Διαρκές συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Τα σημεία αναφοράς στις προτάσεις των πέντε υποψηφίων – Ιδεολογικό πρόσημο και πολιτικό στίγμα

Διαρκές συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Τα σημεία αναφοράς στις προτάσεις των πέντε υποψηφίων – Ιδεολογικό πρόσημο και πολιτικό στίγμα
Eurokinissi

Οι πέντε υποψήφιοι για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν την ιδεολογική και πολιτική τους πλατφόρμα οκτώ ημέρες πριν από τη διαδικασία εκλογής. Ποιο ήταν τελικά το αποτέλεσμα.

Για πρώτη (και πιθανότατα για τελευταία φορά αφού μάλλον δεν πρόκειται να υπάρξει τηλεμαχία) οι πέντε υποψήφιοι για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώθηκαν στον ίδιο χώρο και κατέθεσαν τις προτάσεις τους για την επόμενη μέρα στη χώρα αλλά και στο κόμμα.

Τα πολιτικά συμπέρασμα που προέκυψαν είναι αν μην τι άλλο πολύτιμα και θα αποτελέσουν οδηγό και υλικό σκέψης για τις επόμενες ημέρες μέχρι να φτάσουμε στη διαδικασία εκλογής της 10ης Σεπτεμβρίου.

Η ηγετική αύρα της Αχτσιόγλου

Η ομιλία της Έφης Αχτσιόγλου, που πήρε το λόγο πρώτη αφού ακολουθήθηκε αλφαβητική σειρά, ήταν μία ομιλία προέδρου εν αναμονή. Η πρώην Υπουργός Εργασίας παρουσιάστηκε πιο συγκεκριμένη αλλά και συγκροτημένη από ποτέ βάζοντας ένα ξεκάθαρο αριστερό πρόσημο στις προτάσεις της ενώ θέλησε να αποκρούσει και όσα γράφτηκαν γι’ αυτή τις τελευταίες ημέρες.

Το γεγονός ότι ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υπηρετεί τα συμφέροντα των πάντων (“δεν είμαστε με όλους” τόνισε χαρακτηριστικά) αυτομάτως έδωσσε ένα ιδιαίτερο ιδεολογικό χρώμα στις τοποθετήσεις της. Επιπρόσθετα, η κα Αχτσιόγλου θέλησε να τονίσει το ηγετικό της προφίλ δίνοντας ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους θα θελήσουν να την αμφισβητήσουν σε περίπτωση εκλογής της.

Η ατάκα περί τοξικής αρρενωπότητας “στόχευσε” εναντίον όσων χρησιμοποιήσαν σεξιστικές αναφορές για να αντιπαρατεθούν μαζί της ενώ και η ασπίδα προστασίας που ύψωσε στον συνυποψήφιό της Στέφανο Κασσελάκη για ομοφοβικά σχόλια δεν πέρασε απατήρητη.

Η κα Αχτσιόγλου με τα τέσσερα στρατηγικά αιτήματα που ανέπτυξε (το κράτος της νέας εποχής, το νέο παραγωγικό μοντέλο, η εργασία μπροστά και η μάχη για τα ατομικά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα) θέλησε να δείξει ότι διαθέτει συγκεκριμένο σχέδιο για την επόμενη μέρα με κυβερνητικό άρωμα και οραματικά χαρακτηριστικά. Το μοτίβο του κράτους-στρατηγός στο οποίο επέμενε μπορεί να λογιστεί και ως απάντηση στο επιτελικό κράτος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τον Πρωθυπουργό τέλος τον “στόχευσε” εμφανώς ουκ ολίγες φορές.

Αντιθέτως, ο Στέφανος Κασσελάκης στην πρώτη ενδοσυριζαϊκή εμπειρία του ήταν εμφανώς αμήχανος. Περισσότερο γενικόλογος από την κυρία Αχτσιόγλου και με στόχο να μιλήσει “αδιαμεσολάβητα” με τον κόσμο, ο κος Κασσελάκης υποσχέθηκε αλλαγές σε όλα με απόλυτη προτεραιότητα τη νίκη στις επόμενες εκλογές.

Δεν φάνηκε να δίνει ιδιαίτερη βάση στο ιδεολογικό πλαίσιο αλλά ως αμερικανοτραφής έδωσε περισσότερη έμφαση στο προσδοκώμενο αποτέλεσμα και στηλίτευσε την προσπάθεια επιστροφής στην αριστερή καθαρότητα. Η κριτική του για την εσωτερική κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ιδιαίτερα αιχμηρή (μίλησε για κόμμα που αρέσκεται στο λόμπινγκ, βαρύς ο χαρακτηρισμός) και η αλήθεια είναι ότι αυτή ήχησε άσχημα υπό την έννοια ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα σε βάθος.

Μίλησε πάντως για Αριστερά (ξεκάθαρα και με στόμφο) την οποία ωστόσο είναι φανερό ότι την εκλαμβάνει ως έννοια με διαφορετικό αξιακό φορτίο σε σχέση με τους συνυποψηφίους του. Το λεκτικό μοτίβο που του αρέσει τέλος, το επανέλαβε για μία ακόμη φορά, φαίνεται ότι θα γίνει το μότο του (ελληνικό όνειρο).

Ο Παππάς του πατριωτισμού

Ο πολύ έμπειρος Νίκος Παππάς ήταν απολύτως συνεπής σε όσα έχει τονίσει από τη στιγμή που κατέθεσε την υποψηφιότητά του. Για τον πρώην Υπουργό πρέπει να συγκροτηθεί μία μεγάλη παράταξη η οποία δεν θα περιλαμβάνει μόνο την Αριστερά αλλά όλες τις προοδευτικές δυνάμεις μέχρι και το κέντρο.

Αν δεν γίνει αυτό, ισχυρίστηκε, ο κ. Παππάς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορέσει να εξασφαλίσει ξανά την πολιτική ηγεμονία τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι χωρίς το Κέντρο δεν μπορεί να υπάρξει εκλογική νίκη. Πρόκειται για θέση που εκφράζει πάγια τον τελευταίο καιρό ο πρώην στενός συνεργάτης και συνοδοιπόρος του Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Παππάς έδωσε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στα εθνικά θέματα και ιδιαίτερα στα ελληνοτουρκικά (ο μόνος υποψήφιος που το έκανε). Σ’ αυτό το κεφάλαιο της ομιλίας του μάλιστα άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση αφήνοντας αιχμές για ενδοτισμό και τόνισε ότι η αριστερά είναι πρωτίστως δύναμη πατριωτική.

Προφανώς δεν είναι τυχαίες αναφορές αφού πολιτική φιλοσοφία του πρώην Υπουργού είναι ότι η Αριστερά δεν μπορεί να χαρίσει σε καμία περίπτωση τον πατριωτισμό στη δεξιά. Εχει πάντα στο νου του δε ότι το ΠΑΣΟΚ, τις εποχές που διατηρούσε την πολιτική ηγεμονία, είχε πάντα έντονες πατριωτικές αναφορές και στιβαρή πολιτική στα ελληνοτουρκικά.

Η ομιλία του Στέφανου Τζουμάκα είχε πολλά στοιχεία διεθνούς ανάλυσης και καθορισμού της θέσης της χώρας στο διεθνές γίγνεσθαι. Ο άλλοτε υπουργός του ΠΑΣΟΚ στάθηκε επίσης στο ζήτημα της βελτίωσης της λειτουργίας του κόμματος και της μεγαλύτερης σημασίας που πρέπει να αποδίδεται στα θέλω της βάσης.

Μίλησε για ρεύμα νίκης αλλά τόνισε ότι δεν αρκεί η συνήθης κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση. “Πρέπει να είμαστε εκεί που ασκείται η πολιτική και χρειαζόμαστε ενότητα και ένα νέο πολιτικό αυτοπροσδιορισμό” υπογράμμισε.

Η αριστερή αυτοπεποίθηση του Τσακαλώτου

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τέλος, με μία μεστή ομιλία, επέμεινε στην άποψή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κερδίσει τις επόμενες εκλογές μετασχηματιζόμενος χωρίς να απωλέσει την αριστερή ψυχή του.

Ουσιαστικά έκανε μία πολύ έγκυρη προσπάθεια να μεταδώσει αριστερή αυτοπεποίθηση και πίστη στο δίκαιο των ιδεών του χώρου. Ως άλλος Μπέρνι Σάντερς θα έλεγε κανείς τόνισε με παρρησία πχ ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για κοινωνικό κράτος και ταυτόχρονα να υποσχόμαστε μείωσεις φόρων για όλους.

Προανήγγελει προγραμματισμένες και μελετημένες ρήξεις με πτυχές του συστήματος (πχ κόντρα στις μεγάλες επιχειρήσεις ενέργειας γιατί πώς αλλιώς θα αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή) και επέμεινε ότι οι πολιτικές που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχουν συγκεκριμένο ιδεολογικό πρόσημο.

Σχηματικά μιλώντας, το πνεύμα της τοποθετήσης Τσακαλώτου βρισκόταν αρκετά κοντά σ’ αυτό της κας Αχτσιόγλου έχοντας πάντως και διαφορές. Αμφότεροι πάντως δίνουν μεγάλη σημασία στη λειτουργία των οργάνων με τον πρώην Υπουργό Οικονομικών πάντως να γίνεται περισσότερο συγκεκριμένος (“δεν μπορούμε να έχουμε συνέδριο των 5000 ατόμων και Κεντρική Επιτροπή των 300 μελών”).

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα