Έρευνα 20/20: Η μεγάλη ανησυχία των Ελλήνων για τις σχέσεις με την Τουρκία
Τον φόβο των Ελλήνων για την εξέλιξη των σχέσεων με την Τουρκία, καταγράφει έρευνα της aboutpeople για το 20/20 του NEWS 24/7. Πόσοι θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο πολέμου. Πώς βλέπουν τις διερευνητικές, τη στάση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αλλά και την παρέμβαση Σαμαρά.
- 01 Φεβρουαρίου 2021 07:05
Το 20/20 παρουσιάζει σήμερα την έρευνα που πραγματοποίησε η aboutpeople για λογαριασμό του News 24/7 σε θέματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας.
Σε μια κρίσιμη περίοδο στα ελληνοτουρκικά, μετά και την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, οι πολίτες δηλώνουν ανήσυχοι για το μέλλον των σχέσεων με τη γείτονα χώρα, ενώ διαπιστώνουν επιδείνωση την τελευταία χρονιά.
Διχασμένη παραμένει η κοινή γνώμη στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ αντίθετα υπάρχει κατασταλλαγμένη άποψη σχετικά με το ποιος πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης, χειρίστηκε καλύτερα τα εθνικά θέματα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις σχετικά με την παρέμβαση Σαμαρά, μια μέρα πριν τις διερευνητικές συζητήσεις στην Κωνσταντινούπολη.
Στα αξιοσημείωτα της έρευνας
- Οι πολίτες βλέπουν ως θετική εξέλιξη τις διερευνητικές χωρίς όμως προσδοκίες για θετικό αποτέλεσμα
- Κυρίαρχο συναίσθημα η απαισιοδοξία για την εξέλιξη των σχέσεων με την Τουρκία
- Υπέρ της προσφυγής στη Χάγη το 65% των ερωτηθέντων
- Ένας στους δύο θεωρεί ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι προς τη λάθος κατεύθυνση
- Ένας στους τρεις επικροτεί τη σκληρή στάση Σαμαρά στα ελληνοτουρκικά
- Ο Ανδρέας Παπανδρέου, θεωρείται ο πιο αποτελεσματικός πρωθυπουργός ως προς τον χειρισμό των εθνικών θεμάτων.
Επιδείνωση τον τελευταίο χρόνο
Πιο αναλυτικά, πάνω από τους μισούς ερωτώμενους πιστεύουν ότι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν χειροτερέψει τον τελευταίο χρόνο, 4 στους 10 ότι έχουν μείνει στάσιμες και 5,6% ότι εχουν βελτιωθεί.
Τα αντίστοιχα ποσοστά στη μέτρηση του του περασμένου Ιουνίου ήταν 69% έχουν χειροτερέψει, 28,1% έχουν παραμείνει στάσιμες και 0,7% έχουν βελτιωθεί.
Παράλληλα μόνο το 16,2% πιστεύει ότι μπορούμε να έχουμε καλή συνεργασία με την Τουρκία στο άμεσο μέλλον, ενώ το 42,5% δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πολέμου. Τα ποσοστά και στις δύο αυτές ερωτήσεις είναι περίπου παρόμοια με εκείνα της έρευνας του Ιουνίου.
Υπέρ των διερευνητικών, αλλά με χαμηλές προσδοκίες
Θετικά αποτιμά την έναρξη διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το 52,6% με το 37,4% να διαφωνεί.
Θετική στάση έχουν οι 7 στους 10 ψηφοφόροι της ΝΔ και περίπου οι μισοί ψηφοφόροι των άλλων κομμάτων. Ωστόσο μόνο το 18,9% αισιοδοξεί ότι αυτές οι επαφές θα έχουν κάποια θετική εξέλιξη.
Ναι στην προσφυγή στη Χάγη
Σε περίπτωση μη επιτυχούς κατάληξης των διερευνητικών επαφών, περίπου 2 στους 3 ερωτώμενους πιστεύουν ότι τα ζητήματα θα πρέπει να διευθετηθούν στο Δικαστήριο της Χάγης.
Με μια τέτοια εξέλιξη συμφωνεί το 74,5% των ψηφοφόρων της ΝΔ και το 67,4% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, με τους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων να είναι λίγο πιο επιφυλακτικοί.
Ισχυρό ποσοστό δεν συμφωνεί με τη στάση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης
Το 45,6% των ερωτώμενων πιστεύει ότι η στάση και οι ενέργειες της κυβέρνησης σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά θέματα είναι μάλλον στη σωστή κατεύθυνση, το 39,9% μάλλον στη λάθος, ενώ δεν εκφέρει άποψη το 14,5%. Θετική γνώμη έχουν 8 στους 10 ψηφοφόρους της ΝΔ και 1 στους 4 ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (2019).
Αντίστοιχα, μάλλον στη σωστή κατεύθυνση είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε το 26%, ενώ μάλλον στη λάθος το 52,2%. Θετικά αξιολογεί τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στα ελληνοτουρκικά το 15,8% των ψηφοφόρων της ΝΔ και περίπου 6 στους 10 ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.
Πόσοι θέλουν σκληρή στάση και συμφωνούν με τον Α. Σαμαρά
Κατά του διαλόγου και των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία όπως δήλωσε πρόσφατα ο πρώην πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς τάσσεται το 31,9% των ερωτώμενων. Με την άποψη του κ. Σαμαρά συμφωνεί το 28,6% των ψηφοφόρων της ΝΔ και το 31,8% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.
Ένας στους δύο κρίνει αρνητικά τη Συμφωνία των Πρεσπών
Δύο χρόνια μετά την επικύρωση της συνθήκης των Πρεσπών, σχεδόν 4 στους 10 ερωτώμενους (36,8%) κρίνει ότι τελικά ήταν μια θετική εξέλιξη, με το 51,1% να διαφωνεί και το 12,2% να μην εκφράζει άποψη. Θετική στάση κρατά το 70% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το 2019 και το 23,4% όσων ψήφισαν ΝΔ.
Ανδρέας Παπανδρέου, ο πιο αποτελεσματικός
Τέλος, ως πιο αποτελεσματικός πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης σε θέματα εξωτερικής πολιτικής αξιολογείται ο Ανδρέας Παπανδρέου με 34,4%, ακολουθεί ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με 13,6%, ο Αλέξης Τσίπρας με 9,5%, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 8%, ενώ έπονται οι υπόλοιποι πρωθυπουργοί της περιόδου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας στους πέντε ερωτώμενους δεν επέλεξε κάποιον.
Όλη η έρευνα της aboutpeople για το 20/20
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στις 27 και 28 Ιανουαρίου και συμμετείχαν 928 άτομα ηλικίας 17 ετών και άνω.