Γαλλία: Εξετάζεται η χρήση στολής στα σχολεία – Σε εξέλιξη οι συζητήσεις για την αμπάγια

Γαλλία: Εξετάζεται η χρήση στολής στα σχολεία – Σε εξέλιξη οι συζητήσεις για την αμπάγια
Κορίτσια που τρέχουν στο σοχλείο, φορώντας σχολική στολή. Getty Images

O Γάλλος υπουργός Παιδείας εξετάζει τη χρήση στολής ή συγκεκριμένου ενδυματολογικού κώδικα στα σχολεία, με το ζήτημα της αμπάγιας να βρίσκεται υπό συζήτηση.

Υπέρ της δοκιμαστικής χρήσης στολής ή της επιβολής ενδυματολογικού κώδικα στα σχολεία τάσσεται ο Γάλλος υπουργός Παιδείας, Γκαμπριέλ Ατάλ, ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις για την απαγόρευση της αμπάγιας στα δημόσια σχολεία.

Οι στολές έχουν σταματήσει να είναι υποχρεωτικές στη χώρα από το 1968, ωστόσο επανέρχονται τακτικά στην πολιτική ατζέντα, συχνά υπό την πίεση συντηρητικών και ακροδεξιών πολιτικών.

Ο Ατάλ, ο οποίος ανακοίνωσε την απαγόρευση της αμπάγια την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε στον τηλεοπτικό σταθμό BFM TV ότι θα βγάλει ανακοίνωση, εντός φθινοπώρου, για ένα χρονοδιάγραμμα που αφορά τη δοκιμαστική χρήση στολών στα σχολεία που θα συμφωνήσουν να συμμετάσχουν στη δοκιμή.

“Δεν πιστεύω πως η σχολική στολή είναι μια μαγική λύση η οποία θα λύσει όλα τα προβλήματα που συνδέονται με την παρενόχληση, τις κοινωνικές ανισότητες ή τον κοσμικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης”, είπε. Όμως, συμπλήρωσε ότι “πρέπει να κάνουμε πειράματα, να δοκιμάσουμε πράγματα”, προκειμένου να προωθηθεί η συζήτηση.

Η Γαλλία επιβάλλει από το 2004 την απαγόρευση των θρησκευτικών συμβόλων στα δημόσια σχολεία, υποστηρίζοντας τον λαϊκό χαρακτήρα της εκπαίδευσης και του κράτους. Το θέμα είναι αρκετά ευαίσθητο και δημιουργεί συχνά αντιδράσεις στη Γαλλία.

Κάποιοι θεωρούν ότι η χρήση της στολής σηματοδοτεί την ισότητα και την εξάλειψη των κοινωνικών διαφορών. Άλλοι ισχυρίζονται ότι είναι ένα ανούσιο θέμα και ότι οι αρχές θα έπρεπε να ασχολούνται με σοβαρότερα ζητήματα, σχετικά με την πειθαρχία και τις παρενοχλήσεις στα σχολεία, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Το Ιανουάριο, η σύζυγος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, η Μπριζίτ, είχε πει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Le Parisien πως η σχολική στολή “σβήνει διαφορές, εξοικονομούμε χρόνο -χρειάζεται χρόνος για να διαλέξεις τι θα φορέσεις το πρωί- και χρήμα -σε σύγκριση με τα ‘επώνυμα’ ρούχα”.

Η ίδια είπε ότι φορούσε στολή επί 15 χρόνια, σκούρα μπλε φούστα και πουλόβερ ως μαθήτρια, και πως το δεχόταν θετικά. “Έτσι είμαι υπέρ της σχολικής στολής, αλλά να είναι απλή και όχι μουντή”, δήλωσε.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα