Καταδίκη του Βελγίου για καθυστερήσεις στις δικαστικές διαδικασίες

Καταδίκη του Βελγίου για καθυστερήσεις στις δικαστικές διαδικασίες
Δημόσια είσοδος του δικαστηρίου των Βρυξελλών Getty Images/iStockphoto

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταδίκασε τη βελγική δικαιοσύνη για παραβίαση του δικαιώματος σε δίκη εντός εύλογου χρόνου

Για την υπερβολική διάρκεια των πολιτικών δικών, μέχρι και πάνω από επτά χρόνια, μετά την κατάθεση της αρχικής αγωγής, καταδίκασε το Βέλγιο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο κάλεσε τις Βρυξέλλες να δώσει λύση στο “διαρθρωτικό πρόβλημα”.

Την προσφυγη στο δικαστήριο έκανε ένας Βέλγος, ο οποίος είχε καταθέσει το 2015 αγωγή στην βελγική δικαιοσύνη για την ακύρωση πώλησης διαμερίσματος ελλείψει συγκατάθεσης. Το δικαστήριο εξέδωσε μια πρώτη απόφαση το 2017, ωστόσο ο προσφεύγων κατέθεσε έφεση και η διαδικασία παραμένει σε εκκρεμότητα “έπειτα από επτά χρόνια και οκτώ μήνες”, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Αν και το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Βελγίου παραδέχθηκε ότι η αργοπορία προβάλλει τις “δυσλειτουργίες της δικαιοσύνης”, η κυβέρνηση “δεν παρείχε εξηγήσεις σχετικά με τις καθυστερήσεις” όταν της ζητήθηκε από το Δικαστήριο.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταδίκασε το Βέλγιο, για παραβίαση του δικαιώματος σε δίκη εντός εύλογου χρόνου, δικαιώματος που εγγυάται το άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Για ηθική βλάβη, οι Βρυξέλλες καλούνται να καταβάλουν στον προσφυγόντα το χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Το Δικαστήριο υπογραμμίζει ότι “τα προβλήματα που αφορούν την υπερβολική διάρκεια των διαδικασιών στην περιοχή της δικαστικής δικαιοδοσίας των Βρυξελλών” έχουν διαρθρωτικό χαρακτήρα και ζητά από το βελγικό κράτος “να λάβει τα αναγκαία μέτρα, για να εγγυηθεί το δικαίωμα της διεξαγωγής της δίκης εντός εύλογου χρόνου” στην περιοχή αυτή.

Οι υπερβολικές καθυστερήσεις στην πραγματοποίηση των ακροαματικών διαδικασιών και στην έκδοση των δικαστικών αποφάσεων “πλήττουν την εμπιστοσύνη” των πολιτών στο σύστημα της δικαιοσύνης και “θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο το κράτος δικαίου”, ενημερώνουν οι δικαστές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα