Θεσσαλία: Παραμένει η ανησυχία για τον Πηνειό – Απόγνωση στα λασπόνερα, υγειονομική “βόμβα” τα νεκρά ζώα

Θεσσαλία: Παραμένει η ανησυχία για τον Πηνειό – Απόγνωση στα λασπόνερα, υγειονομική “βόμβα” τα νεκρά ζώα
Το πλημμυρισμένο χωριό Βλοχός Nick Paleologos / SOOC

Ανυπολόγιστες καταστροφές αφήνει πίσω της η κακοκαιρία Daniel, με εκτοπισμένους πολίτες να έχουν καταφύγει σε γήπεδα κια σχολεία. Λάσπη κατακλύζει πόλεις και χωριά της Θεσσαλίας, αγωνία για τον Πηνειό.

Τις πληγές της μετρά η Θεσσαλία, με περιοχές της να βρίσκονται ακόμα κάτω από τη λάσπη, μετά το ξέσπασμα της κακοκαιρίας Daniel την περασμένη Τρίτη.

Πόλεις και χωριά εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα στην υδροδότηση και την ηλεκτροδότηση, δρόμοι έχουν εξαφανιστεί, σπίτια έχουν καταστραφεί όπως επίσης και χιλιάδες χωράφια, ενώ οι άνθρωποι που εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να σωθούν από τις πλημμύρες είναι πλέον άστεγοι και φιλοξενούνται προσωρινά σε σχολεία και γήπεδα.

Ο Πηνειός συνεχίζει να ανησυχεί καθώς δεν έχει πάψει να αποτελεί απειλή για τα Τέμπη και συνοικίες της Λάρισας. Την ίδια ώρα, σε απέραντη λίμνη έχει μετατραπεί η Εθνική Οδός μετά τα Τέμπη ενώ σε ισχύ παραμένει η απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω των εκτεταμένων πλημμυρικών φαινομένων.

Η μεγαλύτερη πλέον ανησυχία αφορά στον κίνδυνο σοβαρών μολύνσεων που ελοχεύει στις πλημμυρισμένες περιοχές. Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι υγειονομικές Αρχές, ώστε να ελέγξουν νερό, τρόφιμα αλλά και νεκρά ζώα, μέσα από τα οποία θα μπορούσαν να προκύψουν λοιμώδεις ασθένειες και καλούν τους πολίτες να είναι ιδαίτερα προσεκτικοί.

Λάρισα: Στο hot-spot του Κουτσόχερου οι πληγέντες

Σχέδιο μεταφοράς και εγκατάστασης πλημμυροπαθών στο hot spot του Κουτσόχερου έχει τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το NEWS 24/7.

Τοπικά Μέσα αναφέρουν πως η ενημέρωση των 900 προσφύγων που διαμένουν στο καμπ αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα.

Παραμένει η αγωνία για τον Πηνειό

Η στάθμη του νερού στις πλημμυρισμένες περιοχές της Λάρισας υποχωρεί μεν, ωστόσο η απειλή παραμένει, γιατί σε αρκετά σημεία το ύψος του νερού πιέζει ακόμη τα αναχώματα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το νερό έχει φτάσει μόλις 20 μέτρα από τα πρώτα σπίτια, ενώ έχει κλείσει ο δρόμος που οδηγεί στα διπλανά χωριά, το Ομάλιο και το Στόμιο.

Οι κάτοικοι κάνουν έκκήση για άντληση των υδάτων από τους δρόμους και τα σπίτια τους. Οι επείγουσες μετακινήσεις προς άλλες περιοχές και προς το κέντρο της πόλης γίνονται με φορτωτικά μηχανήματα και εκσκαφείς.

Αγωνία και για τους κατοίκους των χωριών γύρω από τη λίμνη Κάρλα, όπου κάτοικοι δίνουν «μάχη» για να καθαρίσουν σπίτια, επιχειρήσεις και να προστατεύσουν τα ζώα τους.

Υποχωρεί σταδιακά το νερό στα πλημμυρισμένα χωριά

Στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας, το νερό σταδιακά υποχωρεί, κι έρχονται στην επιφάνεια τα απομεινάρια της καταστροφής.

Σπίτια και οικοσκευές είναι κατεστραμμένα από το νερό και τη λάσπη, καλλιέργειες παραμένουν βυθισμένες και οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση. Η έντονη δυσοσμία από τα νεκρά ζώα κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική.

Ενδεικτικά, στη Μεταμόρφωση οι κάτοικοι ακόμα δεν μπορούν να συλλάβουν το μέγεθος της καταστροφής που έπληξε, όχι μόνο τα σπίτια, αλλά και την παραγωγή τους.

Σταδιακά επιστρέφουν στα χωριά τους και οι κάτοικοι χωριών των Τρικάλων, καθώς το νερό και εκεί υποχωρεί.

Πολλά είναι τα σπίτια που δεν πλημμύρησαν, αλλά διαλύθηκαν είτε κατέρρευσαν, ενώ οι καλλιέργειες καταστράφηκαν. Ζώα έχουν πνιγεί και οι αρχές απομακρύνουν τα κουφάρια τους, τα οποία αποτελούν υγειονομική «βόμβα».

Χωρίς πρόσβαση σε πόσιμο νερό παραμένει ο Βόλος

Συνεχίζονται τα προβλήματα για τους κατοίκους του Βόλου που δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό, με την εκτίμηση για αποκατάσταση της υδροδότησης στην περιοχή να υπολογίζεται σε 15 με 20 ημέρες.

Το νερό που παρέχεται για λίγες ώρες δεν είναι πόσιμο και φτάνει στα σπίτια ορισμένων περιοχών του Βόλου, στη συνέχεια διακόπτεται. Υγειονομικοί φορείς και επιστήμονες μιλούν για ακατάλληλο νερό ακόμη και για οικιακή χρήση.

Παράλληλα, δεκαδες συνεργεία του Δήμου Βόλου εργάζονται για να καθαρισθούν συνοικίες όπως τα Παλιά, η Νεάπολη, το Παλαιό Λιμεναρχείο, το Οινόπνευμα και περιοχές γύρω από το Εμπορικό Κέντρο “Old City” που έχουν κατακλυσθεί από λάσπη. Ανάλογες προσπάθειες γίνονται σε οδούς και γέφυρες που σάρωσε ο χείμαρρος Κραυσίδωνας όταν υπερχείλισε και παρέσυρε τα πάντα πλημμυρίζοντας την πόλη του Βόλου.

Μάχη με τον χρόνο για τη διάνοιξη δρόμων στο Ανατολικό Πήλιο

Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα μηχανήματα προκειμένου να δοθεί πρόσβαση στα χωριά του ανατολικού Πηλίου που παραμένουν αποκλεισμένα λόγω των σφοδρών κατολισθίσεων που “εξαφάνισαν” τμήματα του οδικού δικτύου.

Σε περισσότερα από 22 ορεινά αλλά και παραθαλάσσια χωριά της ανατολικής πλευράς της Μαγνησίας που «χτυπήθηκαν» από τον «Daniel» έχει δοθεί ήδη πρόσβαση σύμφωνα με την ΕΡΤ και αυτή την ώρα συνεχίζονται οι εργασίες προκειμένου να αποκατασταθεί και η σύνδεση με το Πουρί Πηλίου.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα