Δέκα μέρη στην Τουρκία που πρέπει να επισκεφθείτε έστω μια φορά στη ζωή σας

Δέκα μέρη στην Τουρκία που πρέπει να επισκεφθείτε έστω μια φορά στη ζωή σας
UNSPLASH

Με το ένα “πόδι” στην Ασία και το άλλο στην Ευρώπη, με χρόνια ιστορίας και με συγκλονιστικά τοπία, με φωτεινά χρώματα και μυρωδιά Βοσπόρου, με γεύσεις και μυρωδιές οικίες, η Τουρκία είναι μια από τις πιο συναρπαστικές και πολύπλευρες χώρες στον κόσμο.

Ο ζωντανός πολιτισμός της, τα ιδιαίτερα τοπία, τα παράλιά της, οι πράσινες κοιλάδες και τα βουνά της, καθιστούν το ταξίδι στη συγκεκριμένη χώρα τουλάχιστον μαγικό. Η Τουρκία διαθέτει ποικιλία τοπίων, μαγευτικά μέρη, αμέτρητα θρησκευτικά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, μείγμα διαφορετικών πολιτισμών και επιρροών που έχουν αφήσει ανεξίτηλα σημάδια στις παραδόσεις, την κουζίνα, την τέχνη και την αρχιτεκτονική της.

Τα μοναδικά αξιοθέατα της Κωνσταντινούπολης, το πανόραμα της Καππαδοκίας, η ιστορία της Σμύρνης, οι ακτές του Αιγαίου και τα ηλιοβασιλέματα στο Βόσπορο, είναι μόνο μερικές από τις εμπειρίες που πρέπει να συμπεριλάβετε στο επόμενο ταξίδι σας στην Τουρκία. Γι’αυτό, συγκεντρώσαμε μια λίστα με τα δέκα μέρη στην Τουρκία που πρέπει να επισκεφθείτε έστω μία φορά στη ζωή σας και σας τα προτείνουμε ανεπιφύλακτα!

Κωνσταντινούπολη

UNSPLASH

Πρώτη και ίσως σημαντικότερη στάση για όποιον επισκέπτεται την Τουρκία, η Κωνσταντινούπολη, η Πόλη των πόλεων! Ιδιαίτερη και συναρπαστική, με μια μακρά αυτοκρατορική ιστορία πίσω της. Ατμοσφαιρική από τη μία, με ένα μυστηριώδες πέπλο Ιστορίας, ακουσμάτων και γεύσεων, αλλά με σύγχρονο χαρακτήρα που εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς από την άλλη. Ο μοναδικός συνδυασμός του ευρωπαϊκού και του ασιατικού στοιχείου, είναι που την κάνει γοητευτική. Ιστορική, μοντέρνα, παραδοσιακή.

Στο τοπίο της Κωνσταντινούπολης ξεχωρίζουν η Αγία Σοφία (το μεγαλύτερο μνημείο του ελληνισμού και της χριστιανοσύνης) και το Μπλε Τζαμί, ιεροί χώροι με εντυπωσιακό βυζαντινό ύφος. Ο πύργος του Γαλατά και η γέφυρά του, η Βασιλική Κινστέρνα του Ιουστινιανού, το Παλάτι Τοπ Καπί αλλά και το Μεγάλο Παζάρι ή αλλιώς Καπαλί Τσαρσί. Η μεγαλύτερη ανατολίτικη αγορά στον κόσμο (με 5.000 καταστήματα) όπου μπορείτε να χαθείτε ανάμεσα σε χίλια αντικείμενα, χρώματα και αρώματα, είναι μερικά τα πιο σημαντικά αξιοθέατα που δεν πρέπει να παραλείψετε. Μια βόλτα στο Πέραν και στην Istiklal είναι επίσης απαραίτητη ενώ στην παραλιακή οδό του Karakoy θα απολαύσετε την καλύτερη θέα στο Βόσπορο και την αρχή του Κεράτιου Κόλπου.

Πριγκοπόνησα

UNSPLASH

Δε γίνεται να φτάσει κανείς μέχρι την Κωνσταντινούπολη και να μην κάνει μια κρουαζιέρα στο Βόσπορο, για να θαυμάσει τα όμορφα παραλιακά χωριά της Πόλης αλλά και για να επισκεφθεί τουλάχιστον δύο από τα εννιά νησάκια, τα διάσημα Πριγκιπόνησα. Ποια είναι αυτά; Τα 4 πιο γνωστά και πιο μεγάλα νησιά, Πρώτη, Αντιγόνη, Χάλκη και Πρίγκηπος και τα 5 μικρότερα: Πίτα, Νέανδρος, Οξειά, Πλάτη και Αντιρόβυθος.

Όμορφα διαμαντάκια μέσα στο πράσινο, που σφύζουν από ζωή και μαρτυρούν ακόμα και σήμερα την έντονη ελληνικό παρουσία ανά τους αιώνες. Αν πρέπει να επιλέξετε μόνο δύο από αυτά τότε σίγουρα η πρώτη στάση σας αξίζει να είναι η Χάλκη με την περίφημη Θεολογική Σχολή και την Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδας στο λόφο της Ελπίδας ενώ η δεύτερη στάση είναι η Πρίγκηπος. Στην Πρίγκηπο μια βόλτα μέχρι το κτίριο του παλιού Ορφανοτροφείου που βρίσκεται στο κέντρο του νησιού είναι απαραίτητη, καθώς θεωρείται το μεγαλύτερο κτήριο εκ ολοκλήρου από ξύλο σε όλη την Ευρώπη. Σε μικρή απόσταση από το Ορφανοτροφείο βρίσκεται το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του Κουδουνά.

Προύσα

UNSPLASH

Σε στρατηγική τοποθεσία προς το δυτικό άκρο του Δρόμου του Μεταξιού, η Προύσα είναι διάσημο κέντρο του εμπορίου μεταξιού (από τότε που έφεραν τα πρώτα μεταξωτά κουκούλια εδώ τα καραβάνια του Δρόμου του Μεταξιού) και διάσημη για τα ξεχωριστά προϊόντα μεταξιού της, ενώ από εδώ ξεκίνησε το «Iskender Kebap», ένα από τα καλύτερα πιάτα της παγκοσμίου φήμης τουρκικής κουζίνας. Όπως αντιλαμβάνεστε, φτάνοντας εδώ, τα ψώνια και το καλό φαγητό δε θα σας λείψουν καθόλου!

Βρίσκεστε όμως και στην πατρίδα των ζαχαρωτών κάστανων (Κεστάνε Σέκερη) αλλά και των διάσημων ροδάκινων Προύσας. Και μπορεί να μην είναι τόσο δημοφιλής και γνωστή στους Έλληνες η συγκεκριμένη πόλη αλλά εχει και κάτι ακόμα πολύ ενδιαφέρον! Στην Προύσα ξεκίνησε και το θέατρο των σκιών με τους γνωστούς και στη χώρα μας Karagöz και Hacivat, Καραγκιόζη και Χατζηαβάτη. Η επίσκεψη λοιπόν, στο μνημείο του Καραγκιόζη είναι απαραίτητη ενώ η βόλτα σας μπορεί να συνεχιστεί και στο ξακουστό Ουλού Τζαμί με τους 20 τρούλους.

Καππαδοκία

Μαρία Κόφου

Στη διάσημη περιοχή της Καππαδοκίας, που θεωρείται η ομορφότερη της Τουρκίας, το Göreme (Κόραμα) είναι ένα μικρό χωριό μόλις 2.000 κατοίκων αλλά με απαράμιλλη γοητεία που του χαρίζουν τα σεληνιακά τοπία του, υπέροχο σε σημείο να χαρακτηρίζεται ως παραμύθι. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περίφημοι βραχώδεις σχηματισμοί γύρω από το Göreme ονομάζονται Καμινάδες των Νεράιδων! Μιλάμε για το Εθνικό Πάρκο Göreme, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από το 1985 και ένα υπαίθριο μουσείο που μαρτυρά τη βυζαντινή ζωή.

Και μπορεί το συγκεκριμένο μέρος να είναι το πιο γνωστό και πολυφωτογραφημένο αλλά η Καππαδοκία έχει πολλά ξεχωριστά μέρη να επισκεφθεί κανείς.

Η επίσκεψη στην κοιλάδα του Περιστρέματος – Ιxλάρα (Ihlara) είναι απαραίτητη ενώ η βόλτα συνεχίζεται προς την Καρβάλη με τα πέτρινα σπίτια και την εκκλησία που μόνασε στο τέλος της ζωής του ο Γρηγόριος ο Θεολόγος, ο Ναζιανζηνός. Συνεχίστε το οδικό σας ταξίδι προς τη Μαλακοπή, την υπόγεια πόλη και το ναό των Αγίων Θεοδώρων αλλά και την Άβανο, κτισμένη στις όχθες του ποταμού Άλυ με τα κεραμικά της.

Παμούκαλε

UNSPLASH

Οι ιαματικές πισίνες Pamukkale είναι ένα σπάνιο φυσικό αξιοθέατο στη Δυτική Τουρκία. Μια απίστευτη σειρά από φυσικές πισίνες γεμάτες με τιρκουάζ ιαματικά νερά που ξεχύνονται από τη μια πισίνα στην άλλη σε ένα σουρεαλιστικό σκηνικό. Το λευκό ασβεστολιθικό τοπίο που σχηματίζεται από τις ιαματικές πηγές, χαρακτηρίζεται από την εκπληκτική χρωματική αντίθεση και από τους σχηματισμούς λακκουβών, σταλακτιτών που δημιουργούνται από το κοίτασμα ασβεστίου.

Το νερό με τα ασβεστούχα άλατα αυτών των φυσικών πισινών, έχει θεραπευτικές ιδιότητες για διάφορα προβλήματα υγείας και ταυτόχρονα εγγυάται μια ευεργετική, χαλαρωτική και πολύ γραφική εμπειρία, τόσο που έχει κάνει το Pamukkale έναν από τους πιο επισκέψιμους τουριστικούς προορισμούς στην Τουρκία.

Σμύρνη

UNSPLASH

Η Σμύρνη είναι η τρίτη μεγαλύτερη (και η πιο φιλελεύθερη) και κοσμοπολίτικη πόλη της Τουρκίας μετά την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα. Έχει 3 εκατομμύρια κατοίκους και είναι μια μοντέρνα πόλη με μεγάλη ανάπτυξη αλλά με ακόμα μεγαλύτερη ιστορία και παρελθόν. Μια από τις αγαπημένες πόλεις των Ελλήνων που εκτός από το γεγονός ότι ξυπνά μνήμες, η αύρα της και το κάθε της δρομάκι έχουν μια μαγεία ανεξήγητη.

Οι ευρωπαϊκές επιρροές, σε συνδυασμό με αυτές της Μέσης Ανατολής, έχουν χρωματίσει με ένα ξεχωριστό τρόπο την αρχιτεκτονική, τη γαστρονομία, τις τέχνες, τη νυχτερινή ζωή της Σμύρνης και είναι ένας προορισμός που δε θα έπρεπε να λείπει με τίποτα από τα ταξιδιωτικά σας πλάνα.

Ένα πολυπολιτισμικό λιμάνι, από τα σημαντικότερα της Μεσογείου όπου στην αγκαλιά του ζούσαν αρμονικά οικογένειες επιφανών Ελλήνων, Τούρκων, Αρμενίων και Λεβαντίνων ενώ εκεί γεννήθηκε ένα από τα σημαντικότερα είδη αστικού τραγουδιού, το Ρεμπέτικο.

Εδώ η βόλτα ξεκινάει από την παραλιακή οδό της συνοικίας του Κε όπου το 1922, χιλιάδες Έλληνες πρόσφυγες χάθηκαν. Απαραίτητη στάση η σκεπαστή αγορά Kemeralti, ο Πύργος του ρολογιού αλλά και το Ασανσέρ. Περπατήστε το ιστορικό της κέντρο, την περιοχή Konak αλλά και τη συνοικία Alsancak, μια μικρή τουρκική Ιταλία, με την Αγορά του Μάρκου Αυρήλιου και την εκκλησία του San Policarpo.

Αιβαλί

UNSPLASH

Άλλη μια όμορφη και αρχοντική πόλη με άρωμα και ιστορία Ελλάδας. Ξεκινήστε τη βόλτα σας από την Παλιά Πόλη με τις όμορφες πλατείες και τα μικρά δρομάκια που σφύζουν από ζωή, χρώματα και λουλούδια. Τις ελληνορθόδοξες εκκλησίες και τα πετρόχτιστα σπίτια με το έντονο ελληνικό στοιχείο.

Άξιο ενδιαφέροντος και επίσκεψης και το μουσείο που στεγάζεται στην ανακαινισμένη εκκλησία του Ταξιάρχη αλλά και ο εξαιρετικής ομορφιάς ναός Çinarli Cami που είχε χρησιμοποιηθεί ως ελληνορθόδοξη εκκλησία.

Αν έχετε χρόνο στη διάθεσή σας καθίστε για το καφεδάκι σας στο ιστορικό καφέ Şeytan Sofrasi και αγοράστε κουλούρια από τον φούρνο Karamanlar Unlu Mamülleri. Περπατήστε την οδό Barbaros Caddesi όπου βρίσκονται τα παλαιότερα μαγαζιά της πόλης ενώ ας βρεθείτε Πέμπτη στην πόλη, μην παραλείψετε μια βόλτα στο παζάρι Yeri για ψώνια.

Ίμβρος

UNSPLASH

Ένα ορεινό νησί, μεταξύ Σαμοθράκης, Λήμνου και Τενέδου, καταπράσινο με πολλές πηγές και τρεχούμενα νερά και με υπέροχες παραλίες με τεράστια αμμουδιά στη νότια πλευρά του. Αξίζει να σημειωθεί πως και εδώ μέχρι το 1960 οι κάτοικοι του νησιού ήταν Έλληνες.

Η περιήγηση του νησιού ξεκινάει συνήθως με το Eυλάμπιο, το οποίο θεωρείται συνοικία της πρωτεύουσας. Ξεχωριστό χωριό που πιθανολογείται ότι οι κάτοικοι του απελπισμένοι από τις συχνές επιδρομές των πειρατών, έκτισαν τα σπίτια τους στην προστατευμένη από μικρά υψώματα έκταση κάποιου εύπορου γαιοκτήμονα που ονομαζόταν Ευλάμπιος.

Επόμενη στάση το Γλυκύ, κτισμένο στους πρόποδες του βουνού Άγιος Αθανάσιος, διεκδικεί επάξια το τίτλο του χωριού με την ωραιότερη θέα. Επόμενος σταθμός το Κάστρο και το χωριό Άγιοι Θεόδωροι, το οποίο πήρε το όνομα του από ομώνυμο εκκλησάκι, πνιγμένο στο πράσινο με κυρίαρχο δέντρο την ελιά. Μην παραλέιψετε μια στάση και στα όμορφα χωριά Σχοινούδι και Αγρίδια.

Τσεσμέ

UNSPLASH

Το Τσεσμέ είναι μια γνωστή παραθαλάσσια πόλη στην Τουρκία, απέναντι από τη Χίο μας. Χάρη στα υπέροχα νερά, τις εκπληκτικές παραλίες, την τοπική κουζίνα αλλά και την ξεχωριστή αρχιτεκτονική, θεωρείται ένας παράδεισος για διακοπές.

Όμορφος προορισμός για βόλτες δίπλα στη θάλασσα, στο λιμάνι της πόλης και τη μαρίνα της αλλά και για ξεναγήσεις στα αξιοθέατα. Στα must- see το Κάστρο του Τσεσμέ, το καραβάν σεράι του 18ου αιώνα και ο πρώην χριστιανικός καθεδρικός του Αγίου Χαραλάμπου, ο οποίος σήμερα έχει μετατραπεί σε εκθεσιακό κέντρο.

Το Τσεσμέ είναι επίσης μια από τις πόλεις που αγαπούν οι σέρφερ και θεωρείται το τρίτο καλύτερο σημείο για σέρφινγκ στον κόσμο ενώ πολλοί ταξιδιώτες το προτιμούν ως βάση για να εξερευνήσουν τα Μικρασιατικά παράλια και για επισκέψεις σε μικρότερα χωριά, όπως τα Αλάτσατα.

Άγκυρα

UNSPLASH

Η πρωτεύουσα της Τουρκίας είναι μια σύγχρονη και μεγάλη πόλη που βρίσκεται στο κέντρο της χώρας. Η Άγκυρα συνδυάζει μοντέρνα και ιστορικά στοιχεία στις διαφορετικές γειτονιές της, σε μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα με ιστορικούς χώρους, παραδοσιακές αγορές, το Μουσείο των Πολιτισμών της Μικράς Ασίας, τζαμιά, το Κάστρο της Άγκυρας (Kalesi), το μεγάλο πάρκο Gençlik, τον Ναό του Augustus, και την Ακρόπολη- Σιταντέλα. Δεν μπορείτε όμως να παραλείψετε και το Κάστρο της Άγκυρας μέσα στο οποίο υπάρχει ένα πραγματικό οθωμανικό χωριό με όμορφα και ατμοσφαιρικά σοκάκια που σας μεταφέρουν σε άλλες εποχές.

Η Άγκυρα όμως, όπως είπαμε και νωρίτερα, έχει και μια μοντέρνα προσωπικότητα με ωραία μπαρ, καφέ και εστιατόρια ενώ είναι και η έδρα της Όπερας, του Κρατικού Μπαλέτου και της Προεδρικής Συμφωνικής Ορχήστρας της χώρας. Επιπλέον, είναι διάσημη για την παραγωγή μαλλιού ανκορά και στα καταστήματα κατά μήκος του δρόμου «των υφαντών» θα βρείτε υφαντά και προϊόντα από το συγκεκριμένο είδος μαλλιού. Η Άγκυρα είναι επίσης πολύ φθηνή, για κάποια πράγματα, όπως το φαγητό, ακόμη περισσότερο από την Κωνσταντινούπολη!

Ο πιο εύκολος, ξεκούραστος και οικονομικός τρόπος για να ταξιδέψετε μέχρι τη γειτονική Τουρκία και να επισκεφθείτε όλα τα παραπάνω μέρη, είναι μέσω των ολοκληρωμένων ταξιδιωτικών πακέτων και προτάσεων του ταξιδιωτικού γραφείου Signature Travel το οποίο διοργανώνει οδικά και αεροπορικά ταξίδια στην Τουρκία όλο τον χρόνο.

Απολαύσετε την υπέροχη Κωνσταντινούπολη, τον μαγευτικό Βόσπορο, τα Πριγκηπόνησα και όλα τα ξεχωριστά μέρη αυτού του τόπου με την ασφάλεια και την οργάνωση ενός ταξιδιού με την υπογραφή του Signature Travel.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα