Κατάρρευση γέφυρας στην Πάτρα: Συνεχίζονται οι έρευνες στα συντρίμμια – Τέσσερις συλλήψεις

Κατάρρευση γέφυρας στην Πάτρα: Συνεχίζονται οι έρευνες στα συντρίμμια – Τέσσερις συλλήψεις
Κατάρρευση τμήματος στην Πάτρα Fotis Athanasopoulos / SOOC

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η επιχείρηση διάσωσης στα χαλάσματα του τμήματος γέφυρας που κατέρρευσε στην Περιμετρική Οδό της Πάτρας με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος. Η ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής Πάτρας.

Ολονύχτια ήταν η επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης στα συντρίμμια της γέφυρας, τμήμα της οποίας κατέρρευσε την Κυριακή στην Περιμετρική Οδό της Πάτρας, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος και άλλοι οκτώ να τραυματιστούν.

Οι διασώστες καταβάλλουν με το πρώτο φως της ημέρας αγωνιώδεις προσπάθειες για τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων κάτω από τα χαλάσματα, καθώς πληροφορίες αναφέρουν πώς κάτω από τα συντρίμμια της γέφυρας υπάρχουν τρία παγιδευμένα άτομα.

Οι Αρχές προχώρησαν σε τέσσερις συλλήψεις για το τραγικό δυστύχημα με τις τρεις εξ αυτών να αφορούν άτομα που εργάζονταν την ώρα του δυστυχήματος, ενώ συνελήφθη και ο υπεύθυνος του έργου. Μάλιστα, ένας εκ των χειριστών νοσηλεύεται τραυματισμένος και αναμένεται να χειρουργηθεί σήμερα, Δευτέρα.

Παράλληλα, οι Αρχές αναζητούν και πέμπτο άτομο, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Πριν από λίγο, όπως αναφέρει το dete.gr, έγινε γνωστό ότι αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην μεγάλη περιμετρική της Πάτρας, ένα τμήμα της οποίας είχε κλείσει, ωστόσο παραμένει κλειστή η οδός Διοδώρου.

Δημοτική Αρχή Πάτρας: Μόνο τυχαίο δεν είναι το συγκεκριμένο τραγικό γεγονός

Ανακοίνωση για το τραγικό δυστύχημα εξέδωσε μεταξύ άλλων και η Δημοτική Αρχή Πάτρας η οποία κάνει λόγο για μη τυχαίο γεγονός, καταγγέλλοντας πως αυτή είναι η τακτική στην κατασκευή των δημόσιων έργων.

Η Δημοτική Αρχή της Πάτρας, από την πρώτη στιγμή της κατάρρευσης της γέφυρας στην περιμετρική της Πάτρας, του νέου εγκλήματος κράτους και εργοδοσίας, έθεσε στη διάθεση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των σωστικών συνεργείων, τα μηχανήματα του Δήμου Πατρέων.

Το συγκεκριμένο τραγικό γεγονός, μόνο τυχαίο δεν είναι. Αυτή είναι η τακτική στην κατασκευή των δημόσιων έργων. Να εκτελούνται κάτω από ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως ο καύσωνας που βιώνει η χώρα μας το τελευταίο διάστημα, Κυριακή και χωρίς μέτρα ασφαλείας για τους εργαζόμενους.

Από την άλλη, σε μια εποχή άπειρων δυνατοτήτων, γέφυρες πέφτουν και άνθρωποι πεθαίνουν, γιατί περιμένουν να ζήσουν με σίδερα κατεδαφίσεων. Όσο και να εκθειάζουν οι κυβερνώντες την «ανάπτυξη» της χώρας, οι τραγωδίες και ο λαός τούς διαψεύδουν, επιβεβαιώνοντας καθημερινά και σε όλους τους τόνους, ότι η ανάπτυξή τους, αφορά τους λίγους και γίνεται σε βάρος των πολλών, σε βάρος του λαού, που πρέπει να είναι σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση.

Η Δημοτική Αρχή της Πάτρας, θα συμμετέχει σύσσωμη στην συγκέντρωση της 24ωρης Παμπατραϊκής απεργίας που προκήρυξε για αύριο, Δευτέρα 24 Ιουλίου, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

Η συγκέντρωση θα λάβει χώρα στις 9:30, έξω από το Εργατικό Κέντρο“, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

“Γλίτωσα από θαύμα – Ήμουν στη γωνία της γέφυρας”

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες από την κατάρρευση τμήματος γέφυρας στην Πάτρα.

Επιζών από την κατάρρευση της γέφυρας, ο οποίος βρισκόταν στο σημείο της τραγωδίας, περιγράφει όσα βίωσε ο ίδιος μαζί με άλλους ανθρώπους.

“Γλίτωσα από θαύμα. Ήμουν και εγώ από κάτω. Ήμουν στη γωνία και γλίτωσα από θαύμα”, δήλωσε στην κάμερα του dete.gr, ενώ μάλιστα πρόσθεσε ότι στο σημείο ήταν κι άλλα άτομα, τα οποία όπως είπε “βρίσκονται κάτω από το μπετό”.

Ανακοίνωση για το δυστύχημα εξέδωσε η κατασκευάστρια εταιρεία, η οποία, χωρίς να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες, αναφέρει ότι εκτελούσε προγραμματισμένες εργασίες.

“Η ΑΒΑΞ ΑΕ γνωστοποιεί ότι σήμερα Κυριακή 23/7/23 στο 206 χλμ της Εθνικής Οδού Πατρών-Πύργου εκτελούσε προγραμματισμένες εργασίες κατεδάφισης γέφυρας (φορέας κατεύθυνσης προς Πάτρα).

Μετά τη διακοπή των εργασιών και παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας και τα μέτρα που είχαν ληφθεί, στο χώρο βρέθηκαν άτομα μη έχοντα εργασία τα οποία τραυματίστηκαν (ένα από τα οποία θανάσιμα) από τμήματα της γέφυρας που κατέρρευσαν.

H Εταιρεία από την πρώτη στιγμή συνεργάζεται στενά με τις αρχές στο πλαίσιο διερεύνησης του συμβάντος.

Η ΑΒΑΞ ΑΕ εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήριά της στους οικείους του θανόντα και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες τονίζει η εταιρεία.

Το χρονικό του δυστυχήματος

Το μεσημέρι της Κυριακής (23/07) σήμανε συναγερμός σε Πυροσβεστική και ΕΚΑΒ για κατάρρευση τμήματος της γέφυρας στην Περιμετρική Οδό της Πάτρας.

Από την κατάρρευση τραυματίστηκαν άτομα που βρισκόντουσαν κάτω από τη γέφυρα, ένας εκ των οποίων πολύ σοβαρά, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.

Τραγωδία με πτώση γέφυρας στην Πάτρα INTIME NEWS

Οκτώ είναι, δε, οι τραυματίες που μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία του Αγίου Ανδρέα και του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Ρίου, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση της Πυροσβεστικής.

Προβλήματα στατικής επάρκειας

Οι δίδυμες γέφυρες παρουσίαζαν βλάβες και προβλήματα στατικής επάρκειας. Τα έργα αποκατάστασης ξεκίνησαν το 2021 με κόστος 6.517.287,49 ευρώ για την επισκευή δύο γεφυρών επί της Περιμετρικής (Β601 και Κ635).

Ο Ευθύμης Λέκκας, πρόεδρος του ΟΑΣΠ, μίλησε στην ΕΡΤ επιβεβαιώνοντας ότι η συγκεκριμένη γέφυρα είχε σοβαρά προβλήματα στατικότητας, κάτι που ήταν γνωστό.

«Η γέφυρα αυτή αντιμετώπιζε προβλήματα εδώ και 15 χρόνια. Υπήρχε διαδικασία κατεδάφισης της γέφυρας και κάπου εκεί στη διαδικασία κατεδάφισης έγινε και το θλιβερό δυστύχημα» ανέφερε ο κ. Λέκκας.

Μιλώντας για την κατάσταση των γεφυρών στη χώρα τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα γίνονται προσπάθειες στον ΟΑΣΠ για να τεθούν οι προδιαγραφές αντισεισμικού ελέγχου των γεφυρών προκειμένου να είναι ασφαλείς. «Μαζί με το τεχνικό επιμελητήριο γίνεται μια προσπάθεια να ελέγξουμε όλες τις γέφυρες» ανέφερε, λέγοντας ότι η συγκεκριμένη γέφυρα στην Περιμετρική Οδό της Πάτρας, στην περιοχή Χάρανδρο, ήταν μια ειδική περίπτωση.






Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα