Η Τίτμους διέλυσε το παγκόσμιο ρεκόρ στον “αγώνα του αιώνα” των 400 μέτρων ελεύθερο

Η Τίτμους διέλυσε το παγκόσμιο ρεκόρ στον “αγώνα του αιώνα” των 400 μέτρων ελεύθερο
Η Τίτμους μαζί με τα άλλα μέλη της ομάδας της Αυστραλίας. Instagram

Για πρώτη φορά συναντήθηκαν σε τελικό μεγάλης διοργάνωσης η κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ, η πιο επιτυχημένη κολυμβήτρια της ιστορίας και η τελευταία χρυσή Ολυμπιονίκης των 400 μέτρων.

400 μέτρα ελεύθερο γυναικών του Παγκοσμίου πρωταθλήματος υγρού στίβου, που διεξάγεται στη Φουκουόκα της Ιαπωνίας χαρακτηρίστηκαν ως “ο αγώνας του αιώνα”.

Ήταν ακριβώς αυτό.

Συμμετείχαν η 16χρονη Καναδή Σάμερ ΜακΙντος, κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ, η 22χρονη Αυστραλή Άριαρν Τίτμους, η οποία έχει περάσει στην ιστορία ως η πρώτη που το 2020 πήρε χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο από την την επτά φορές χρυσή Ολυμπιονίκη και κάτοχο 19 χρυσών μεταλλίων σε Παγκόσμια (τα περισσότερα από κάθε άλλη γυναίκα του σπορ) Κέιτι Λεντέκι σε Αγώνες, και την Αμερικανίδα, θρύλο του σπορ.

Ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκαν όλες μαζί σε τελικό κορυφαίας διοργάνωσης. Στη διαδρομή Νο3 ήταν η κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ. Στην 4 η παγκόσμια πρωταθλήτρια και στην 5 η χρυσή Ολυμπιονίκης.

Από τις 40 φορές που αθλήτρια έχει ολοκληρώσει τον αγώνα σε λιγότερα από 4 λεπτά, οι 39 ανήκαν σε αυτές τις κυρίες.

Από τα 150 μέτρα της διαδρομής η Τίτμους άρχισε να αφήνει πίσω τον ανταγωνισμό πριν διαλύσει το παγκόσμιο ρεκόρ, τερματίζοντας σε 3 και 55.38. Επίδοση κατά 7 δέκατα καλύτερη του προηγούμενου ρεκόρ που ανήκε στην ΜακΙντος. Το ‘χε πάρει τον Μάρτιο από την Τίτμους που… το ‘χε πάρει από τη Λεντέκι το Μάιο του 2022. Η Αμερικανίδα το κρατούσε από το 2014.

5 facts για τη νέα παγκόσμια πρωταθλήματα

*Η Ariarne Elizabeth Titmus δεν είχε ποτέ ταλέντο στην κολύμβηση, όπως έχει πει η ίδια. Όσοι ήταν γύρω της, της έλεγαν πως δεν υπήρχε περίπτωση να πετύχει σε αυτό το σπορ. “Δεν είχα δύναμη και η σωματοδομή μου ήταν πάντα αδύνατη. Έφτασα εδώ που έφτασα γιατί δούλεψα πάρα πολύ σκληρά”.

*Ένας από τους θεμέλιους λίθους της επιτυχίας της είναι οι ώρες που έχει περάσει και εξακολουθεί να περνάει με αθλητικό ψυχολόγο, ώστε να είναι βέβαιη πως θα αποδίδει πάντα στο μέγιστο. “Ενώ η προπόνηση κολύμβησης μπορεί μερικές φορές να είναι μονότονη, υπάρχουν τεχνικές που με βοηθούν να δίνω κίνητρα στον εαυτό μου για προπόνηση. Η δουλειά μου γίνεται πολύ εύκολη γιατί έχω πάντα τους στόχους μου. Μιλάω πολύ με τον εαυτό μου και μου επαναλαμβάνω διαρκώς τα θέλω μου”.

*Πριν κάθε αγώνα, συγκεντρώνεται ακούγοντας ροκ μουσική. Η λίστα που συνηθίζει να ακούει είναι αυτή της μητέρας της. Έχει Bon Jovi, AC/DC, INXS, John Farnham… και λίγη Adele. “Δεν μου αρέσει η ροκ, αλλά για κάποιο λόγο όταν την ακούω δυνατά πριν τους αγώνες, με βοηθά να ετοιμαστώ κατάλληλα. Είμαι και λίγο προληπτική, άρα είναι και θέμα ρουτίνας”.

*Όταν θέλει να χαλαρώσει και να αποσυμπιεστεί, μαγειρεύει. Το πάθος της απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη σημασία κατά τη διάρκεια του lockdown, όταν πειραματίστηκε με νέα πιάτα. Ήταν η διασκέδαση της.

*Έχει στο πέλμα τατουάζ τη λέξη ‘ατρόμητη’ “και τη βλέπω κάθε φορά πριν αρχίσει ο όποιος αγώνας. Προσπαθώ να κολυμπήσω σαν εκείνο το κοριτσάκι που τα έβαλε για πρώτη φορά με την Λεντέκι. Δεν τη φοβήθηκα και διεκδίκησα το ολυμπιακό μετάλλιο. Ο μόνος τρόπος για να κερδίσεις είναι να το δείξεις. Να δείξεις ποιος έχει τη μεγαλύτερη θέληση και τα περισσότερα καύσιμα στο ντεμπόζιτο”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα