Samos Young Artists Festival: Το αρχαίο θέατρο Πυθαγορείου γίνεται τόπος μουσικών ζυμώσεων

Samos Young Artists Festival: Το αρχαίο θέατρο Πυθαγορείου γίνεται τόπος μουσικών ζυμώσεων
Ο Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν

Ο Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν μιλά στο NEWS 24/7 για το Samos Young Artists Festival του οποίου ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση.

Για 13η χρονιά, το Samos Young Artists Festival (SYAF) φέρνει μαζί δεκάδες Έλληνες και ξένους ανερχόμενους μουσικούς και καταξιωμένους καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο στη Σάμο. Στο αρχαίο θέατρο Πυθαγορείου όλοι αυτοί οι καλλιτέχνες συναντιούνται για πρόβες, δημιουργική αλληλεπίδραση και ανταλλαγή ιδεών σχετικά με τη μουσική και την ερμηνεία.

Το φεστιβάλ παρουσιάζει φέτος ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα ζωντανής μουσικής που καλύπτει μια ευρεία γκάμα ειδών, από το κλασικό ρεπερτόριο μέχρι τη σύγχρονη δημιουργία, με έργα από όπερα, τάνγκο, ισπανικά λαϊκά τραγούδια, γαλλική μουσική, βραζιλιάνικη τζαζ και μπόσα νόβα.

Σημαντική ανανέωση φέτος αποτελεί η παρουσία του 30χρονου διεθνώς αναγνωρισμένου τσελίστα, Τιμόθεου Γαβριηλίδη-Πέτριν, πτυχιούχου του Curtis Institute of Music, ο οποίος αναλαμβάνει την καλλιτεχνική διεύθυνση του φεστιβάλ σε συνεργασία με την πιανίστα Masha Ilyashov.

Ο Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν


Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν: Ένας νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Ο Έλληνας τσελίστας Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν χαράσσει μια σταθερή καλλιτεχνική πορεία, στοχεύοντας στο να προκαλέσει με τη μουσική του δημιουργία έντονα συγκινητικά οράματα. Εμφανίζεται συχνά ως σολίστ και ερμηνευτής μουσικής δωματίου στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, πιο πρόσφατα ως σολίστ με τον μαέστρο-βιολιστή Λεωνίδα Καβάκο και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Ο Τιμόθεος είναι ιδρυτικό μέλος του Trio Zimbalist, ενός τρίο πιάνου αποτελούμενο από αποφοίτους του Ινστιτούτου Curtis, το οποίο – με αφοσίωση στην καλλιτεχνική αριστεία – συνεχίζει την ιστορική παρακαταθήκη του θρυλικού βιολιστή και διευθυντή του Curtis, Εφραίμ Ζίμπαλιστ.

Είμαι βαθιά ευγνώμων για αυτή τη νέα ευκαιρία που μου έχει δοθεί. Είναι τεράστια τιμή που αναλαμβάνω τα ηνία μιας διοργάνωσης που τα τελευταία 13 χρόνια συμβάλλει ενεργά στο πολιτισμικό γίγνεσθαι της Σάμου και της Ελλάδος ευρύτερα. Η ευθύνη είναι μεγάλη, καθώς και ο ενθουσιασμός για αυτά που θα συμβούν σύντομα στο ιστορικό Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου” αναφέρει στο NEWS 24/7.

Ένα πολιτιστικό κόσμημα όπως το SYAF, μέσω των μουσικών προγραμμάτων και των διεθνώς αναγνωρισμένων νέων καλλιτεχνών που φιλοξενούμε, μπορεί να συνδράμει ουσιαστικά στην υποστήριξη και ενθάρρυνση των νέων μουσικών στη χώρα.

Είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνω την ηγετική θέση στα παρασκήνια μιας διοργάνωσης διεθνούς βεληνεκούς. Ενώ μέχρι στιγμής είχα την τιμή να λάβω μέρος σε αρκετά κορυφαία φεστιβάλ στο εξωτερικό ως προσκεκλημένος μουσικός, δεν πίστευα ότι πριν τα τριάντα μου θα βρεθώ στην άλλη πλευρά του φράχτη, σε έναν πιο ηγετικό ρόλο. Με γοητεύει το γεγονός ότι αυτή τη φορά μου δίνεται η ευκαιρία να δημιουργήσω κάτι δικό μου, ξεκινώντας από τα θεμέλια.

Τα καθήκοντά μου στο SYAF, τα οποία χρειάζονται την απόλυτη αφοσίωση και προσήλωσή μου, είναι αρκετά, πράγμα που αποτελεί μια ευχάριστη πρόκληση αλλά και ένα προσωπικό στοίχημα. Η έμπρακτη υποστήριξη και η ένδειξη εμπιστοσύνης εκ μέρους του Ιδρύματος Schwarz αποτελεί κλειδί για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας” προσθέτει.

Kevin_Dalferth

Όσο για το όραμά του;Οραματίζομαι τη μετατροπή του Φεστιβάλ σε ένα διεθνές κέντρο μουσικής καινοτομίας και καλλιτεχνικής επιρροής. Οι μουσικοί που προσκαλούμε, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην προώθηση ενός πνεύματος καλλιτεχνικής ορμής και δημιουργίας. Η νεότερη γενιά μουσικών στη χώρα είναι λαμπρή και πολλά υποσχόμενη. Ένα πολιτιστικό κόσμημα όπως το SYAF, μέσω των μουσικών προγραμμάτων και των διεθνώς αναγνωρισμένων νέων καλλιτεχνών που φιλοξενούμε, μπορεί να συνδράμει ουσιαστικά στην υποστήριξη και ενθάρρυνση των νέων μουσικών στη χώρα. Αυτός είναι και ένας από τους μακροπρόθεσμους στόχους μου”.

Το κριτήριο και το ρεπερτόριο

Ο Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν εξηγεί πως το κυρίαρχο και αδιαπραγμάτευτο κριτήριο στην επιλογή της μουσικής που θα ακουστεί στο Φεστιβάλ είναι βεβαίως η ποιότητα και η ποικιλομορφία των προγραμμάτων που θα παρουσιάσουμε. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει επτά τελείως διαφορετικές μεταξύ τους συναυλίες, οι οποίες όμως συμπληρώνουν η μια την άλλη αρμονικά, δημιουργώντας έτσι μια ολιστική εμπειρία για τον ακροατή. Το ρεπερτόριο θα καλύψει δημιουργίες από την εποχή μπαρόκ έως και τη βραζιλιάνικη τζαζ. Θα έλεγα ότι η υποκείμενη θεματική που συνδέει τις επτά συναυλίες είναι η ανάδειξη σπανίως ερμηνευμένων ‘’διαμαντιών’’ της κλασικής μουσικής λογοτεχνίας. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αυτού αποτελεί η συναυλία στις 12.8 με τίτλο Americana, μια αφιέρωση σε κρυμμένα μουσικά αριστουργήματα της αμερικανικής ηπείρου. Σημαντική προσθήκη στο δυναμικό του φετινού Φεστιβάλ αποτελεί η παρουσία αποφοίτων της ιστορικής σχολής Curtis Institute of Music, η “αφρόκρεμα” της νέας γενιάς μουσικών παγκοσμίως”.

Πώς ενεργοποιείται η περιφέρεια και ειδικά το νησί της Σάμου από ενέργειες όπως το Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών; Κάθε Αύγουστο, οι προβολείς του νησιού εστιάζουν αποκλειστικά στο Samos Young Artists Festival. Η προσέλευση του κόσμου είναι μεγάλη. Τα έσοδα των συναυλιών δίνονται ως δωρεά στον Πολιτιστικό Σύλλογο Πυθαγορείου, ο οποίος βοηθάει σημαντικά στη παραγωγή των συναυλιών. Προσωπικό μου στοίχημα είναι η επέκταση της επιρροής του Φεστιβάλ στο πολιτισμικό υποσυνείδητο του νησιού και της χώρας, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μέσω της αλληλοστήριξης και πνευματικής σύμπνοιας μεταξύ των καλλιτεχνών και του κόσμου της Σάμου. Πιστεύω είμαστε σε πολύ καλό δρόμο”.


Ακολουθεί το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων:

Δευτέρα 7 Αυγούστου
Μπόσα νόβα και Βραζιλιάνικη τζαζ
Νίνα Πάπα, τραγούδι με τους Αντόνιο Σγρο, μπάσο/Ρόμπερτ Πέρσι, πιάνο/Γιoάν Σέρρα, ντραμς

Τρίτη 8 Αυγούστου
Μπλε ώρα/Έργα των: Φραντς Σούμπερτ, Άρη Αλέξανδρου Μπλέτενμπεργκ, Φραντς Λιστ, Νίκου Σκαλκώτα, Γιάννη Κωνσταντινίδη, Λεοπόλντ Γκοντόφσκι, Τζορτζ Γκέρσουιν, Άρης Αλέξανδρος Μπλέτενμπεργκ, πιάνο

Τετάρτη 9 Αυγούστου
Από τη Γαλλία στην Ιβηρία: Ένα αιώνιο ταξίδι, Έργα των: Μωρίς Ραβέλ, Ισαάκ Αλμπένιθ, Μανουέλ ντε Φάγια, Ερνέστ Σοσόν, Γκαμπριέλ Φορέ/Τζορτζ Σιαογιούαν Φου, πιάνο/Άλεκ Χόλκομπ, κιθάρα/Ελένα Περόνι, τραγούδι/Αλέξανδρος Γαβριηλίδης-Πέτριν, βιολί/Ελίζαμπεθ Φαγιέτ, βιολί/Γκονθάλο Μαρτίν Ροντρίγκεθ, βιόλα/Αλέσιο Πιανέλι, τσέλο/Άνι Σόφι Μπουκούτζιαν, βιολί/Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν, τσέλο

Πέμπτη 10 Αυγούστου
«Θέλω Μαγεία!»: Μια Νύχτα Τραγουδιού και Όπερας/Εργα των: Ρίτσαρντ Χάγκεμαν, Πάολο Τόστι, Ρίχαρντ Στράους, Τζάκομο Πουτσίνι, Ζυλ Μασνέ, Αντρέ Πρεβέν, Λέοναρντ Μπέρνσταϊν,Σιβόν Σταγκ, σοπράνο,Μάθιου Νιούλιν, τενόρος,Μαρτσέλο Αμαράλ, πιάνο

Παρασκευή 11 Αυγούστου
Μια νύχτα και 34 χορδές/Έργα των: Σοφία Γκουμπαϊντούλινα, Αρκάντζελο Κορέλι, Λουίτζι Μποκερίνι, Μωρίς Ραβέλ/Άλεκ Χόλκομπ, κιθάρα/Αλέσιο Πιανέλι, τσέλο/Αλέξανδρος Γαβριηλίδης-Πέτριν, βιολί/Άνι Σόφι Μποκούτζιαν, βιολί/Γκονθάλο Μαρτίν Ροντρίγκεθ, βιόλα/Ελίζαμπεθ Φαγιέτ, βιολί/Αντρέα Ομπίσο, βιολί/Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν, τσέλο

Σάββατο 12 Αυγούστου
Americana!/Έργα των: Φλόρενς Πράις, Τζον Κοριλιάνο, Έκτορ Βίγια Λόμπος, Άστορ Πιατσόλα, Έριχ Βόλφγκανγκ Κόρνγκολντ/Αλέξανδρος Γαβριηλίδης-Πέτριν, βιολί/Τζορτζ Σιαογιούαν Φου, πιάνο/Αντρέα Ομπίσο, βιολί/Ελένα Περόνι, τραγούδι/Άνι Σόφι Μπουκούτζιαν, βιολί/Άλεκ Χόλκομπ, κιθάρα/Ελίζαμπεθ Φαγιέτ, βιολί/Γκονθάλο Μαρτίν Ροντρίγκεθ, βιόλα/Αλέσιο Πιανέλι, τσέλο

Κυριακή 13 Αυγούστου
Αργεντίνικο Τάνγκο/Λεονέλ Καπιτάνο, τραγούδι με τους Αγουστίν Γκερέρο, πιάνο, Κάρελ Μπρέντενχορστ, τσέλο

Samos Young Artists Festival

Το Samos Young Artists Festival, γνωστό και ως Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών Σάμου, διοργανώνεται στην ελληνική περιφέρεια και απευθύνεται τόσο στους κατοίκους του νησιού όσο και στους επισκέπτες του. Αποτελεί ένα από τα παλαιότερα μουσικά φεστιβάλ του Βορείου Αιγαίου, που πραγματοποιείται αδιάλειπτα από το 2010. Το 2018 τιμήθηκε από την κριτική επιτροπή του Συλλόγου Μουσικής και Κριτικών Θεάτρου ως το “Καλύτερο Περιφερειακό Μουσικό Φεστιβάλ στην Ελλάδα”. Μέχρι σήμερα, έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 190 μουσικοί διεθνούς φήμης, ενισχύοντας τη Σάμο και το φεστιβάλ ως έναν αναγνωρισμένο μουσικό προορισμό.

Info

  • Από 7 έως 13 Αυγούστου 2023
  • Αρχαίο θέατρο Πυθαγορείου, Σάμος
  • Η τιμή του εισιτηρίου διατηρείται χαμηλή, στα 5 ευρώ ανά συναυλία, προσφέροντας έτσι την ευκαιρία σε ένα ευρύ κοινό να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις. Τα έσοδα από το εισιτήριο διατίθενται πλήρως στον Πολιτιστικό Σύλλογο του Πυθαγορείου. Η υποστήριξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας, η προώθηση της μουσικής και πολιτιστικής ανταλλαγής, η παρουσίαση σύγχρονης μουσικής παραγωγής και η εκτέλεση κλασικών έργων αποτελούν στόχους του Ιδρύματος Schwarz και συμβάλλουν στην ανάπτυξη του νησιού της Σάμου.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα