ΗΠΑ: Τοποθετεί στρατιώτες πάνω σε δεξαμενόπλοια για την αποτροπή συλλήψεων από το Ιράν

ΗΠΑ: Τοποθετεί στρατιώτες πάνω σε δεξαμενόπλοια για την αποτροπή συλλήψεων από το Ιράν
Πλοίο των ΗΠΑ (Φωτογραφία αρχείου) AP Photo/Steven Senne

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να λάβουν μέτρα ασφαλείας στον Κόλπο, καθώς οι αρχές του Ιράν έχουν συλλάβει ή αποπειραθεί να συλλάβουν σχεδόν 20 πλοία στην περιοχή τα τελευταία δυο χρόνια.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ετοιμάζεται να τοποθετήσει στρατιώτες πάνω σε πετρελαιοφόρα δεξαμενόπλοια που διασχίζουν τον Κόλπο, για την αποτροπή συλλήψεων πλοίων του είδους από το Ιράν, δήλωσε χθες Πέμπτη (03/08) αμερικανός αξιωματούχος.

«Λαμβάνονται μέτρα (…) για να χρησιμοποιηθούν ομάδες ασφαλείας αποτελούμενες από πεζοναύτες και μέλη του πολεμικού ναυτικού πάνω σε εμπορικά πετρελαιοφόρα πλοία που διέρχονται από το ή κοντά στο στενό του Χουρμούζ, ώστε να ενισχυθεί η υπεράσπιση αυτών των ευάλωτων σκαφών», εξήγησε η πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Για να προχωρήσει το σχέδιο απαιτείται να υπάρξουν προσκλήσεις, αφού τα τάνκερ είναι ιδιωτικά, πάντως «προετοιμαζόμαστε να το κάνουμε αν συναφθούν οριστικές συμφωνίες», συνέχισε ο αξιωματούχος.

Το νέο επίπεδο προστασίας θα προστεθεί στην ανάπτυξη, που ανακοινώθηκε στα μέσα Ιουλίου από το αμερικανικό Πεντάγωνο, πολεμικού πλοίου και μαχητικών F-35 και F-16 στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, οι αρχές του Ιράν έχουν συλλάβει ή αποπειραθεί να συλλάβουν σχεδόν 20 πλοία υπό διάφορες σημαίες στην περιοχή τα τελευταία δυο χρόνια.

Το αμερικανικό ΠΝ ανέφερε στις αρχές του Ιουλίου πως εμπόδισε τη σύλληψη από το Ιράν δυο πετρελαιοφόρων στα διεθνή ύδατα, ανοικτά του Ομάν.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ιρανικός στρατός συνέλαβε στα τέλη Απριλίου στον Κόλπο του Ομάν δεξαμενόπλοιο υπό σημεία νήσων Μάρσαλ με προορισμό τις ΗΠΑ, και κατόπιν μια εβδομάδα αργότερα άλλο πετρελαιοφόρο, υπό σημαία Παναμά, που διερχόταν από το στενό του Χουρμούζ.

Τα συμβάντα αυτής της φύσης έχουν πολλαπλασιαστεί στα ύδατα του Κόλπου, θαλάσσιας ζώνης καίριας σημασίας για τις μεταφορές πετρελαίου σε παγκόσμια κλίμακα, αφότου το 2018 οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας –επισήμως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, ή ΚΟΣΔ–, επέβαλαν εκ νέου και επαύξησαν τις κυρώσεις τους σε βάρος της Τεχεράνης, βάζοντας ιδίως στο στόχαστρο τον πετρελαϊκό τομέα.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα