Πόσο επικίνδυνη είναι τελικά η μπυροκοιλιά για την υγεία

Πόσο επικίνδυνη είναι τελικά η μπυροκοιλιά για την υγεία
Η μπυροκοιλιά είναι επικίνδυνη για την υγεία, σύμφωνα με τους επιστήμονες Getty Images/iStockphoto

Καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνος και διαβήτης μπορεί να κρύβονται κάτω από μία συμπαθητική, στρογγυλή κοιλιά ενός μεσήλικα και οι επιστήμονες κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για άμεση αντιμετώπιση.

Μπορεί η κοιλίτσα στους άνδρες για κάποιες να είναι γοητευτική και για κάποιες αποκρουστική, όμως το θέμα δεν είναι απλώς αισθητικό.

Μπορεί για την μπυροκοιλιά να μην ευθύνεται η μπύρα, όμως έτσι συνηθίζεται να λέγεται σε πολλές χώρες του κόσμου. Και, ναι, η μπύρα είναι μία από τις αιτίες, σε πολλές περιπτώσεις.

«Η συσσώρευση λίπους γύρω από την περιφέρεια της μέσης συχνά οφείλεται στην υπερκατανάλωση τροφίμων και ποτών με πολλές θερμίδες», εξηγεί στον Guardian η διατροφολόγος Jenna Hope.

«Και η μπύρα ανήκει στην κατηγορία των ποτών, που μπορεί κάποιος να καταναλώσει χιλιάδες περισσότερες θερμίδες από όσες χρειάζεται κάθε εβδομάδα. Επιπλέον, η υπερκατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά ως μεζέδες, σε συνδυασμό με το αλκοόλ, θα βοηθήσει επίσης στην αύξηση της συσσώρευσης λίπους», συμπληρώνει η ίδια.

Γιατί όμως το λίπος αυτό στους άντρες αθροίζεται απευθείας στην κοιλιά;

Η κατανομή του λίπους τείνει να διαφέρει μεταξύ αντρών και γυναικών. Το πιο σύνηθες στους άντρες είναι να συγκρατούν υπερβολικό λίπος στην περιοχή γύρω από την κοιλιά, ενώ οι γυναίκες το συσσωρεύουν στους γλουτούς.

Πόσο κακό είναι το λίπος της μπυροκοιλιάς

Δοκιμάστε να πιέσετε με τα δάχτυλα την κοιλιά σας προς τα μέσα και δείτε τι μπορεί να συμβεί.

«Αν η κοιλιά παραμένει αρκετά σφιχτή και τα δάχτυλα δεν βυθίζονται, τότε αυτό μπορεί να είναι ένδειξη ότι υπάρχει αρκετό σπλαχνικό λίπος, μία κατάσταση κατά την οποία ο λιπώδης ιστός συσσωρεύεται γύρω από τα ζωτικά όργανα», λέει η Hope.

«Στην περίπτωση, όμως, που η κοιλιά είναι μαλακή, σημαίνει ότι το περισσότερο λίπος έχει συσσωρευτεί κοντά στο δέρμα. Αν και ούτε το ένα, ούτε το άλλο είναι καλό, το σπλαχνικό λίπος ενέχει μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία, καθώς ενδέχεται εξαιτίας του να στο μέλλον να εκδηλωθούν σοβαρές χρόνιες και όχι μόνο ασθένειες», συμπληρώνει.

Ο ρόλος της συσσώρευσης σπλαχνικού λίπους δεν είναι γνωστός και οι ειδικοί εκτιμούν ότι και σε αυτή τη διαδικασία, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν 5 γονίδια.

Υπάρχουν επίσης δεδομένα που συνηγορούν στο ότι οι υπερβολικά επεξεργασμένοι υδατάνθρακες (ποτά, αναψυκτικά, σιρόπια εμπορίου, καραμέλες, γλυκά κ.ά.) στη διατροφή, μπορούν να προκαλέσουν συσσώρευση λίπους στα ζωτικά όργανα.

Σε κάθε περίπτωση, είναι κάτι που θα πρέπει να το αντιμετωπίσετε άμεσα, καθώς το σπλαχνικό λίπος μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόκληση σοβαρών νοσημάτων, όπως είναι ο καρκίνος, ο διαβήτης κ.ά.

Πώς φεύγει η μπυροκοιλιά

Φυσικά πρώτα από όλα γυμναστική. Όχι άρση βαρών ή κοιλιακούς. Αλλά αερόβια άσκηση, όπως ποδήλατο ή τρέξιμο.

Σε μεγάλης κλίμακας μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε το 2013, φάνηκε ότι μέτρια έως υψηλής έντασης αερόβια άσκηση, έχει καλύτερα αποτελέσματα στην καταπολέμηση του σπλαχνικού λίπους, όταν συγκρίθηκε με την άρση βαρών ή χαμηλότερης έντασης άσκηση.

Ακολούθως, προσεκτική διατροφή. «Προσπαθήστε να μειώσετε την κατανάλωση αλκοόλ και φυσικά της μπύρας», λέει η δρ Hope.

«Επίσης, προσπαθήστε να αποφύγετε τα τρόφιμα με υψηλές περιεκτικότητες σε ζάχαρη και αλάτι. Στο ίδιο πλαίσιο, προσθέστε φρούτα και λαχανικά στα περισσότερα γεύματά σας, αφού αυτό θα σας βοηθήσει να πεινάστε αρκετά αργότερα, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες», συμβουλεύει η δρ Hope.

Βάλτε στη διατροφή σας περισσότερα όσπρια και αφαιρέστε κόκκινο κρέας, καθώς είναι ένας πολύ καλός τρόπος να αυξήσετε την πρόσληψη άπαχης πρωτεΐνης και φυτικών ινών. Επίσης, βοηθούν στην σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Καλό είναι να έχετε ένα μπουκάλι με νερό καθόλη τη διάρκεια της εργασίας στο γραφείο σας. Κι αυτό διότι η δίψα και η αφυδάτωση συνήθως αυξάνουν την πείνα, επομένως η τακτική κατανάλωση νερού, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υπερφαγίας.

Τέλος, αν έχετε στρες, θα πρέπει να βρείτε για το καλό της σωματικής υγείας να το αποβάλλεται ή να το μειώσετε, αφού αυτό θα μειώσει τα επίπεδα της κορτιζόλης, η οποία είναι η ορμόνη κορεσμού της λεπτίνης, η οποία ρυθμίζει την όρεξή μάς.

Η πιο απλή λύση προς αυτή την κατεύθυνση είναι να κοιμάστε περισσότερο.

Πάντως, οι ειδικοί σπεύδουν να εξηγήσουν ότι το σπλαχνικό λίπος δεν είναι κάτι που φεύγει εύκολα και ότι χρειάζεται μακροχρόνια προσπάθεια για να μειωθεί.

Όμως τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει, δηλαδή καρκίνο, αύξηση αρτηριακής πίεσης, καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτης κ.ά., θα πάψουν να σας απειλούν.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα