Φωτιές στη Χαβάη: Κρεματόριο ο “επίγειος παράδεισος” – Στους 96 οι νεκροί, συνεχίζεται η αναζήτηση αγνοούμενων

Φωτιές στη Χαβάη: Κρεματόριο ο “επίγειος παράδεισος” – Στους 96 οι νεκροί, συνεχίζεται η αναζήτηση αγνοούμενων
Φωτιά στη Χαβάη 2023 Rick Bowmer/AP Photo

Δραματικές στιγμές βιώνουν οι κάτοικοι της Χαβάης μετά τις φονικές πυρκαγιές, ενώ οι νεκροί δεν σταματούν να αυξάνονται. Σοκάρουν οι μαρτυρίες για τις σειρήνες προειδοποίησης που δεν ήχησαν ποτέ. Οι κάτοικοι πίστευαν ότι είχε μπλακ άουτ.

Ολοένα και αυξάνεται ο δραματικός αριθμός των νεκρών από τις φωτιές που έπληξαν τη Χαβάη, με 96 ανθρώπους -μέχρι στιγμής- να έχουν χάσει τη ζωή τους, την ίδια ώρα που οι συγγενείς των αγνοουμένων ψάχνουν εναγωνίως για ένα σημάδι ότι τα αγαπημένα τους πρόσωπα μπορεί να είναι ακόμα ζωντανά και οι επιζώντες προσπαθούν να διαχειριστούν το μέγεθος της καταστροφής.

Μερικές ημέρες μετά την κόλαση που κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της παραθαλάσσιας ιστορικής πόλης Λαχέινα, η οποία δεν θυμίζει σε τίποτα πια την παλαιά πρωτεύουσα του βασιλείου της Χαβάης τον 19ο αιώνα, την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη, ομάδες πυροσβεστών έρχονταν αντιμέτωποι με αναζωπυρώσεις και εκπαιδευμένοι σκύλοι στον εντοπισμό πτωμάτων, ερευνούσαν στα αποκαΐδια της πόλης αναζητώντας θύματα.

Οι περισσότεροι νεκροί από φωτιά στις ΗΠΑ εδώ και πάνω από 100 χρόνια

Ο απολογισμός των νεκρών που έδωσαν οι τοπικές αρχές αργά χθες, Κυριακή (τοπική ώρα, σήμερα το πρωί ώρα Ελλάδας), καθιστά αυτή την πυρκαγιά τη χειρότερη φυσική καταστροφή στη Χαβάη, ξεπερνώντας το τσουνάμι που στοίχισε τη ζωή σε 61 ανθρώπους το 1960, ένα χρόνο αφότου η Χαβάη έγινε αμερικανική πολιτεία.

Πρόκειται επίσης για τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων που έχει προκληθεί από πυρκαγιά στις ΗΠΑ από το 1918, όταν 453 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους σε φωτιά στη Μινεσότα και το Ουισκόνσιν, σύμφωνα με στοιχεία από την Εθνική Ένωση Πυροπροστασίας.

Μαζεύουμε σορούς και διαλύονται“, περιέγραψε δραματικά ο αρχηγός της αστυνομίας της κομητείας Μάουι, Τζον Πελετιέ, το Σάββατο και εμφανίστηκε απαισιόδοξος για τις επόμενες ημέρες. “Κανείς από εμάς δεν γνωρίζει πραγματικά το μέγεθος της καταστροφής ακόμα”, χωρίς να κρύψει τη συναισθηματική του φόρτιση.

Φωτιά στη Χαβάη 2023 Rick Bowmer/AP Photo

Ιστορίες επιζώντων από τις φονικές πυρκαγιές, άλλες με τραγική κατάληξη και άλλες όχι βλέπουν το φως της δημοσιόητας, ωστόσο κοινός τόπος για όλους φαίνεται πως είναι η αναποτελεσματικότητας της απόκρισης έκτακτης ανάγκης, αφού σύμφωνα με μαρτυρίες, οι κάτοικοι δεν είχα καμία επίσημη προειδοποίηση για να εγκαταλείψουν.

