Κώστας Τσίγκας: “Όλοι μας περιμένουμε τα εναέρια μέσα” – 420 φωτιές σε μία εβδομάδα

Κώστας Τσίγκας: “Όλοι μας περιμένουμε τα εναέρια μέσα” – 420 φωτιές σε μία εβδομάδα
Πυρκαγιά στο Διακοπτό Dimitris Kapantais / SOOC

Για τις εξελίξεις στα πύρινα μέτωπα αλλά και τα αίτια που για δεύτερη εβδομάδα η χώρα φλέγεται μίλησε ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικής. Τα στοιχεία που "δείχνουν" εμπρησμό.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής μαζί με εθελοντές στα πύρινα μέτωπα που καίνε για ακόμη ένα 24ωρο τη χώρα, σε Ρόδο, Κέρκυρα, Αίγιο, Κάρυστο και Υλίκη, με μοναδική ελπίδα όπως φαίνεται, τα εναέρια μέσα τα οποία ξεκίνησαν και πάλι με το πρώτο φως της ημέρας να επιχειρούν.

Με αφορμή τα πύρινα μέτωπα τα οποία ξεπηδούν σε όλη τη χώρα, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικής, Κώστας Τσίγκας ανέφερε πως “από την περασμένη Δευτέρα ξεκίνησε μια σειρά πυρκαγιών περίπου 60-70 καθημερινά, δηλαδή 420 για όλη αυτή την εβδομάδα. Από αυτές πέντε με έξι πυρκαγιές πήραν διαστάσεις”.

Εξηγώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ τα αίτια που για δεύτερη εβδομάδα η χώρα φλέγεται σε πολλαπλά μέτωπα που δείχνουν ανεξέλεγκτα, ο κ. Τσίγκας δήλωσε ότι αιτία είναι οι ισχυροί άνεμοι, η χαμηλή υγρασία και το υψηλό επίπεδο ξηρασίας.

“Μια πυρκαγιά που αναπτύσσεται δημιουργεί το δικό της μικροκλίμα και δεδομένα που εξελίσσονται αλλάζουν συνεχώς”, ανέφερε σχετικά.

Περιμένουμε όλοι τα εναέρια μέσα

“Κατά τη διάρκεια της νύχτας έχουν πέσει οι άνεμοι και το έργο των πεζοπόρων τμημάτων βοήθησε κάπως να μειώσουν οι δασικές πυρκαγιές τη δυναμική τους. Παρόλα αυτά όλοι μας περιμένουμε τα εναέρια μέσα. Έχουν παραταχθεί τα οχήματα σε σημείο τέτοιο ώστε εκεί που πέφτει το νερό να εισβάλλουν στα μέτωπα ώστε να μην επεκταθεί σε οικισμούς και να μην καταστραφεί άλλος δασικός πλούτος της χώρας”, σχολίασε στη συνέχεια.

Μιλώντας για την πυρκαγιά στην Κάρυστο αναφέρθηκε στα πολλά μέτωπα, μεταφέροντας την απογοήτευση των συναδέλφων του στο πεδίο που δεν πρόλαβαν την πέμπτη (!) φωτιά στο αρχικό της στάδιο.

“Η φωτιά μπήκε σε δύσβατο σημείο όπου δεν υπήρχε πρόσβαση”, είπε χαρακτηριστικά αφήνοντας υπόνοιες για εμπρησμό, κάτι που όμως φαίνεται να αποτελεί τακτική και σε άλλες μεγάλες φωτιές.

“Οι πέντε πυρκαγιές (στην Κέρκυρα) μπήκαν σε σημείο που δεν υπήρχε πρόσβαση από επίγειες δυνάμεις. Πέντε πυρκαγιές συγχρόνως προκαλεί μεγάλη εντύπωση. Το ίδιο έχει γίνει και στην Εύβοια και στην Κρήτη έχει γίνει και σε άλλες περιοχές”, σημείωσε.

Αναφερόμενος στα πολλαπλά μέτωπα σε δάση που γιγαντώνονται από τους ισχυρούς ανέμους και τη μορφολογία του εδάφους επισήμανε ότι είναι πάρα πολλά και οι πυροσβέστες καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια υπό ακραίες συνθήκες.

Ζητούμενο η πρόληψη

Μιλώντας για τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι πιλότοι των πυροσβεστικών αεροσκαφών και των ελικοπτέρων, τόνισε ότι την περασμένη εβδομάδα υπήρχαν πάρα πολλοί πλευρικοί άνεμοι που δυσχαίρεναν τη διαδικασία υδροληψίας για τον ανεφοδιασμό τους.

“Κάθε περιοχή έχει ιδιαιτερότητες που δυσκολεύει κάθε φορά την κατάσβεση των πυρκαγιών”, σημείωσε ο κ. Τσίγκας, ο οποίος αναφέρθηκε και στο έργο των ιδιωτών και του στρατού που ανοίγουν δρόμους για να περάσουν τα πεζοπόρα τμήματα.

“Εάν η πρόληψη στη χώρα μας είχε άλλο επίπεδο και άλλη έκταση δεν θα είχαμε αυτά τα προβλήματα”, κατέληξε ο αξιωματικός της πυροσβεστικής.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα