Ο.Φερχάτ στο NEWS 24/7: Το τρομερό λάθος διχασμού του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο.Φερχάτ στο NEWS 24/7: Το τρομερό λάθος διχασμού του Κυριάκου Μητσοτάκη
Ο Οζγκιούρ Φερχάτ στη Βουλή https://www.facebook.com/ozgur.ferhat

Ο Οζγκιούρ Φερχάτ, που προεκλογικά βρέθηκε στη δίνη μίας επικίνδυνης κυβερνητικής προπαγάνδας, μιλά για τα τεράστια προβλήματα της μειονότητας στη Θράκη και το όραμά του γι' αυτήν.

“Εθνικός κίνδυνος”. “Πράκτορας του τουρκικού προξενείου”. “Σύγχρονος Εφιάλτης”. Και τι δεν άκουσε ο Οζγκιούρ Φερχάτ κατά την προεκλογική περίοδο των εκλογών του Ιουνίου όταν η κυβέρνηση, και προσωπικά ο Πρωθυπουργός, αποφάσισαν να εργαλειοποιήσουν μέχρι τελικής πτώσης το θέμα της μειονότητας στη Θράκη. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη δεν έχει βέβαια καμία σχέση με τους παραπάνω χαρακτηρισμούς αλλά αυτό για την προπαγάνδα είναι ψιλά γράμματα. Συναντήσαμε τον νεαρό πολιτικό στην Κομοτηνή και τον ακούσαμε με ενδιαφέρον να μας μιλά για την προσωπική του δοκιμασία, τα τεράστια προβλήματα της μειονότητας και της Θράκης, τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στη Ροδόπη και το όραμά του για τον τόπο του.

Δεχθήκατε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου μια επίθεση που απ’ όσο θυμόμαστε δεν την έχει δεχτεί άλλος βουλευτής. Kαταρχάς, σαν γεγονός που σας προβλημάτισε, σας σόκαρε;

Κοιτάξτε, η επίθεση αυτή πιστεύω είχε άλλα κίνητρα εκτός από το δημοκρατικό πολιτικό διάλογο. Στοχοποίησε το πρόσωπό μου και μέσω αυτής της στοχοποίησης πιστεύω ότι υπήρξε κίνητρο να βλάψουν τη συλλογικότητα του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, αλλά και τον πρόεδρό μας, τον Αλέξη Τσίπρα.

Ένα από τα κίνητρα ήταν να αλλάξουν οι συσχετισμοί εντός του νομού Ροδόπης και ένα άλλο κίνητρο ήταν να δοθεί ένα μήνυμα στη μειονότητα. Το αποτέλεσμα που έφερα στο νομό και με κατέταξε πρώτο στο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία προβλημάτισε. Αρα το κίνητρο ήταν για απευθυνθούν σε άλλα πολιτικά ακροατήρια, πιο δεξιά, ακροδεξιά, έτσι ώστε θέτοντας θέμα Θράκης να βρουν αυτές τις μερίδες του πληθυσμού έτσι ώστε να τις προσελκύσουν στη Νέα Δημοκρατία.

Η περιοχή όμως άντεξε και επέδειξε δημοκρατικά αντανακλαστικά, κοινωνικά αντανακλαστικά αλληλεγγύης, τα οποία φάνηκαν στις δεύτερες εκλογές της 25ης Ιουνίου, καθώς μην ξεχνάμε ότι αυξήσαμε κατά πολύ το ποσοστό μας στη μειονότητα. Εξίσου σημαντικό είναι ότι προσεγγίσαμε και κόσμο δημοκρατικό, προοδευτικό από την πλειονότητα, ο οποίος δεν μας είχε ψηφίσει την 21η Μαΐου. Ο χειρότερος εχθρός μας ήταν η αποχή. Και μην ξεχνάμε ότι η μειονότητα αυτή τη στιγμή αιμορραγεί λόγω της οικονομικής μετανάστευσης.

Αν δούμε τους πραγματικούς αριθμούς οικονομικής μετανάστευσης προς τις χώρες της Ευρώπης, αν αναλογισθεί κανείς ότι πλέον η Θράκη δεν φαντάζει ως ένας χώρος ελκυστικός για την νεολαία είναι υποχρέωσή μας, πολιτικά, κοινωνικά και ηθικά να δημιουργήσουμε έναν τόπο στον οποίο θα αξίζει να ζει κανείς.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης προεκλογικής περιόδου ακούσατε και τον πρωθυπουργό να σας απευθύνεται από την τηλεόραση και να σας ζητά ουσιαστικά να τοποθετηθείτε και να πείτε ναι, εγώ είμαι Έλληνας και πρεσβεύω αυτά τα πράγματα. Να κάνετε τελοσπάντων μια, ας το πούμε έτσι, μία δήλωση “ελληνικότητας”. Εσείς όμως αποφύγατε να τοποθετηθείτε και είσασταν και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας…

Καταρχάς πρέπει να τονίσω ότι εγώ είμαι μαθημένος να κάνω εκλογές με την αριστερά και τον προοδευτικό κόσμο. Όταν κάνουμε εκλογές, στοχεύουμε σε ένα αποτέλεσμα, στο να κερδίσουμε. Το να εμφανίζομαι κάθε τρεις και λίγο σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές μπορεί να ήταν το θέαμα που ζητούσαν να δώσουμε στην κοινωνία, αλλά δυστυχώς δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τη χάρη στους καλοθελητές, έτσι ώστε εμφανιζόμενοι παντού, σε όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα να λέμε τον πόνο μας.

Εμένα η σκέψη μου ήταν ότι έπρεπε να επιδείξουμε όλα τα πολιτικά μας αντανακλαστικά έτσι ώστε να μπορέσουμε να ξανακερδίσουμε το νομό, την πρωτιά στο νομό Ροδόπης, όπως και έγινε. Δεν διστάσαμε να βγούμε στην κοινωνία, δεν διστάσαμε να βγούμε στον κόσμο και όποτε ήταν απαραίτητη η προβολή μας στα μέσα, το κάναμε. Οι απαντήσεις έτσι και αλλιώς δόθηκαν κεντρικά. Ακόμα και ο πρόεδρος, ο Αλέξης Τσίπρας, είχε τοποθετηθεί.

Τώρα όσον αφορά το ζήτημα με τον κύριο Μητσοτάκη ή τα στελέχη του νομίζω ότι έκαναν ένα τρομερό λάθος διχασμού. Προφανώς όλοι ξέρουν ότι εδώ υπάρχει μια μειονότητα, ότι αυτή η μειονότητα σύμφωνα με τη συνθήκη της Λωζάνης είναι θρησκευτική. Ολοι επίσης ξέρουν ότι ο κάθε άνθρωπος έχει την εθνοτική καταγωγή του. Αυτό δεν μπορεί να το αποκρύψουμε από τη στιγμή που και το Σύνταγμα και οι νόμοι μας δίνουν αυτή τη δυνατότητα.

Ήταν αδιανόητο να κάνουμε το θέλημα κάποιου άλλου πολιτικού χώρου που στόχευε σε άλλα κίνητρα και να κάνουμε δήλωση εθνικών φρονημάτων. Αυτά η χώρα μας τα έχει ξεπεράσει. Η δημοκρατία μας τα έχει ξεπεράσει. Το να αυτοπροσδιορίζεται κάποιος και να λέει ότι είναι Τούρκος ή να λέει ότι είναι Έλληνας, από τη στιγμή που σέβεται τη χώρα που ζει, που έχει γεννηθεί, που έχει προσφέρει δεν είναι επικίνδυνο. Πιστεύω ότι είναι αναγκαίο κιόλας για να πάει μπροστά ο τόπος.

Εμείς εδώ είμαστε συμφιλιωμένοι μεταξύ μας. Οι κοινωνικές ομάδες ζουν με βάση την αλληλεγγύη, τον αλληλοσεβασμό, την αδελφοσύνη και δεν πιστεύω ότι χωρούν στη Θράκη ο διχασμός και η τοξικότητα. Τη λέξη τοξικότητα την έχει χρησιμοποιήσει πάρα πολλές φορές ο κύριος πρωθυπουργός και πιστεύω ότι περιγράφει το δικό του ρεπερτόριο, τη δική του ατζέντα.

Η Αριστερά έχει δώσει αγώνες για να βρισκόμαστε εδώ που βρισκόμαστε εδώ και πολλές δεκαετίες και είμαι πανευτυχής και χαρούμενος που ανήκω στις τάξεις αυτού του ιδεολογικού χώρου. Τους ανθρώπους που με στήριξαν κατά πλειοψηφία, τη μειονότητα αλλά και σε μεγάλο ποσοστό τους πλειονοτικούς που έχουν την ίδια άποψη με μένα για την περιοχή. Πιστέψτε με ότι ο σεβασμός μας φαίνεται και από τον τρόπο ζωής μας. Ο σεβασμός προς όλους και τους θεσμούς και τη χώρα.

Και εξάλλου ήταν αδιευκρίνιστες οι ερωτήσεις που μου έκαναν αν σέβομαι και αν υπακούω στο Σύνταγμα ή στη Συνθήκη της Λωζάνης. Ακόμα και αν δεν ήμουν εκλεγμένος βουλευτής, δεν υπήρχε τέτοιο ζήτημα. Τις διακρατικές συμφωνίες που έγιναν μεταξυ τόσων πολλών κρατών και που ρυθμίζουν την ειρηνική συνύπαρξη της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν νομίζω ότι ένας απλός πολίτης ή ένας εκλεγμένος βουλευτής από τη Ροδόπη θα μπορούσε να πει ότι δεν τις σέβεται.

Πάντοτε οι μειονότητες θεωρούνται το ευάλωτο σημείο από το οποίο μπορούν να προκύψουν διάφορα ζητήματα. Πρωταρχικός στόχος, πιστεύω, και του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική συμμαχία είναι η περισσότερη δημοκρατία στην περιοχή, οι δημοκρατικές λύσεις στα θεσμικά ζητήματα της μειονότητας. Πρέπει να καταλάβει και ο κύριος Μητσοτάκης ότι για να φέρει περισσότερη δημοκρατία στην περιοχή πρέπει να δει τα ζητήματα από κοντά.

Πώς αντιμετωπίσατε τις γνωστές δηλώσεις της κα Μπακογιάννη στην ορεινή Ροδόπη;

Εμένα προσωπικά με πείσμωσαν. Έβλεπα μια υποκριτική στάση όσον αφορά το αποτέλεσμα των εκλογών, λες και οι άνθρωποι της μειονότητας δεν έχουν ελεύθερη βούληση. Κατά καιρούς ο χώρος της δεξιάς έχει εκστομίσει διάφορα για τον τρόπο ζωής, λειτουργίας και ύπαρξης της μειονότητας, δεν μου προκάλεσαν όμως τόσο μεγάλο προβληματισμό. Θα μπορούσαμε να το ακούσουμε και από άλλα στελέχη, όπως ακούσαμε και από τον κ. Σκέρτσο.

Εμένα προσωπικά με πείσμωσε, όπως πείσμωσε και τους ψηφοφόρους μου. Αυτό φάνηκε και από το τελικό αποτέλεσμα, καθώς μετά την κυρία Μπακογιάννη πήγα εγώ στην περιοχή, μίλησα με τους ανθρώπους και τους εξήγησα ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να φοβούνται ότι η ψήφος είναι προσωπική, είναι δική τους. Και πιστεύω ότι κρατήσαμε το αποτέλεσμα όχι μόνο λόγω της αντίδρασης της κυρίας Μπακογιάννη. Γιατί η κυρία Μπακογιάννη ήρθε πολύ απλά και είπε ψηφίστε εμάς, ψηφίστε τη Νέα Δημοκρατία, άλλαξτε το αποτέλεσμα. Αυτά δεν λέγονται.

Εγώ πιστεύω ότι ο κόσμος κατάλαβε πλέον ότι η πολιτική βούληση είναι ελεύθερη και δεν μπορεί να δοκιμάζεται από καμιά παρέμβαση ή τοξικότητα που μπορεί να διαχέεται στην περιοχή. Το αποτέλεσμα μας δικαίωσε, μας δικαίωσε τοπικά. Δεν δικαιωθήκαμε πανελλαδικά.

Όλοι λένε ότι είμαστε σε μια δύσκολη περιοχή. Εγώ πιστεύω ότι είμαστε οι πιο πλούσιοι άνθρωποι της Ελλάδας, καθώς η πολυπολιτισμικότητα και η αρμονική συμβίωση είναι ο πλούτος μας. Άρα από εδώ θα ξεκινήσουμε να διαδίδουμε τις ιδέες για το πώς πρέπει να είναι αυτή η περιοχή, πώς μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα, πώς μπορούμε να είμαστε πιο συμφιλιωμένοι και με τον εαυτό μας αλλά και με την κοινωνία.

Μάς μιλήσατε για την εσωτερική μετανάστευση. Θέλω λίγο να σταθούμε στα υπόλοιπα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει τώρα η μειονότητα στην καθημερινή της ζωή. Τι πρέπει να πάει καλύτερα έτσι ώστε να υπάρξει κοινωνική πρόοδος και για τους κατοίκους αλλά και για τους μειονοτικούς;

Με βάση τις προγραμματικές δηλώσεις και τις δεσμεύσεις του κ. Υπουργού, εγώ πιστεύω ότι για τα επόμενα τέσσερα χρόνια δεν είναι δυνατόν, δεν είναι κατορθωτό να αλλάξει αυτή η κατάσταση, ειδικά όσον αφορά την ύπαιθρο και τις περιφέρειες. Θα μπορούσα να σας πω ότι πρέπει να έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που να ανταποκρίνεται στο 2023, που να έχει ευρωπαϊκές προδιαγραφές, καθώς μην ξεχνάμε ότι η Ροδόπη είναι η πιο φτωχή περιοχή της Ελλάδας και μια από τις φτωχότερες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και να φανταστείτε ότι η γήρανση του πληθυσμού και το δημογραφικό είναι αυτό που αποτελούν τα κυριότερα προβλήματα στην περιοχή, καθώς είμαστε μια κατ’ εξοχήν αγροτική περιοχή.

Παλαιότερα, μαζί με την αγροτική παραγωγή είχαμε και έντονη κτηνοτροφική δραστηριότητα, η οποία όμως λόγω της οικονομικής κατάστασης και λόγω της κατάρρευσης του κλάδου τείνει να εξαλειφθεί στην περιοχή. Πρέπει να εκπονοηθεί ένα συγκροτημένο σχέδιο αναδιάρθρωσης, έτσι ώστε να αξιοποιήσουμε όλους τους παραγωγικούς πόρους που διαθέτει η περιοχή μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η περιοχή έχει να προσφέρει. Είμαστε ενεργειακός κόμβος. Είμαστε ένας κόμβος από τον οποίο διέρχονται χιλιάδες εκατομμύρια τουρίστες, αλλά δυστυχώς δεν έχει αξιοποιηθεί η περιοχή.

Δεν μπορεί το 2023 να αποτελούμε την είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να έχουμε δίπλα μας χώρες οι οποίες αναπτύσσονται και να λειτουργούν ανταγωνιστικά όσον αφορά την αγορά και εμείς να μην παίρνουμε το μερίδιο που μας αναλογεί. Σέβομαι και την διακομματική επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη αλλά δυστυχώς δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα των προκλήσεων.

Επίσης πρέπει να επιλυθούν και κάποια θεσμικά ζητήματα. Αυτό όσον αφορά τη δημοκρατία, την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς κάθε άνθρωπος όσο ελεύθερος είναι, τόσο μεγαλύτερη παραγωγή μπορεί να δώσει στον τόπο και στη χώρα του. Εγώ πιστεύω ότι κυρίως είναι το οικονομικό θέμα των ανθρώπων και κατά δεύτερον είναι τα θεσμικά ζητήματα της μειονότητας. Είμαστε συγκοινωνούντα δοχεία οι μειονοτικοί με τους πλειονοτικούς και ζούμε αδελφικά. Οταν μια κοινωνική μερίδα δεν πάει καλά και η άλλη κοινωνική μερίδα το αισθάνεται.

Τα κίνητρα, τα οικονομικά που πρέπει να δοθούν θα πρέπει να είναι πολύ περισσότερα. Θα πρέπει να ανταποκρίνονται στην πραγματική οικονομία, θα πρέπει να ανταποκρίνονται στη βιώσιμη ανάπτυξη και θα πρέπει την ίδια ώρα να προστατεύουν την περιοχή μας περιβαλλοντικά. Ολοι μας πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όσον αφορά τον τρόπο διαχείρισης του περιβάλλοντος, καθώς η περιοχή είναι μικρή. Πρέπει, τέλος, να δώσουμε μια μήνυμα αισιοδοξίας στο νέο κόσμο ότι μπορούν να μείνουν στον τόπο τους και να προσφέρουν εδώ.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΝEWS 24/7 ΣΕ ΞΑΝΘΗ ΚΑΙ ΡΟΔΟΠΗ

Πρόσφατα βανδαλίστηκε στη Ροδόπη μουσουλμανικό νεκροταφείο.Πόσο σας προβληματίζει το γεγονός;

Ο βανδαλισμός του νεκροταφείου στον Πολύανθο και η καταστροφή των μνηματων μας δημιούργησε έντονο προβληματισμό καθώς η πράξη αυτή καθ’ αυτή μπορεί να κρύβει και να εμπεριέχει στοιχεία φυλετικού και θρησκευτικού μίσους και ρατσισμού.

Η περιοχή μας εδώ και χρόνια έχει αναπτύξει ισχυρά αντανακλαστικά αποσόβησης τέτοιων φαινομένων επιδεικνύοντας αρετές δημοκρατίας,πολυπολιτισμικότητας και αρμονικής συμβίωσης. Η προσοχή μας στρέφεται στην καταπολέμηση τέτοιων προβοκατόρικων γεγονότων και βρισκόμαστε σε διαρκή επιφυλακή δημοκρατίας και κοινωνικής ομαλότητας, προς απορρόφηση κραδασμών καθώς η τοξικότητα του διχασμού που μπορεί να προκληθεί θα μας οδηγούσε τάχιστα σε σκοτεινές εποχές του παρελθόντος.

Η αμοιβαία κατανόηση και η αλληλεγγύη των δύο συνοικων στοιχείων πιστεύω πως αποτελεί τη μεγαλύτερη ασφάλεια για την περιοχή μας και θεωρείται εχέγγυο για ένα καλύτερο μέλλον.

Το καλοκαίρι η περιοχή δοκιμάστηκε από καταστροφικές πυρκαγιές. Τι αποτύπωμα αφήνουν στη Ροδόπη;

Η βαθιά και διαχρονική πληγή της χώρας μας άνοιξε και φέτος με τις ασταμάτητες δασικές πυρκαγιές σε ολόκληρη την επικράτεια. Η περιοχή της Θράκης δοκιμάστηκε έντονα από τα φαινόμενα και τελικά έχασε,χάσαμε όλοι,το περιβάλλον μας,το μοναδικό οικοσύστημα μας,τα χωριά μας.Συμπολιτες μας έχασαν τις περιουσίες τους, συνάνθρωποι την ζωή τους. Τελικα αυτό που χάσαμε και είναι εξίσου σημαντικό με την καταστροφή του περιβάλλοντος είναι το αίσθημα ασφάλειας και προστασίας που πρέπει να νοιώθουν οι πολίτες που περίμεναν καρτερικά να τους παρέχει το Κράτος. Επιτελικό ακούγανε αλλά τελικά αποδείχτηκε αναποτελεσματικό και μειωμένης επιχειρησιακής ετοιμότητας και συντονισμού.

Παρών εγώ ο ίδιος στα περισσότερα μέτωπα της Ροδόπης είτε ως εθελοντής είτε ως βουλευτής ,αυτο που με συγκίνησε περισσότερο ήταν οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των εθελοντών και των κατοίκων που σαν μια καλοκουρδισμενη μηχανή έκαναν τα αδύνατα δυνατά σώζοντας σε πολλές περιπτώσεις την κατάσταση. Επισης θα ήθελα να τονίσω την άνιση μάχη των πυροσβεστών που πολλές φορές συνέχιζαν το έργο τους λόγω του φιλότιμου και της αυταπάρνησης που τους χαρακτηρίζει καθώς οι ελλείψεις σε προσωπικό, σε εναέρια μέσα αλλά και σε υλικοτεχνικό επίπεδο ήταν πάρα πολλές, με αποτέλεσμα η παραμικρή αργοπορία περιορισμού των εστιών φωτιάς να εξελίσσεται σε πύρινη κόλαση που στο διάβα της εξαφάνιζε περιοχές ολόκληρες από τον χάρτη και έσβηνε τα ίχνη ζωής του τόπου.

Συσκέψεις επί συσκέψεων και υποσχέσεις από κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης για αποκατάσταση και αποζημιώσεις. Περιμενουμε με την ελάχιστη υπομονή που μας έχει απομείνει. Πολιτικά δεν εργαλείοποιουμε την καταστροφή, αλλά αναζητάμε ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν,στεκόμαστε ουσιαστικά στους πληγέντες και ξεδιπλωνουμε την δικιά μας πολιτική ατζέντα που έπρεπε εδώ και καιρό να αφουγκραστουν και να εντάξουν στον προγραμματισμό τους οι διοικούντες τη χώρα. Δυστυχως απέτυχαν παταγωδώς να προστατεύσουν τη φύση και τον άνθρωπο.

Φοβάστε ότι οι καταστροφές από τις πυρκαγιές μπορεί να φέρουν πλημμύρες, να “γεννήσουν” δηλαδή νέες φυσικές καταστροφές; Βλέπουμε ότι η Θεσσαλία δοκιμάζεται πολύ σκληρά…

Αλλού καιγόμαστε και αλλού άνθρωποι πνίγονται, ολόκληρες πόλεις και χωριά κάτω από τα νερά ,πλημμυρισμένα.

Δεν μπορούμε να τα βαφτίζουμε όλα κλιματική κρίση ,τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες κλιματική αλλαγή και να σπρώχνουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Τουλάχιστον όχι τώρα που υπάρχουν δεκάδες νεκροί.

Αντιπυρικά και αντιπλημμυρικά που δεν έγιναν, πρόληψη που δεν υπήρχε. Ετοιμοτητα, συντονισμός και επάρκεια του μηχανισμού που δεν επετεύχθη ποτέ.Υπαρχει το 112 που σε λίγο θα μας ειδοποιήσει να εγκαταλείψουμε οριστικά την χώρα γιατί κάποιοι δεν μπορούν να φέρουν εις πέρας τη στοιχειώδη υποχρέωση που έχουν προς την κοινωνία, τους πολίτες, την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα