Καλπάζει η κρουαζιέρα, πάνω από 600 προσεγγίσεις τον Αύγουστο στα ελληνικά λιμάνια

Καλπάζει η κρουαζιέρα, πάνω από 600 προσεγγίσεις τον Αύγουστο στα ελληνικά λιμάνια
Κρουαζιερόπλοιο (φωτογραφία αρχείου) iStock

Μύκονος, Σαντορίνη και Πειραιάς είναι τα λιμάνια που θα δεχτούν τα περισσότερα κρουαζιερόπλοια τον μήνα που διανύουμε, ο οποίος αναμένεται να καταγράψει νέο ρεκόρ.

Το νησί της Μυκόνου κερδίζει και πάλι την κούρσα στις προσεγγίσεις κρουαζιεροπλοίων τον Αύγουστο, ενώ τα λιμάνια σε ολόκληρη τη χώρα αναμένεται να υποδεχτούν αυτό το μήνα πάνω από 600 πλοία με δεκάδες χιλιάδες τουρίστες να αποβιβάζονται για λίγες ώρες.

Η φετινή χρονιά εξελίσσεται σε ρεκόρ για την κρουαζιέρα στη χώρα μας, με περισσότερες προσεγγίσεις ειδικά στα κύρια λιμάνια υποδοχής. Σημαντικά αυξημένες σε σχέση με πέρυσι είναι και οι πληρότητες στα κρουαζιερόπλοια, οι οποίες πέρυσι κινήθηκαν μέτρια, αφού ουσιαστικά ήταν η πρώτη χρονιά επανεκκίνησης μετά την πανδημία. Η Μύκονος αναμένει 127 κρουαζιερόπλοια από την 1η μέχρι και το τέλος του Αυγούστου, αρκετά περισσότερα σε σχέση με πέρυσι τον ίδιο μήνα που ήταν 105.

Η Σαντορίνη περνά στη δεύτερη θέση με σύνολο 111 προσεγγίσεων τον μήνα που διανύουμε, επίσης αυξημένες σε σχέση με πέρυσι. Ακολουθεί ο Πειραιάς με 96 κρουαζιερόπλοια, με τα μισά περίπου να ξεκινούν από εκεί τα δρομολόγια τους, αφού το λιμάνι έχει καταφέρει να είναι πλέον ένα σημαντικό home-port. Από 55 προσεγγίσεις κρουαζιεροπλοίων αναμένουν τα λιμάνια της Κέρκυρας και της Ρόδου, επίσης λίγο αυξημένες σε σχέση με τον Αύγουστο του 2022.

Το Ηράκλειο και το Κατάκολο θα υποδεχτούν από 27 και 25 σκάφη αντίστοιχα με χιλιάδες τουρίστες, τα Χανιά 14, η Κεφαλονιά 21, η Κως 10 και η Θεσσαλονίκη 8. Εντυπωσιακή είναι η πορεία του λιμανιού του Λαυρίου με 12 κρουαζιερόπλοια για αυτό το μήνα.

Πως θα κινηθεί η φετινή χρονιά

Στο σύνολο τους και με ελάχιστες εξαιρέσεις, τα ελληνικά λιμάνια αναμένουν φέτος αύξηση της κρουαζιέρας, που ήδη είχε εκτιμηθεί από τις αρχές του έτους, ότι θα ανέλθει σε περίπου 15% σε σχέση με πέρυσι. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος, τη Μύκονο και τη Δήλο αναμένεται να επισκεφτούν 895 κρουαζιερόπλοια, αντί 608 πέρυσι, ενώ μόνο για τον Ιούνιο οι προσεγγίσεις θα φτάσουν τις 131. Η Σαντορίνη έχει επίσης αυξήσει τις κρουαζιέρες για φέτος, που αναμένεται να φτάσουν μέχρι το τέλος του έτους τις 753, αντί 686 το 2022, ενώ αυτό το μήνα θα επισκεφτούν το νησί 112 κρουαζιερόπλοια. Ο Πειραιάς θα βρεθεί και πάλι στην τρίτη θέση, όμως με ένα τεράστιο πλεονέκτημα έναντι των άλλων λιμένων, αφού τα μισά περίπου από τα 744 κρουαζιερόπλοια που θα τον επισκεφτούν, θα ξεκινήσουν από εκεί τα δρομολόγια τους.

Ποια είναι τα νούμερα που συνοδεύουν την κρουαζιέρα στην Ελλάδα

Παρά τις μεσαίες πληρότητες που καταγράφηκαν πέρυσι στα κρουαζιερόπλοια σε όλο τον κόσμο, ο αριθμός των αφίξεων τουριστών στα διάφορα ελληνικά λιμάνια ξεπέρασε τα 4,3 εκατομμύρια, μειωμένος κατά 1,2 εκατομμύρια σε σχέση με το 2019. Οι προσεγγίσεις έφτασαν τις 4.614, πάνω από 600 περισσότερες από το 2019. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2021 του τουρίστες μέσω κρουαζιεροπλοίων που αποβιβάστηκαν στη χώρα μας δεν ξεπερνούσαν το 1,4 εκατομμύρια.

Γκρίνια σε κάποιους προορισμούς

Σε κάποιους προορισμούς πάντως έχει ξεκινήσει η γκρίνια από κατοίκους και επαγγελματίες του τουρισμού, για τον υπερβολικό κόσμο που κατεβάζουν ταυτόχρονα τα κρουαζιερόπλοια, προκαλώντας συμφόρηση στους δρόμους και σε στενά. Μύκονος, Σαντορίνη και Αθήνα, δέχονται χιλιάδες τουρίστες κάθε ημέρα, που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν και ταλαιπωρούνται περιμένοντας σε ουρές, για να επισκεφτούν αξιοθέατα και μνημεία.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα