμού να αναφερθεί η Δημοκρατία αυτή με σκέτο το όνομα Μακεδονία. Είχε απλώς διατυπώσει επιφύλαξη, αλλά είχε δεχθεί να μπει στο κείμενο».
5 Δεκεμβρίου 2011 – Ντόρα Μπακογιάννη: Ο κ. Σαμαράς είναι ένα θλιβερό κεφάλαιο του σκοπιανού
Συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, ενώ το ίδιο πρωί το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είχε εκδώσει απόφαση κατά της Ελλάδας, μετά από την προσφυγή της ΠΓΔΜ: «Εγώ θέλω λύση στο σκοπιανό, δεν θέλω να τα τινάξουμε στον αέρα. Πρέπει να βρεθεί μία σύνθετη ονομασία και να κλείσει αυτή η ιστορία. […] Ο κ. Σαμαράς είναι ένα άλλο θλιβερό κεφάλαιο του σκοπιανού. Το χρησιμοποιεί και σήμερα, όπως το χρησιμοποίησε και τότε. Δεν βοήθησε σίγουρα εκείνη την ώρα. Φταίει για όλα του παρελθόντος».