Σύμφωνα με το BBC, το πρωί της Τρίτης, οι κάτοικοι της Λαχέινα ξύπνησαν για να διαπιστώσουν ότι το ρεύμα τους είχε κοπεί, τα τηλέφωνά τους δεν είχαν φορτιστεί και τα ξυπνητήρια τους παρέμειναν αθόρυβα. Αρκετοί ήταν εκείνοι που πίστεψαν πως πρόκειται απλά για μπλακ άουτ εξαιτίας και των ισχυρών ανέμων του τυφώνα Ντόρα, που έπληξε τα νοτιοδυτικά της Χαβάης.

Ωστόσο, έκαναν λάθος, αφού οι σειρήνες έγκαιρης προειδοποίησης για φυσικές καταστροφές και άλλες απειλές δεν ήχησαν ποτέ, όπως επιβεβαίωσαν οι αξιωματούχοι, μία αποτυχία που τώρα ερευνάται από τον γενικό εισαγγελέα της Χαβάης. Μερικοί κάτοικοι είπαν σε άλλα μέσα ενημέρωσης ότι έλαβαν ειδοποιήσεις στα κινητά τους τηλέφωνα νωρίς την Τρίτη, αλλά το μπλακ άουτ στα δυτικά του Μάουι μπορεί να περιόρισε την εμβέλειά τους.

Ελλείψει μιας προειδοποίησης ευρείας κλίμακας, οι κάτοικοι περιέγραψαν σκηνές πανικού για να γλιτώσουν από μία φωτιά, η οποία φαινόταν να εμφανίζεται από το πουθενά.

Φωτιά στη Χαβάη 2023 Rick Bowmer/AP Photo

“Οι στάχτες θα μετατραπούν και πάλι σε κάτι όμορφο”

Πολλοί από τους επιζώντες παρακολούθησαν την κυριακάτικη λειτουργία σε εκκλησίες, μεταξύ των οποίων και η 38χρονη Ακανέσι Βάα, που δήλωσε ότι η οικογένειά της εγκλωβίστηκε στην κίνηση ενώ προσπαθούσε να ξεφύγει από τις φλόγες. Η Βάα, ο σύζυγος και τα παιδιά της, ηλικίας 15, 13 και 9 ετών, διέφυγαν πεζή και αναγκάστηκαν να πηδήξουν πάνω από ένα φράκτη για να σωθούν.

“Νομίζω ότι πολλοί από εμάς χρειάζονταν να ακούσουν το μήνυμα της σημερινής λειτουργίας”, δήλωσε βγαίνοντας από την εκκλησία. “Όλες αυτές οι στάχτες θα μετατραπούν και πάλι σε κάτι όμορφο. Είμαι σίγουρη ότι η Λαχέινα θα ανακάμψει 10 φορές πιο δυνατή“.

Οι κάτοικοι έψαχναν σε ανεπίσημους καταλόγους που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο και που περιλαμβάνουν χιλιάδες ονόματα ανθρώπων που έχουν εντοπιστεί, καθώς και αυτών που συνεχίζουν να αγνοούνται.

Ο κυβερνήτης της Χαβάης Τζος Γκριν προειδοποίησε σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο ότι ο αριθμός των νεκρών θα συνεχίσει να αυξάνεται καθώς ανακαλύπτονται και άλλα θύματα. Οι σκύλοι που είναι εκπαιδευμένοι στον εντοπισμό πτωμάτων έχουν καλύψει μόλις το 3% της περιοχής των ερευνών, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Μάουι Τζον Πελετίερ.

Συγγενείς και φίλοι έχουν καταφύγει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ζητώντας βοήθεια στον εντοπισμό των δικών τους ανθρώπων που αγνοούνται. Εκατοντάδες συνεχίζουν να αγνοούνται, αν και δεν σαφής ο ακριβής αριθμός.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα