Απόλυση μετεωρολόγων για μια αποτυχημένη πρόγνωση – Όταν η ιστορία δεν διδάσκει τους πολιτικούς

Απόλυση μετεωρολόγων για μια αποτυχημένη πρόγνωση – Όταν η ιστορία δεν διδάσκει τους πολιτικούς
Μετεωρολόγος Istock

Περιστατικά με λανθασμένες προβλέψεις μετεωρολόγων που οδήγησαν και στην απόλυσή τους. Τα παραδείγματα της Ουγγαρίας.

Δύο κορυφαίοι μετεωρολόγοι της Ουγγαρίας απολύθηκαν το 2022 λόγω λανθασμένης πρόγνωσης του καιρού και το γεγονός αυτό είχε προκαλέσει πολιτική αναταραχή. Η πρόεδρος της εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας της Ουγγαρίας Κορνέλια Ράντιτς και ο αναπληρωτής της Γιούλα Χόρβατ απολύθηκαν, λόγω λανθασμένης πρόγνωσης. Οι μετεωρολόγοι είχαν προβλέψει, κακοκαιρία και ακυρώθηκε μια γιορτή με πυροτεχνήματα στη Βουδαπέστη με την ευκαιρία της εθνικής εορτής της χώρας. Όμως η καταιγίδα δεν ήρθε ποτέ στην πρωτεύουσα….

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ

Τον Αύγουστο του 2022 είχε προγραμματιστεί «η μεγαλύτερη επίδειξη πυροτεχνημάτων της Ευρώπης» που είχε οργανωθεί για το βράδυ του Σαββάτου στις 20 του μηνός , για τον εορτασμό της Ημέρας του Αγίου Στεφάνου – την ημέρα της εθνικής τους εορτής, Ωστόσο, επτά ώρες πριν από την προγραμματισμένη έναρξη, η κυβέρνηση ανέβαλε την εκδήλωση, επικαλούμενη προειδοποιήσεις για ακραία καιρικά φαινόμενα. Ο καιρός, ωστόσο, παρέμεινε ήρεμος – οδηγώντας στην απόλυση του προϊσταμένου και του αναπληρωτή προϊσταμένου της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Περίπου 40.000 πυροτεχνήματα ήταν έτοιμα να εκτοξευθούν από 240 σημεία κατά μήκος μιας έκτασης 5 χιλιομέτρων (3 μίλια) του ποταμού Δούναβη στο κέντρο της Βουδαπέστης, σε μια επίδειξη που συνήθως παρακολουθούσαν έως και δύο εκατομμύρια άνθρωποι. Η κυβέρνηση ανέβαλε την εκδήλωση για μια εβδομάδα λόγω των προειδοποιήσεων για ακραία καιρικά φαινόμενα που έλαβε. Ωστόσο, η καταιγίδα που είχε προβλέψει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία άλλαξε κατεύθυνση και έπληξε τμήματα της ανατολικής Ουγγαρίας και όχι την πρωτεύουσα

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΩΝ

Η μετεωρολογική υπηρεσία δημοσίευσε δημόσια συγγνώμη στη σελίδα της στο Facebook την επόμενη ημέρα , εξηγώντας ότι συνέβη το «λιγότερο πιθανό» αποτέλεσμα και ότι η αβεβαιότητα είναι μέρος της πρόγνωσης του καιρού αλλά ήταν πολύ αργά. Τη Δευτέρα, ο υπουργός Καινοτομίας Λάζλο Πάλκοβιτς απέλυσε τους επικεφαλής των υπηρεσιών, με άμεση ισχύ. Οι αντιδράσεις στην Ουγγαρία ήταν μικτές. Σχεδόν 100.000 άνθρωποι είχαν υπογράψει αναφορά, ζητώντας την ακύρωση των πυροτεχνημάτων σε μια περίοδο πολέμου στη γειτονική Ουκρανία και λιτότητας στο εσωτερικό. Οι κυβερνητικοί υποστηρικτές, ωστόσο, ήταν εξαγριωμένοι με την υποτιθέμενη αδυναμία των μετεωρολόγων και έλπιζαν ότι η επίδειξη θα συνεχιζοταν όπως είχε προγραμματιστεί .

ΟΤΑΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΔΕΝ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Πολύ λίγοι θα θυμούνται ότι το 2006 η Ουγγαρία βυθίστηκε στο πένθος αφού μια ανάλογου μεγέθους με την προβλεπόμενη καταιγίδα ξέσπασε κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι και εκατοντάδες άλλοι να τραυματιστούν, λόγω του πανικού που προκλήθηκε στο πλήθος το οποίο είχε συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσει το θέαμα στις όχθες του Δούναβη.

Η καταιγίδα προκάλεσε ανέμους τουλάχιστον 100 km/h και μεγάλο χαλάζι. Τα κεραμίδια κατέρρευσαν, δέντρα κόπηκαν και αυτοκίνητα καταστράφηκαν . Μια σκηνή για τη γιορτή είχε καταρρεύσει , προκαλώντας πανικό στο κοινό. Οι περισσότεροι τραυματισμοί προκλήθηκαν από πτώση πλακιδίων και συντρίμμια από τις στέγες. Η πυροσβεστική είχε κληθεί σε 250 σημεία για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα.

Οι μετεωρολόγοι τότε είχαν προειδοποιήσει ότι η καταιγίδα πλησίαζε. Ο τότε Πρωθυπουργός Φέρεντς Γκιουρτσάνι αργότερα διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας και οι μετεωρολόγοι από τότε ήταν πολύ προσεκτικοί . Δεν μπορούσαν συνεπώς και τον περασμένο Αύγουστο εφόσον υπήρχαν σημαντικές ενδείξεις για επερχόμενο μπουρίνι , να το αγνοήσουν .

Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ

Η Διεθνής Κοινότητα συμπαραστάθηκε τους Ούγγρους μετεωρολόγους με το Climate Without Borders – ένα διεθνές δίκτυο μετεωρολογικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών – να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή . Οι συνάδελφοι μετεωρολόγοι μοιράστηκαν ιστορίες για ακραία καιρικά φαινόμενα μεταξύ τους και η κοινότητα συγκλονίστηκε όταν έμαθε ότι δύο από τους Ούγγρους συναδέλφους είχαν χάσει τη δουλειά τους, απλώς και μόνο επειδή το έκαναν σωστά και όπως “επιβάλλουν” οι κανόνες της επιστήμης.

Οι μετεωρολόγοι -σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους – αναφέρουν ότι “ η πρώτη μας αποστολή είναι να προστατεύσουμε τη ζωή και την περιουσία . Όταν οι Ούγγροι μετεωρολόγοι είδαν κίνδυνο στην πρόβλεψή τους , έκαναν ό,τι θα έκανε ο καθένας από εμάς – προειδοποίησαν για τον κίνδυνο αυτό . Για αυτό, ο επικεφαλής και ο αναπληρωτής επικεφαλής της εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας έχουν πλέον απολυθεί από τις θέσεις τους. Όλη η επιστήμη ασχολείται με την αβεβαιότητα, αλλά πολύ περισσότερο η μετεωρολογία. Η πρόβλεψη του τι καιρό θα κάνει στη συνέχεια , αποτελεί ένα σύστημα τόσο χαοτικό όσο η ατμόσφαιρα και είναι μια πρόκληση να κατανοήσουμε τόσο περίπλοκη είναι η πρόγνωση . Αντίθετα, οι προβλέψεις έχουν προχωρήσει σε σημείο που όλοι αναμένουν να γνωρίζουν ακριβώς τι θα κάνει στην περιοχή τους ανά πάσα στιγμή. Το ότι οι άνθρωποι έχουν τόσο υψηλές προσδοκίες από εμάς τους μετεωρολόγους είναι απόδειξη της ποιότητας των προγνώσεων μας, αλλά είμαστε οι πρώτοι που αναγνωρίζουμε την αβεβαιότητα μέσα σε αυτές. Τα μοντέλα πρόβλεψης που χρησιμοποιούμε μας δίνουν μια σειρά από δυνατότητες, επομένως χρησιμοποιούμε την κρίση και την εμπειρία μας για να προβλέψουμε τον καιρό που είναι πιο πιθανό να έχετε. Μερικές φορές, ωστόσο, το λιγότερο πιθανό σενάριο είναι αυτό που χτυπά -όπως ακριβώς έγινε στη Βουδαπέστη το Σάββατο- και οι άνθρωποι που τους αρέσει να ασχολούνται με βεβαιότητες μας κατηγορούν ότι το κάνουμε «λάθος».

Κλείνοντας αγαπητοί φίλοι θα πρέπει πολιτικοί και πολίτες να κατανοήσουμε ότι παρά την εξέλιξη της επιστήμης καθώς τα πάντα στον πλανήτη μας αλλάζουν,η αβεβαιότητα πάντα θα υπάρχει αλλά και θα βαθαίνει. Ο καιρός θα σε κάποιες περιπτώσεις θα γίνεται πιο δύσκολο να προβλεφθεί, αφήνοντας τους μετεωρολόγους όλο και πιο ευάλωτους στην κριτική και τις αντεγκλήσεις. Οι προβλέψεις μας μερικές φορές θα ενδέχεται να είναι ατελείς και συχνά μη δημοφιλείς, αλλά- όπως οι Ούγγροι συνάδελφοί μας – θα συνεχίσουμε να δίνουμε προτεραιότητα στους ανθρώπους έναντι της πολιτικής και να χρησιμοποιούμε την επιστήμη για να θέτουμε την ασφάλειά σας σε προτεραιότητα .

ΠΗΓΕΣ: https://www.linkedin.com/posts/climate-without-borders_list-of-weather-people-standing-in-solidarity-activity-6968125797261787139-EDlb/?utm_source=share&utm_medium=member_android https://www.eumetsat.int/thunderstorm-hits-budapest-on-constitution-day

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα