Νίκος Ανδρουλάκης: Απαιτείται ένα πλαίσιο πραγματικής προστασίας της αγοραστικής δύναμης των μισθών

Νίκος Ανδρουλάκης: Απαιτείται ένα πλαίσιο πραγματικής προστασίας της αγοραστικής δύναμης των μισθών
Νίκος Ανδρουλάκης στην Ολομέλεια της Βουλής ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Ευπρόσδεκτα αλλά αλυσιτελή τα μέτρα αυξήσεων και pass που προβλέπει το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Την θέση του ΠΑΣΟΚ για ένα πλαίσιο προστασίας της αγοραστικής δύναμης των μισθών απέναντι στην απληστία κερδών που καταγράφεται ανέπτυξε σήμερα στην Βουλή ο Νίκος Ανδρουλάκης. Χαρακτηρίζοντας υπό αυτό το πρίσμα ανεπαρκές το νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών, χαρακτηρίζοντας “ευπρόσδεκτα” αλλά “ανεπαρκή” τα μέτρα για τα pass και τις αυξήσεις στο δημόσιο που προβλέπει.

“Το ΠΑΣΟΚ καταψηφίζει επί της αρχής ένα νομοσχέδιο που δεν έχει στρατηγική αντίληψη για την οικονομία της χώρας”, “θα υπερψηφίσουμε όσα άρθρα στηρίζουν τους ευάλωτους συμπολίτες μας, όπως κάναμε διαχρονικά”, “μαθήματα πολιτικής υπευθυνότητας αλλού όχι στο ΠΑΣΟΚ”.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως “τον Ιούλιο τα τρόφιμα στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 3,5% όταν στην Ευρώπη οι αυξήσεις δεν ξεπέρασαν το 0,1%” τονίζοντας πως “στην χώρα μας επικρατεί πληθωρισμός απληστίας των κερδών“. Συμπεραίνοντας ότι “τα pass ανακουφίζουν προσωρινά. Όσο δεν επιβάλλεται έλεγχος στις αγορές ακόμη και αυτά θα καταλήγουν να τροφοδοτούν τα κέρδη” .

Συνολικά για την εικόνα ακρίβειας και εισοδήματος ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε πως “εδώ και καιρό τα κέρδη αυξάνονται ενώ οι πραγματικοί μισθοί μειώνονται” ενώ “σε πραγματικούς όρους το μοναδιαίο κόστος εργασίας μειώθηκε κατά 4,6%”. Στην βάση αυτή επισήμανε ότι τα όποια μέτρα αυξήσεων προβλέπει το νομοσχέδιο “είναι ευπρόσδεκτα αλλά θα αποδειχθούν αλυσιτελή” αφού “τα αποσπασματικά μέτρα του νομοσχεδίου δεν συνιστούν ένα πλαίσιο για την προστασία της αγοραστικής δύναμης των πολιτών” και “δεν επαρκούν για να αντισταθμίσουν τις εισοδηματικές απώλειες”.

Τόνισε πώς άμεσα “απαιτούνται εντατικοί έλεγχοι κατά αθέμιτων πρακτικών”. Ειδικά μάλιστα για τους δημοσίους υπαλλήλους ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο συνιστούν απλά ένα “οριζόντιο επίδομα 70 ευρώ ακαθάριστα, χαμηλότερο από τον πληθωρισμό“.

Αναφερόμενος στα μέτρα για τους νέους (youth pass) ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε ότι η χώρα κάνει “πρωταθλητισμό στην ανεργία των νέων” σημειώνοντας πως “για εμάς προτεραιότητα είναι η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων» κι αυτό «με μια επιθεώρηση εργασίας που θα πραγματοποιεί ελέγχους”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα