Αντίποινα στην τρανσφοβία των Miss Ιταλία: Απέκλεισαν τις τρανς γυναίκες και τρανς άνδρες δηλώνουν συμμετοχή

Αντίποινα στην τρανσφοβία των Miss Ιταλία: Απέκλεισαν τις τρανς γυναίκες και τρανς άνδρες δηλώνουν συμμετοχή
Miss Universe AP Photo/Gerald Herbert

Τρανς άνδρες διαμαρτύρονται με εμφατικό τρόπο, μετά την απαγόρευση συμμετοχής τρανς γυναικών στον διαγωνισμό Miss Italy, δηλώνοντας συμμετοχή οι ίδιοι.

Περισσότεροι από 100 τρανς άνδρες δήλωσαν συμμετοχή στον διαγωνισμό Miss Ιταλία αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με ακτιβιστή που ηγείται μιας διαμαρτυρίας ενάντια στην απόφαση των διοργανωτών του διαγωνισμού να αποκλείσουν τις τρανς γυναίκες.

Η διαμαρτυρία έρχεται ως απάντηση στα σχόλια της διοργανώτριας του διαγωνισμού ομορφιάς, Patrizia Mirigliani, η οποία ανακοίνωσε την απαγόρευση στις αρχές του μήνα, λέγοντας ότι μόνο «γυναίκες που έχουν γεννηθεί γυναίκες» θα μπορούν να συμμετάσχουν στη φετινή διοργάνωση.

Σημειώνεται ότι πριν λίγες εβδομάδες, η Ολλανδία έδωσε το παράδειγμα, με την πρώτη τρανς νικήτρια στον αντίστοιχο, ολλανδικό διαγωνισμό ομορφιάς, αφού η Rikkie Valerie Kollé κατέκτησε το στέμμα.

Περίπου μια εβδομάδα αργότερα, η Patrizia Mirigliani, η επίσημη διοργανώτρια του Miss Italy, είπε σε ιταλικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι δεν θα επιτρέψει στις τρανς γυναίκες να διαγωνιστούν.

«Τον τελευταίο καιρό, οι διαγωνισμοί ομορφιάς προσπαθούν να γίνουν είδηση χρησιμοποιώντας στρατηγικές που νομίζω ότι είναι λίγο παράλογες», είπε η Mirigliani, σύμφωνα με το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Il Primato Nazionale.

Πρόσθεσε ότι ο διαγωνισμός Miss Ιταλία επέτρεπε ιστορικά να εισέλθουν μόνο σε άτομα που είχαν καταγραφεί ως γυναίκες κατά τη γέννηση, «πιθανώς επειδή, ακόμη και τότε, προβλεπόταν ότι η ομορφιά θα μπορούσε να υποστεί τροποποιήσεις ή ότι οι γυναίκες θα μπορούσαν να υποστούν τροποποιήσεις ή ότι οι άνδρες μπορούσαν να γίνουν γυναίκες».

Ο τρανς ακτιβιστής Federico Barbarossa, ο οποίος ζει στο Μπάρι, στη νότια Ιταλία, δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο. «Ναι, καλά, καταγράφηκα ως γυναίκα κατά τη γέννηση, αλλά θα με απέρριπταν επειδή μοιάζω με αγόρι και θα με θεωρούσαν αγόρι», είπε σε συνέντευξή του στο NBC News.

Ο Barbarossa αποφάσισε να συμμετάσχει στον διαγωνισμό με το ονοματεπώνυμό του, ή καλύτερα το όνομα που του αποδόθηκε κατά τη γέννησή του, ως μια μορφή διαμαρτυρίας σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τις τρανς γυναίκες.

Η καμπάνια έγινε viral στο Διαδίκτυο, είπε ο Barbarossa, και υπολογίζει ότι περισσότεροι από 100 τρανς άνδρες έχουν δηλώσει συμμετοχή στον διαγωνισμό μέχρι στιγμής. Είπε ότι κάποιοι του είπαν ότι έχουν κληθεί από την διοργάνωση, ώστε να περάσουν από το επόμενο βήμα της διαδικασίας.

Οι διοργανωτές του διαγωνισμού ομορφιάς Μις Ιταλία «πρέπει πραγματικά να δουν κάθε άτομο που στέλνει αίτηση», είπε ο Μπαρμπαρόσα. Ελπίζει ότι η διαμαρτυρία αυτή «ίσως να τους οδηγήσει να σκεφτούν καλύτερα την επόμενη φορά».

«Μου αρέσει να πιστεύω ότι είμαι ένα μικρό μέρος της προόδου της Ιταλίας με αυτή την έννοια», είπε ο Μπαρμπαρόσα.

Ο Μπαρμπαρόσα είπε ότι πιστεύει ότι τα καλλιστεία προσπαθούν να αποκλείσουν εν μέρει τις τρανς γυναίκες επειδή απλώς δεν τις καταλαβαίνουν ή έχουν ψευδείς ιδέες για το τι σημαίνει να είσαι τρανς άτομο.

«Ποτέ δεν θα πίστευαν ότι ένα τρανς άτομο μπορεί ακόμη και να φιλοδοξεί να κερδίσει έναν διαγωνισμό ομορφιάς, επειδή θεωρούμαστε σαν ένα τέρας με τρία κεφάλια… Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν δει ποτέ τρανς γυναίκες ή τρανς άνδρες ή τρανς άτομα γενικά», είπε.

Είπε ότι ο αποκλεισμός των τρανς γυναικών από τα καλλιστεία ή τα σχολικά αθλήματα στέλνει το μήνυμα ότι «οι τρανς γυναίκες δεν είναι γυναίκες», το οποίο έχει σημαντικές επιπτώσεις στον τρόπο μεταχείρισής τους σε όλα τα επίπεδα.

«Το αποτέλεσμα είναι απλώς τρανσφοβία», είπε ο Μπαρμπαρόσα.

Ο Μπαρμπαρόσα περιέγραψε την κυβέρνηση της Ιταλίας ως την «πιο ακροδεξιά» που υπήρξε από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η πρωθυπουργός Giorgia Meloni κατήγγειλε αυτό που αποκάλεσε «ιδεολογία φύλου» και «το LGBT λόμπι» κατά τη διάρκεια της εκστρατείας της. Πρόσφατα, η κυβέρνησή της απαγόρευσε σε γονείς του ίδιου φύλου να αναφέρονται στα πιστοποιητικά γέννησης των παιδιών τους, εάν δεν έχουν βιολογική συγγένεια.

Ο Μπαρμπαρόσα είπε ότι φαίνεται ότι οι διοργανωτές του διαγωνισμού Μις Ιταλία γνωρίζουν για τη σχετική διαμαρτυρία, επειδή μιλούν με μερικούς από τους τρανς άνδρες που έχουν κληθεί στα προκριματικά, αλλά υποστήριξε ότι δεν έχει λάβει προσωπικά κάποια κλήση.

«Δεν έλαβα κανένα μήνυμα που να με κάνει να πιστεύω ότι έχω μπει στη μαύρη λίστα από αυτούς», κατέληξε ο ίδιος.

Σημειώνεται ότι το 2018, η Angela Ponce έγινε η πρώτη τρανς γυναίκα που διαγωνίστηκε στον διαγωνισμό Miss Universe.

Στη συνέχεια, το 2021, η Kataluna Enriquez έγινε η πρώτη τρανς γυναίκα που διαγωνίστηκε στο διαγωνισμό Μις ΗΠΑ, αφού στέφθηκε Μις Νεβάδα. Ορισμένες χώρες, όπως το Μεξικό και η Ταϊλάνδη, έχουν διοργανώσει ξεχωριστούς διαγωνισμούς ομορφιάς για τρανς γυναίκες.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα