Ζελένσκι: “Ο πόλεμος επιστρέφει στο έδαφος της Ρωσίας” – Απειλές της Μόσχας για πυρηνική επίθεση

Ζελένσκι: “Ο πόλεμος επιστρέφει στο έδαφος της Ρωσίας” – Απειλές της Μόσχας για πυρηνική επίθεση
Ένα αγόρι στέκεται πάνω σε κατεστραμμένο ρωσικό τανκ που εκτίθεται έξω από μοναστήρι στο Κίεβο AP

Για ισχυροποίηση της Ουκρανίας κάνει λόγο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και απειλεί τη Μόσχα πως ο πόλεμος φτάνει στα εδάφη της. Τα πυρηνικά ρίχνει στο τραπέζι ο Μεντβέντεφ, ενώ ο Πούτιν ισχυρίζεται πως είναι ανοιχτός για συνομιλίες με το Κίεβο.

Εξελίξεις στα δύο στρατόπεδα του πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία φέρνει η επίθεση με τρία ουκρανικά drone στη Μόσχα, τα οποία το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι κατέρριψε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, στην προσπάθεια του Κιέβου να πετύχει πλήγματα στη ρωσική πρωτεύουσα.

Την ίδια ώρα, πίσω στο μέτωπο, οι δυνάμεις της Ουκρανίας αναφέρουν πως “προχωρούν σταδιακά προς τα εμπρός” γύρω από την κατεστραμμένη πόλη Μπαχμούτ καθώς επίσης και σε άλλα σημεία του ανατολικού μετώπου, όπως δήλωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος στο CNN την Κυριακή.

Γύρω από την Μπαχμούτ, ο ουκρανικός στρατός έχει γενικά καταφέρει να κερδίζει εκατοντάδες μέτρα την ημέρα και να καταλαμβάνει χιλιόμετρα εδάφους κάθε εβδομάδα, σύμφωνα με τον Serhii Cherevatyi. Ωστόσο η ουκρανική αντεπίθεση, εξελίσσεται ακόμα με αργά βήματα.

Για τον ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, βέβαια, ο πόλεμος «φτάνει στη Ρωσία, στα στρατηγικά κέντρα και τις στρατιωτικές βάσεις της» όπως δήλωσε σήμερα σχολιάζοντας την επίθεση στην επιχειρηματική συνοικία της Μόσχας.

Επίθεση με drone στη Μόσχα AP

«Σταδιακά, ο πόλεμος επιστρέφει στο έδαφος της Ρωσίας, στα συμβολικά κέντρα της και τις στρατιωτικές βάσεις της και αυτή είναι μια αναπόφευκτη διαδικασία, φυσική και απολύτως δικαιολογημένη», είπε ο Ζελένσκι στο καθημερινό διάγγελμά του, στο περιθώριο μιας επίσκεψής του στο Ιβάνο-Φρανκίφσκ (δυτική Ουκρανία).

«Η Ουκρανία ισχυροποιείται», πρόσθεσε, προειδοποιώντας ωστόσο ότι η χώρα του θα πρέπει να προετοιμαστεί για νέες επιθέσεις εναντίον των ενεργειακών υποδομών της, τον επόμενο χειμώνα. Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσει το ενεργειακό δίκτυο.

Σχεδόν το 40% του ενεργειακού συστήματος της Ουκρανίας καταστράφηκε τον περασμένο χειμώνα, από πυραυλικά και αεροπορικά πλήγματα της Ρωσίας, με αποτέλεσμα πολλές ουκρανικές πόλεις να βυθιστούν στο σκοτάδι και το κρύο. Το Κίεβο κατήγγειλε ότι αυτή ήταν μια σκόπιμη στρατηγική για να πληγούν άμαχοι, κάτι που συνιστά έγκλημα πολέμου. Η Μόσχα λέει ότι εξαπέλυσε αυτές τις επιθέσεις για να περιορίσει τις αμυντικές δυνατότητες της Ουκρανίας.

«Είναι προφανές ότι αυτό το φθινόπωρο και (…) τον χειμώνα ο εχθρός θα προσπαθήσει να επαναλάβει τον τρόμο εναντίον της ενεργειακής βιομηχανίας της Ουκρανίας. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αυτό», είπε ο Ζελένσκι απευθυνόμενος σε υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησής του και τοπικούς αξιωματούχους.

Βολοντίμιρ Ζελένσκι Clodagh Kilcoyne/Pool via AP

Η Ρωσία ανακοίνωσε το πρωί ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας απέκρουσε δύο ξεχωριστές επιθέσεις με ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη: η μία στόχευε την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας και η δεύτερη τη Μόσχα. Στη ρωσική πρωτεύουσα το διεθνές αεροδρόμιο έκλεισε για μικρό χρονικό διάστημα ενώ δύο πολυώροφα κτίρια γραφείων στην επιχειρηματική συνοικία της πόλης υπέστησαν μικρές ζημιές. Πολλά παράθυρα αυτών των κτιρίων έσπασαν και έγγραφα σκορπίστηκαν στο έδαφος.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας υποστήριξε ότι στην επίθεση στη Μόσχα συμμετείχαν τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη, εκ των οποίων το ένα καταρρίφθηκε και τα άλλα δύο «εξουδετερώθηκαν» με ηλεκτρονικά μέσα.

Μεντβέντεφ: “Ναι” σε πυρηνική επίθεση στην Ουκρανία αν πετύχει η αντεπίθεση

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος έχει αναφερθεί και στο παρελθόν στο ενδεχόμενο της χρήσης πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία, ανάφερε σήμερα ότι η Μόσχα θα πρέπει να χρησιμοποιήσει ένα πυρηνικό όπλο, στην περίπτωση που η εξελισσόμενη πολεμική αντεπίθεση του Κιέβου θα είναι επιτυχής.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ 2022 Ekaterina Shtukina/ap

Ο Μεντβέντεφ, που είναι επίσης, αντιπρόεδρος το Ρωσικού Συμβουλίου Ασφάλειας, στο οποίο προεδρεύει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ανέφερε σήμερα σε ανάρτηση στους επίσημους λογαριασμούς του στα social media, ότι η Ρωσία θα μπορούσε να πιεστεί και να υπαναχωρήσει έναντι του πυρηνικού της δόγματος, σε ένα τέτοιο σενάριο.

“Φανταστείτε αν… η αντεπίθεση, η οποία υποστηρίζεται από το ΝΑΤΟ ήταν μία επιτυχία και απέκοπταν ένα τμήμα των εδαφών μας, τότε, θα αναγκαζόμασταν να χρησιμοποιήσουμε ένα πυρηνικό όπλο, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το διάταγμα του Ρώσου προέδρου”, έγραψε μεταξύ άλλων.

Πούτιν: Η Ρωσία δεν απορρίπτει τις συνομιλίες με την Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε το Σάββατο ότι η αφρικανική πρωτοβουλία θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για ειρήνη στην Ουκρανία, αλλά ότι οι ουκρανικές επιθέσεις δυσκολεύουν την υλοποίησή της.

Απευθυνόμενος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με Αφρικανούς ηγέτες στην Αγία Πετρούπολη και αφού άκουσε τις εκκλήσεις τους προς τη Μόσχα να προχωρήσει με το σχέδιό της.

Βλαντίμιρ Πούτιν Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo/AP

“Υπάρχουν διατάξεις αυτής της ειρηνευτικής πρωτοβουλίας που εφαρμόζονται”, είπε. “Αλλά υπάρχουν πράγματα που είναι δύσκολο ή αδύνατο να εφαρμοστούν”.

Το Reuters ανέφερε τον Ιούνιο ότι η αφρικανική διαμεσολάβηση όσον αφορά τη σύγκρουση θα μπορούσε να ξεκινήσει με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ακολουθούμενα από μια συμφωνία παύσης των εχθροπραξιών που θα συνοδευόταν από διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι ένα από τα σημεία της πρωτοβουλίας ήταν η κατάπαυση του πυρός. “Αλλά ο ουκρανικός στρατός βρίσκεται στην επίθεση, επιτίθεται, εφαρμόζει μια μεγάλης κλίμακας στρατηγική επιθετική επιχείρηση… Δεν μπορούμε να σταματήσουμε το πυρ όταν δεχόμαστε επίθεση”.

Σχετικά με το ζήτημα της έναρξης ειρηνευτικών συνομιλιών, είπε: “Δεν τις απορρίψαμε… Για να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία, πρέπει να υπάρξει συμφωνία και από τις δύο πλευρές”.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέρριψε την ιδέα μιας κατάπαυσης του πυρός τώρα, η οποία θα άφηνε τη Ρωσία να ελέγχει σχεδόν το ένα πέμπτο της χώρας του και θα έδινε χρόνο στις δυνάμεις της να ανασυγκροτηθούν μετά από 17 εξοντωτικούς μήνες πολέμου.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα