Στη Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ το αστυνομικό φιάσκο της Νέας Φιλαδέλφειας

Στη Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ το αστυνομικό φιάσκο της Νέας Φιλαδέλφειας
Αναλυτικές εξηγήσεις για τους λόγους που η ΕΛ.ΑΣ δεν απέτρεψε την είσοδο 150 ένοπλων Κροατών νεοναζί στην χώρα ζητά σε κοινοβουλευτικό επίπεδο ο ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτηση που καταθέτει στην Βουλή Eurokinissi

Συγκεκριμένα ερωτήματα καλείται να απαντήσει ο Γιάννης Οικονόμου. Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά την παραίτησή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και καταγγέλλει την "ασφάλεια της σιωπής" που επιλέγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ως Νο 1 ζήτημα της επικαιρότητας αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την δολοφονική επίθεση των νεοναζί οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του 29χρονου φιλάθλου. Ήδη η αξιωματική αντιπολίτευση έχει δρομολογήσει ερώτηση στην Βουλή ενώ συνεχίζει να αξιώνει την παραίτηση του αρμόδιου υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου. Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ εντοπίζει σημαντικές ευθύνες στον ίδιο τον πρωθυπουργό, επισημαίνοντας πως επιχειρεί να μείνει «έξω από το κάδρο» παρά την τεράστια σημασία και τα πολύπλευρα ερωτήματα που εγείρει η είσοδος των 150 ένοπλων Κροατών νεοναζί, στην χώρα.

Ειδικά για το τελευταίο ζήτημα ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του σχολιάζει την στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη λέγοντας ότι «αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων. Επιλέγει για τον ίδιο την «ασφάλεια» της σιωπής, που του εισηγούνται οι επικοινωνιολόγοι του, την ώρα που μια ολόκληρη κοινωνία βυθίζεται στην ανασφάλεια». Σημειώνει μάλιστα πως «εδώ και δύο ημέρες η Ελλάδα είναι συγκλονισμένη από την άγρια δολοφονία στη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά ο πρωθυπουργός της χώρας ο κ. Μητσοτάκης παραμένει εξαφανισμένος.Δεν βρήκε μία λέξη να πει για τα όσα σοκαριστικά έχουν συμβεί».

Αυτά ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για όσα έχουν συμβεί. Γεγονός που σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί παρά να οδηγήσει στην παραίτησή του. Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Στέργιος Καλπάκης, «οι ευθύνες για αυτό το πρωτοφανές φιάσκο είναι τεράστιες. Μιλάμε για ασύλληπτη ανικανότητα. Το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών το επιτείνει η στάση του κ. Οικονόμου, όταν λέει ότι δεν φέρει καμία πολιτική ευθύνη για το γεγονός αυτό». Σχολιάζοντας την στάση του υπουργού αναφέρει ότι «υπάρχουν και επιχειρησιακές ευθύνες και πολιτικές ευθύνες. Πολιτικός προϊστάμενος είναι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη», είπε, προσθέτοντας ότι είναι αδιανόητο «ο κ. Οικονόμου να βγαίνει σε συνέντευξη χθες το βράδυ και να δηλώνει ότι δεν περνούσε από το χέρι του τίποτα. Δεν μπορεί να το λέει αυτό, όταν ήδη από την κλήρωση ακόμα διαβάζαμε στα sites για τον κίνδυνο επεισοδίων και η UEFA απαγόρεψε την οργανωμένη μετακίνηση οπαδών».

Η ερώτηση στην Βουλή

Στην βάση αυτή βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη θεσμική κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ που φέρνει το θέμα στην Βουλή μέσω της διαδικασίας της επίκαιρης ερώτησης και στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Η ερώτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του βουλευτή Μαγνησίας Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου ενώ θα συνυπογράφεται από περισσότερους από 20 βουλευτές. Με αυτή η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στην οποία και απευθύνεται καλείται να απαντήσει σε σειρά εύλογων ερωτημάτων που έχουν προκύψει σχετικά με τον χειρισμό που έγινε από την Ελληνική Αστυνομία.

Πιο συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά επίσημες απαντήσεις σε πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα. Όπως π.χ το ποιοι ήταν οι λόγοι που αγνοήθηκε η οδηγία της UEFA σχετικά με την απαγόρευση κίνησης οπαδών και γιατί δεν συνελήφθησαν οι Κροάτες της Ντιναμό Ζάγκρεμπ μετά την είσοδό τους στην χώρα. Επίσης αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για εντολή «διακριτικής παρακολούθησης» των νεοναζί. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις προειδοποιήσεις που είχαν λάβει οι ελληνικές αρχές από τις αντίστοιχες της Κροατίας, την Europol, αλλά και την αστυνομική διεύθυνση του Μαυβοβουνίου σχετικά με τις κινήσεις και τις προθέσεις των οργανωμένων οπαδών της Ντιναμό. Ζητούνται επίσης διευκρινήσεις για τις υπηρεσιακές κινήσεις που οδήγησαν στο να χαθούν τα ίχνη των νεοναζί χούλιγκανς ιδίως από την στιγμή που είχαν εντοπιστεί από την Τροχαία Ελευσίνας κι ενώ κινήθηκαν με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Στην ίδια ερώτηση γίνεται λόγος για την έγερση ζητημάτων εθνικής ασφάλειας από την στιγμή που άτομα που είχαν αυτοσχέδιο οπλισμό πέρασαν τα σύνορα.

Αξίζει να σημειωθεί πώς παρά το γεγονός ότι τις ημέρες αυτές δεν λειτουργεί λόγω διακοπών η Ολομέλεια της Βουλής, υφίσταται η δυνατότητα απάντησης από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Αυτή μπορεί – σύμφωνα με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες- να γίνει γραπτώς.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα