Φάμελλος: Δεν είναι επιτυχία της κυβέρνησης ότι ανατινάχθηκαν πυρομαχικά και εκκενώθηκε νοσοκομείο

Φάμελλος: Δεν είναι επιτυχία της κυβέρνησης ότι ανατινάχθηκαν πυρομαχικά και εκκενώθηκε νοσοκομείο
O Σωκράτης Φάμελλος Eurokinissi

Σκληρή κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους χειρισμούς της κυβέρνησης για τις φωτιές άσκησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος. "Δεν μπορεί να φταίει για όλα η κλιματική κρίση".

“Καλλιεργείτε την παραδοξολογία και την αναξιοπιστία σε σχέση με τη διαχείριση των πυρκαγιών”, είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και στους χειρισμούς της, την ώρα που η φωτιά στον Έβρο καίει για 13η ημέρα.

Ο κ.Φάμελλος επανέλαβε αρχικά εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία τα συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων από τις φωτιές: “τους 2 ήρωες πιλότους του καναντέρ που χάσαμε στην Κάρυστο, τον Χρήστο Μουλά και τον Περικλή Στεφανίδη, αλλά και όλα τα θύματα του φετινού τραγικού καλοκαιριού γιατί η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι αδιαπραγμάτευτη”.

Χαρακτήρισε ανήκουστο να χάνονται κρίσιμα και εμβληματικά οικοσυστήματα, όπως η Δαδιά και η Πάρνηθα, αλλά επίσης να κινδυνεύουν από τις φλόγες “πόλεις, πρωτεύουσες νομών, νοσοκομεία και στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όπως η σημαντική αεροπορική βάση στη Νέα Αγχίαλο”.

Καταγγελία για έλλειψη υποστήριξης στον Έβρο

Επισήμανε ότι σήμερα διανύουμε τη 13η μέρα της φωτιάς στον Έβρο και τη Ροδόπη, “εξελίσσεται η μεγαλύτερη σε έκταση πυρκαγιά της Ευρώπης την τελευταία 20ετία” και “σήμερα κινδυνεύει ο τελευταίος εναπομείνας πυρήνας του δάσους της Δαδιάς, γιατί ο κεντρικός πυρήνας καταστράφηκε, με τα προστατευόμενα μοναδικά είδη των αρπακτικών πτηνών”. Ανέφερε ότι έλαβε μηνύματα αγωνίας από τους επιστήμονες του πεδίου που “λένε ότι δεν έχουν την απαραίτητη υποστήριξη στην κατάσβεση”.

“Το πάθημα δεν γίνεται μάθημα με την κυβέρνησή σας, μην ψάχνετε άλλοθι σε εξωγενείς λόγους και παράγοντες, όπως οι εμπρησμοί από αμέλεια ή από πρόθεση, που υπήρχαν πάντοτε, φταίνε τα σενάρια συνωμοσίας, φταίει η ένταση των φαινομένων, φταίει η κλιματική αλλαγή, όμως κυβερνάτε τέσσερα χρόνια τώρα και αντίστοιχες δικαιολογίες λέγατε και το ’21 όταν πάλι σας προειδοποιούσαν οι επιστήμονες”, είπε ο κ. Φάμελλος δίνοντας το στίγμα της τοποθέτησής του.

“Όσο κάνετε επικοινωνιακή διαχείριση των προβλημάτων, στερείτε από τη χώρα την πρόοδο και την αναβάθμιση, τη συνέχεια της Πολιτείας”, πρόσθεσε. “Παραλάβατε προληπτική πολιτική και αναλυτικό σχεδιασμό που προέβλεπε προσλήψεις 500 δασολόγων και δασοπόνων και όλα αυτά τα παγώσατε”, σημείωσε. “Φροντίσαμε να εξοπλίσουμε και να θωρακίσουμε τη χώρα, όσο ήμασταν ακόμη εντός μνημονίων, και εσείς αυτά τα ακυρώσατε”, τόνισε ο κ. Φάμελλος.

Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι έχει εκθέσει τη χώρα και πως δεν μπορεί πλέον να εγγυηθεί την ασφάλεια. “Εκ των υστέρων, θα κάνετε ό,τι μπορείτε για να αποφύγετε το πολιτικό κόστος, δεν μπορείτε πλέον να εγγυηθείτε το αίσθημα ασφάλειας στην κοινωνία. Αυτό σίγουρα δεν εμπεδώνεται με τις συγγνώμες μετά από το δυστύχημα των Τεμπών. Ούτε με την ανατίναξη αποθήκης πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο, που και τη χώρα εξέθεσε, και την αμυντική της θωράκιση. Ούτε με την επιδρομή ακροδεξιών χούλιγκανς από την Κροατία -που διασχίσαν την χώρα από τα σύνορα μέχρι τη Νέα Φιλαδέλφεια για τη δολοφονία ενός νέου ανθρώπου, ούτε με τον αποκλεισμό για πολλές ώρες τόσων ανθρώπων στην Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου, λόγω της ελλιπούς διαχείρισης του συμβάντος με το βυτιοφόρο. Ούτε φυσικά με τις πρόσφατες πυρκαγιές”, τόνισε, ενώ είπε πως η εκκένωση του νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται ως “επιτυχία”, δεδομένης της διάστασης των καμένων εκτάσεων στην περιοχή. “Δεν είναι επιτυχία σας η εκκένωση του μεγαλύτερου περιφερειακού νοσοκομείου της Βόρειας Ελλάδας, των γιατρών και υγειονομικών είναι”, πρόσθεσε συγκεκριμένα.

“Δεν χρειαζόμαστε 40λεπτο ρεπορτάζ από τον πρωθυπουργό της χώρας για τις πυρκαγιές. Τα γνωρίζουμε. Θεωρείτε επιτυχία της κυβέρνησης την εκκένωση του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης; Δεν είναι επιτυχία ούτε ότι φυγαδεύσατε τα αεροπλάνα στην Αγχίαλο”, τόνισε και συμπλήρωσε: “Έχετε εκθέσει τη χώρα”. “Περιμένουμε ακόμη τη λογοδοσία και την ευθύνη”.

Στη συνέχεια ο κ. Φάμελλος κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι δεν έχει επισκεφθεί ακόμη τον Έβρο, και ενώ η πυρκαγιά μαίνεται για 13η ημέρα: “Ο Έβρος αντί να είναι πυλώνας ασφάλειας, είναι συνώνυμο της καταστροφής και της ανασφάλειας”.

Τεράστια η φυσική καταστροφή

Η καταστροφή στο φυσικό κεφάλαιο της χώρας είναι ανυπολόγιστη, είπε ο κ. Φάμελλος και επικαλέστηκε τα στοιχεία που προκύπτουν έως τώρα και σύμφωνα με τον Copernicus & EEFIS έχουν καταγραφεί 1,6 εκατομμύρια στρέμματα καμένων εκτάσεων. Ακολούθως κατηγόρησε την κυβέρνηση: “Φτάσατε στο σημείο να αμφισβητήσετε την επιστήμη και τα στοιχεία που δημοσιεύει το Εθνικό Αστεροσκοπείο, με δηλώσεις του ΥΠΕΝ και της κυρίας Βούλτεψη. Γιατί άραγε; Γιατί έδειχναν ότι με το 52% λιγότερες δασικές πυρκαγιές σημειώθηκε 195% αύξηση των καμένων εκτάσεων. Συντασσόμαστε με κάθε λέξη από την ανακοίνωση που εξέδωσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο (28.8.2023) Αθηνών και επαναλαμβάνουμε ότι είναι υποχρέωση της Επιστήμης να ενημερώνει την Κοινωνία. Εσάς όμως σας ενοχλεί η αλήθεια! Γιατί σας εκθέτει!”.

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ρώτησε: “Όταν λέγατε στην επίσκεψή σας στο υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής τον Ιούλιο ότι έχουμε επάρκεια πυροσβεστικών μέσων γνωρίζατε την αλήθεια, ότι δεν είναι επαρκή τα μέσα ή όχι; Όποια κι αν είναι η απάντηση είστε επικίνδυνος”.

Συνεχίζοντας την επίθεση είπε ότι όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων και πρόσθεσε: “Δεν είναι προτεραιότητά σας η ενίσχυση και στελέχωση της πυροσβεστικής υπηρεσίας, 3.600 κενές θέσεις έχει το οργανόγραμμα. Και 2.500 συμβασιούχους, που απολύονται κάθε Οκτώβριο που τους είχατε αντιμετωπίσει με ΜΑΤ και αύρες έξω από το υπουργείο. Ναι υπήρξε αύξηση των εναέριων μέσων, προφανώς όμως δεν επαρκούν. Αλλά όλοι ξέρουν ότι χωρίς επίγειες δυνάμεις δεν σβήνονται πυρκαγιές. Αφήσατε χωρίς οργανόγραμμα το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας που ιδρύσατε το 2021 για να καλύψετε την ανεπάρκεια πάλι έναντι των πυρκαγιών του 2021. Και μάλιστα διασπάσατε την πολιτική για το κλίμα αφαιρώντας αρμοδιότητες από το ΥΠΕΝ. Κρατήσατε ανενεργό το νόμο για την Πολιτική Προστασία του 2020 που ψηφίσατε εσείς. Δεν προχωρήσατε τα έργα για την πολιτική προστασία του Ταμείο Ανάκαμψης.Έχουμε ελάχιστη απορρόφηση στον τομέα αυτό, μόλις 0,5%, και αποδείχθηκε και στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Από το 2019 έως το 2021 δεν προχώρησε η πρόληψη πυρκαγιών.Το πόρισμα Goldammer προχωράει αλά καρτ και με πολλά προβλήματα.

Δεν ενισχύσατε τις δασικές υπηρεσίες. Γιατί πάγωσαν οι 550 προσλήψεις δασολόγων και δασοπόνων το 2019; Μόνο συνταξιοδοτήσεις γίνονται. Που πήγαν οι 5.000 εργαζόμενοι στη δασοπροστασία; Τους σταμάτησε η κυβέρνηση το 2019.Παγώσατε για δυο χρόνια τους δασικούς χάρτες, τους μπλέξατε στη συνέχεια σε κυκεώνες λαθών και γραφειοκρατίας και αφήσατε σε εκκρεμότητα τις οικιστικές πυκνώσεις.Και αλήθεια που βρίσκονται ο συνολικός σχεδιασμός και η πολιτική για την προσαρμογή στην κλιματική κρίση;”.

Αναφερόμενος στην αποκατάσταση ρώτησε: “Κύριε Μητσοτάκη πώς θα γίνει η αποκατάσταση στις περιοχές Natura όταν δεν έχετε προχωρήσει τα Σχέδια Διαχείρισης και τα Προεδρικά Διατάγματα για τις περιοχές αυτές; Γιατί όλα αυτά ναρκοθετήθηκαν από την κυβέρνησή σας με το ν. 4685/2020. Και έχουμε καταγγελίες για αδειοδοτήσεις αιολικών πάρκων εντός «ζωνών αποκλεισμού» και «Ζώνης Αυξημένης Προστασίας» αρπακτικών πτηνών τα οποία χαρακτηρίζονται ως «παγκοσμίως απειλούμενα είδη» και «κινδυνεύοντα». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έκανε όσα έπρεπε στην πρώτη της τετραετία και πρόσθεσε: «Μην προσπαθείτε λοιπόν να βρείτε άλλους ενόχους. Οι προτεραιότητές σας φταίνε. Χωρίς κανένα άλλοθι, γιατί απλά δεν αναλάβατε χθε”».

Ακολούθως κατέθεσε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας:

“-Χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο και λειτουργικό νόμο για την πολιτική προστασία. Ο νόμος σας του 2020 έχει εμφανώς κενά, δεν εφαρμόζεται. Σας προτείνουμε να συζητήσουμε πάνω στην πρόταση νόμου για ενιαία αρχή πολιτικής προστασίας που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019.

– Χρειάζεται στελέχωση γιατί στις περιφέρειες και στους δήμους δεν έχουμε στελέχη πολιτικής προστασίας.

– Αναμένουμε να πληρωθούν ταχύτατα τα κενά στην πυροσβεστική. Γιατί δεν σβήνονται οι φωτιές χωρίς επίγειες δυνάμεις. Όσα εναέρια μέσα και αν διαφημίζετε. Εδώ πρέπει σοβαρά να δείτε το θέμα των εποχικών πυροσβεστών. Είναι δυνατό να υπάρχουν τόσες κενές θέσεις στο Σώμα, να έχουμε 2500 συμβασιούχους εποχικούς πυροσβέστες και να μην αξιοποιούμε τις υπηρεσίες και την εμπειρία τους;

-Χρειάζεται και στη δασική υπηρεσία στελέχωση, και σε επιστήμονες και σε διοικητικό προσωπικό, αλλά και σε δασοφύλακες

-Πρέπει να ενισχυθούν όμως και οι εθελοντές. Με καλύτερη εκπαίδευση, προσομοίωση σεναρίων κινδύνου και εξοπλισμό.

-Ενοποιήστε την κλιματική πολιτική μαζί με την χωροταξία, τα δάση και το φυσικό περιβάλλον αλλά και την ενέργεια στο ΥΠΕΝ”.

Σημείωσε ακόμη όσον αφορά την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ: “Θέλουμε να ενισχύσουμε την πρόληψη, άρα τη δασική διαχείριση, τον ενιαίο συντονισμό της πυρόσβεσης και της πολιτικής προστασίας και την αποκατάσταση. Και αυτά απαιτούν προσωπικό, χρηματοδοτήσεις και θεσμικά εργαλεία, μεταρρυθμίσεις που δεν προχωράτε. Στην πολιτική προστασία θέλουμε άλλο σχέδιο και ασκήσεις με επένδυση στη γνώση και με βάση το χειρότερο σενάριο. Με συμμετοχή αυτοδιοίκησης, εθελοντών και τοπικής οικονομίας. Πρέπει να θέσουμε προτεραιότητα στις αντιπυρικές δασικές μελέτες, ειδικές αντιπυρικές μελέτες στις προστατευόμενες περιοχές, νέες προδιαγραφές για τα αντιπυρικά σχέδια των οικισμών της υπαίθρου πιλοτικά έργα τις μικτές ζώνες δάσους κατοικίας που τα είχαμε βάλει στον προγραμματισμό από το 2019. Και φυσικά στην πυρόσβεση η στρατηγική “εκκένωση-καταστολή-αποζημίωση” δεν αποτελεί τη λύση. Ούτε το να σβήσει στη θάλασσα η φωτιά. Ούτε με τη μέθοδο Χαρδαλιά που αγνοώντας τους επιστήμονες είχε προκαλέσει σοβαρές καταστροφές στο Σχινιά για να δείξει ότι κάνει έργο καθαρισμού με απευθείας αναθέσεις. Χρειαζόμαστε δέσμευση κονδυλίων μακροπρόθεσμα για την πρόληψη, όπου οφείλουμε να επενδύσουμε. Γιατί το Ταμείο Ανάκαμψης θα τελειώσει κάποια στιγμή. Με κεντρικό το ρόλο μελετών και επίβλεψης στις δασικές υπηρεσίες και όχι στην πολιτική προστασία. Και σε ενιαίο προγραμματισμό και έλεγχο να μπαίνουν τα έργα των δήμων για την πυροσπροστασία.

Αναφέρθηκε στο θέμα του “αναδόχου για τη διαχείριση των δασών”, λέγοντας: “Να το ξεκαθαρίσουμε μια και καλή. Ιδιώτες, δηλαδή δασεργάτες, δασικοί συνεταιρισμοί, εργολαβικές εταιρείες πάντα εμπλέκονταν στη διαχείριση των δασών. Και έτσι πρέπει. Αλλά τις μελέτες και τον έλεγχο τον είχε πάντα η δασική υπηρεσία. Μη διανοηθείτε να δώσετε σε ανάδοχο την ευθύνη των δασικών περιοχών και των προτεραιοτήτων της αποκατάστασης. Όλες οι περιοχές πρέπει να αποκατασταθούν με την ίδια ποιότητα έργων. Όχι μόνο όσες προσελκύουν χορηγούς. Στην αποκατάσταση και στη διαχείριση δασικών εκτάσεων το κριτήριο δεν μπορεί να είναι το κέρδος. Αλλά το κοινωνικό συμφέρον και η προστασία του περιβάλλοντος”.

“Γιατί η ουσία κ. Μητσοτάκη είναι ότι επί διακυβέρνησής σας, και παρά τη δημοσιονομική ευελιξία και τους πόρους που διαθέτει η χώρα, η Πολιτεία αδυνατίζει και γίνεται ‘γραφείο Μαξίμου’, γραφείο αναθέσεων λειτουργιών του κράτους σε ιδιώτες, και γραφείο επικοινωνίας”.

Την συζήτηση άνοιξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που αμφισβήτησε εκ νέου τους επιστήμονες και απέδωσε την καταστροφή σε κλιματική κρίση, ατομική ευθύνη και “εμπρησμούς στους δρόμους των μεταναστών”. Κατά την έναρξη των εργασιών τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους νεκρούς από τις πυρκαγιές.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα