ΥΠΕΘΟ: Νέο πλαίσιο για πληρωμές σε κλάδους με “αυξημένες” επιδόσεις φοροδιαφυγής

ΥΠΕΘΟ: Νέο πλαίσιο για πληρωμές σε κλάδους με “αυξημένες” επιδόσεις φοροδιαφυγής
ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Αυστηρές ποινές, αλλαγές στα όρια πληρωμών με μετρητά,α αποκλειστική χρήση POS για συναλλαγές είναι μερικές ιδέες που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, για να περιορσίσει τη φοροδιαφυγή σε κάποιους κλάδους με υψηλη "παραβατικότητα".

Σε ζήτημα κομβικής σημασίας εξελίσσεται το θέμα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής με βάση τις συνεχείς αναφορές κυβερνητικών στελεχών.

Βέβαια, το όλο εγχείρημα κρύβει δυσκολίες καθώς, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες, πολλά μένει να γίνουν. Άλλωστε, όπως έχει αναφέρει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, η φοροδιαφυγή ανέρχεται σε 60 δισ. ευρώ ετησίως, καθώς τα εισοδήματα τα οποία δηλώνουμε, είναι 80 δισεκατομμύρια, ενώ η κατανάλωση η οποία δηλώνεται, είναι 140 δισεκατομμύρια.

“Εμείς, ως μια νέα κυβέρνηση έχουμε προτάξει ως απόλυτη προτεραιότητα την πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά θα κάνουμε και την πρωτοτυπία να συνοδευτεί αυτή η προτεραιοποίηση και με πράξεις» τόνισε ο Όμηρος Τσάπαλος, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή “το GPS της Επικαιρότητας” με τον Θάνο Σιαφάκα.

Αναντιστοιχία εισοδημάτων και δαπανών διαβίωσης

Να σημειωθεί ότι, με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του 2022 (για το εισοδήματα του 2021), όπως τις επεξεργάστηκε η ΑΑΔΕ, εισόδημα έως 10.000 ευρώ δήλωσαν 6 στα 10 φορολογουμένους στην εφορία, με βάση, τις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2022 και αφορούσαν τα εισοδήματα 2021. Επίσης, 7 στους 10 ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν εισοδήματα σε αυτό το εύρος.

Συγκεκριμένα, από 6.605.272 φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν το 2022 και επεξεργάστηκε η ΑΑΔΕ οι 3.757.535 δήλωσαν στην Εφορία ετήσια εισοδήματα ως 10.000 ευρώ.

Επίσης, με βάση την επεξεργασία των στοιχείων, δύο στους δέκα φορολογούμενους η το 20,4% όσων υπέβαλαν δηλώσεις, είχαν μηνιαίο εισόδημα της τάξης των 83 ευρώ τον μήνα, την ώρα που το το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ανέρχεται στα 200 ευρώ. Επίσης, 659.258 φορολογούμενοι δήλωσαν μηδενικό εισόδημα. Επιπλέον, ετήσια εισοδήματα έως 5.000 ευρώ είχε το 37% των φυσικών προσώπων.

Μεταξύ, 20.000 και 50.000 ευρώ εισόδημα δήλωσαν, πάνω από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά. Επίσης, μόλις 1.004 φορολογούμενοι δήλωσαν εισοδήματα άνω των 900.000 ευρώ.

Παράλληλα, 1.662.289 φορολογούμενοι με βάση τα τεκμήρια φάνηκε ότι είχαν περισσότερο εισόδημα από αυτό που δήλωσαν κι έτσι πλήρωσαν έξτρα ποσά φόρων. Από αυτούς οι 377.292 είναι εισοδηματίες, οι 188.889 επιτηδευματίες-επαγγελματίες, οι 547.827 μισθωτοί, οι 465.238 συνταξιούχοι και οι 91.045 αγρότες.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Τσάπαλος, με το ποσό που αγγίζει η φοροδιαφυγή ετησίως στη χώρα μας, να εκτιμάται σε 8-10 δις και το οποίο αντιστοιχεί σε δαπάνες Παιδείας και Υγείας μαζί, είναι σημαντικό, έστω το μισό από αυτό το ποσό να εξοικονομηθεί και να διοχετευτεί στους δύο αυτούς κρίσιμους τομείς της καθημερινότητας των πολιτών.

“Με βάση τα στατιστικά που έχουμε, 3,8 εκατομμύρια πολίτες δηλώνουν εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ. Η πλειονότητά τους είναι συνταξιούχοι και μισθωτοί. Είναι άνθρωποι δηλαδή, οι οποίοι και να θέλανε δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν γιατί και το κάθε ευρώ δηλώνεται από τους εργοδότες ή από το Δημόσιο. Υπάρχει όμως και η πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών, περίπου έξι στους δέκα, οι οποίοι και αυτοί δηλώνουν εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ, την ίδια ώρα όμως, αυτό είναι το οξύμωρο, όπου οι δαπάνες τους κάθε χρόνο ξεπερνούν τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ.

Δηλαδή μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι δηλώνουν περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά ως έσοδα, αλλά την ίδια στιγμή δαπανούν 40 δισεκατομμύρια μέσω των χρεωστικών τους καρτών και με τη διακίνηση ηλεκτρονικά του χρήματος. Αυτό λοιπόν είναι ξεκάθαρο ότι έχει μέσα του σπέρματα φοροδιαφυγής και ισχυρής φοροδιαφυγής και εμείς αυτό το οποίο θέλουμε να κάνουμε είναι να αυστηροποιήσουμε τους ελέγχους, να προχωρήσουμε σε περαιτέρω ψηφιοποίηση της ΑΑΔΕ” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσάπαλος.

Τα νέα εργαλεία

“Ξεκινήσαμε το σύστημα έλεγχος live της ΑΑΔΕ, είναι κλιμάκια ελεγκτών της ΑΑΔΕ σε καταστήματα σε χώρους ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, όπου με τάμπλετ σε πραγματικό χρόνο βρίσκουμε το προφίλ των καταστημάτων και των επιχειρηματιών και βλέπουμε κατά πόσον και στο παρελθόν είχαν προκύψει ζητήματα φοροδιαφυγής, εάν χρωστάει άλλες φορολογικές υποχρεώσεις και ούτω καθεξής.

Όλα αυτά, αν τα βάλουμε μαζί, δημιουργούν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής για τους επόμενους μήνες και θα υπάρξουν και κάποιες νομοθετικές παρεμβάσεις ως προς αυτή την κατεύθυνση από το φθινόπωρο και μετά. Και επίσης κλείνοντας αυτό το κομμάτι, αν μου επιτρέπετε, πρέπει να δώσουμε και κίνητρα στους πολίτες να ζητούν αποδείξεις. Υπάρχουν κάποια κίνητρα τώρα, επεξεργαζόμαστε κάποιες προτάσεις, κάποιες ιδέες που έχουμε, προκειμένου να ενισχύσουμε αυτά τα κίνητρα και να κάνουμε τους πολίτες συμμάχους” προσέθεσε.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσάπαλος, ανέφερε ότι υπάρχουν ιδέες, να πληρώνονται κάποιες κατηγορίες επαγγελματιών, αποκλειστικά μέσω POS.

“Ο πολίτης προκειμένου να αποφύγει το να μπει στον πειρασμό να πληρώσει με μετρητά, άρα να κάνει μια συναλλαγή που μπορεί να είναι και φθηνότερη χωρίς να κοπεί το νόμιμο παραστατικό, θα πρέπει να του δώσεις και κάποιο κίνητρο παραπάνω” είπε χαρακτηριστικά.

“Αυτή τη στιγμή, δεν μπορώ να αποκαλύψω κάποιες από αυτές τις προτάσεις γιατί βρισκόμαστε ακριβώς στη διαδικασία της επεξεργασίας. Η στόχευσή μας όμως είναι ο πολίτης να έχει κάποιο κέρδος από το αν ζητήσει την απόδειξη, Κέρδος ή στην πηγή κατά τη συναλλαγή ή κατά την φορολόγησή του. Αυτά όλα θα αποκαλυφθούν και θα ξεδιπλωθούν σταδιακά” προανήγγειλε ο κ. Τσάπαλος.

Σημειώνεται ότι ήδη από πριν τις εκλογές, προσανατολίζονταν σε αλλαγές η κυβέρνηση σε σχέση με τα φοροκίνητρα που δίνονται για τις e- αποδείξεις. Το ενδιαφέρον είναι ότι αποδεικνύεται ότι η πρόβλεψη αυτή του νομοθέτη, δεν οδήγησε σε απτά αποτελέσματα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής μια και όπως φαίνεται οι πολίτες συνέχισαν να προτιμούν να μην ζητούν αποδείξεις. “Κάλλιο πέντε και στο χέρι” δηλαδή, “κούρεμα” του ΦΠΑ κατά την πληρωμή των παρεχόμενων υπηρεσιών κι όχι αναμονή για “φορομπόνους” με την εκκαθάριση των δηλώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι το όλο μέτρο αφορούσε έκπτωση φόρου έως και 2.200, σε περίπτωση που οι φορολογούμενοι ζητούν αποδείξεις για δαπάνες σε 20 κλάδους της οικονομίας με υψηλό δείκτη φοροδιαφυγής, όπως π.χ. υδραυλικοί, ψυκτικοί, συντηρητές θέρμανσης, ηλεκτρολόγοι, μάστορες μόνωσης, τοιχοποιίας, σοβατίσματος, τοποθέτησης πλακιδίων, ταξιτζήδες, κομμωτές και κομμώτριες, καταστήματα ομορφιάς, σχολές χορού κτλ.

Πόροι για κοινωνική πολιτική

Περιορίζοντας τη φοροδιαφυγή, οκ. Τσαπαλος, τόνισε, ό,τι χρήματα προκύψουν ως επιπλέον κέρδος, όπως έχει ήδη ανακοινώσει και η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Χατζηδάκης, “αυτά τα χρήματα θα τα διοχετεύσουμε στο να ασκήσουμε και κοινωνική πολιτική για τους ευάλωτους, αλλά και να μειώσουμε σταδιακά και τα φορολογικά βάρη, δεν πρόκειται δηλαδή αυτά τα χρήματα που θα βρούμε από τη φοροδιαφυγή να τα βάλουμε σε ένα τραπεζικό λογαριασμό και να τα κοιτάμε. Θέλουμε να τα αυγατίσουμε με απλά λόγια”.

Ποινές και νέο πλαίσιο πληρωμών

Επιπλέον, σημείωσε, εκτός από το να γίνει το κίνητρο προς τον πολίτη ισχυρό, αντίστοιχα θα πρέπει να είναι ισχυρή και η ποινή της διαπιστωμένης παράβασης. Υπάρχει και η σκέψη να αυξηθούν ο ποινές στις παραβάσεις, ανέφερε ο κ. Τσάπαλος, επισημαίνοντας πάντως πως δεν έχουν οριστικοποιηθεί αυτά τα μέτρα, βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού.

Η υποχρεωτική ηλεκτρονική πληρωμή ενοικίων συμπεριλαμβάνεται στις σκέψεις που βρίσκονται υπό επεξεργασία, προσέθεσε ο κ. Τσάπαλος.

“Αυτό το οποίο όμως είναι δρομολογημένο και μπορώ να το ανακοινώσω είναι ότι τα προνοιακά επιδόματα θα πληρώνονται με προπληρωμένες κάρτες. Δηλαδή, θα υπάρχουν κάρτες που θα εκδώσουμε σταδιακά μέσα στους επόμενες μήνες, όπου οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν συναλλαγές μόνο μέσω αυτών των καρτών και δεν θα μπορούν να κάνουν αναλήψεις” ανέφερε.

Στο τραπέζι είναι και η μείωση της χρήσης μετρητών στις συναλλαγές κάτω από τα 500 ευρώ, σημείωσε. Επιπλέον, σχετικά με το μπόνους για όποιους κάνουν συναλλαγές μέσω κάρτας, ανέφερε, πως υπάρχει ένα χτίσιμο αφορολόγητου το οποίο απέδωσε σε μεγάλο βαθμό τα προηγούμενα χρόνια και ενδεχομένως να υπάρξει κάτι παραπάνω στο κομμάτι αυτό.

“Υπάρχει λοιπόν η στρατηγική μας για τη φοροδιαφυγή γιατί τα τεκμήρια εντάσσονται μέσα στο συνολικό πλαίσιο της φοροδιαφυγής. Εμείς αυτό το οποίο θέλουμε, είναι από το φθινόπωρο και μετά, να παρουσιάσουμε μία ολοκληρωμένη πρόταση αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, η οποία θα αρχίσει να υλοποιείται από τις αρχές του 2024. Θα αποκτήσει σάρκα και οστά όμως πολύ νωρίτερα και με νομοθετικά εργαλεία αν χρειαστεί. Όλα αυτά θα μορφοποιηθούν, θα κοστολογηθούν, θα μετρηθούν και θα παρουσιαστούν στους πολίτες ουσιαστικά από το φθινόπωρο και μετά. Όλα αυτά τα οποία συζητάμε τώρα είναι όπως είπα σε στάδιο επεξεργασίας, αλλά είμαστε πολύ κοντά στο να τα μορφοποιήσουμε και να τα υλοποιήσουμε» είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Ο σχεδιασμός για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Υπενθυμίζεται, ότι με βάση και τις εξαγγελίες του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, θα επιδειχτεί ο σχετικός ζήλος και αναμένεται να υπάρχει ένα σχετικό χρονοδιάγραμμα.

“Για τον πόλεμο εναντίον της φοροδιαφυγής ακούω από τότε που ήμουν μαθητής. Έχουν γίνει διαχρονικά κάποια βήματα, αλλά επειδή το θέμα συζητείται συνεχώς, κανείς δεν πιστεύει τις διακηρύξεις των κυβερνήσεων! Είμαστε, λοιπόν, αποφασισμένοι να κάνουμε τη θεωρία, πράξη. Αξιοποιώντας πρωτίστως τις σύγχρονες τεχνολογίες, οι οποίες επιτρέπουν όλες τις σχετικές διασταυρώσεις, χωρίς να μπορούν να εγερθούν αμφιβολίες για την ορθότητα των παρεμβάσεων.

Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι μία κατεύθυνση κοινωνικά δίκαια, αλλά, ταυτοχρόνως και ένας τρόπος μείωσης στη συνέχεια των φορολογικών συντελεστών για όλους! Αποτελεί, αν θέλετε, και δικό μου προσωπικό στοίχημα. Και, δεν προχωρούμε θεωρητικά” τόνισε ο κ. Χατηδάκης και τόνισε ότι θα υλοποιηθούν συγκεκριμένα μέτρα:

Συγκεκριμένα, έως και τους πρώτους μήνες του 2024 προωθεί η κυβέρνηση:

  • Τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και την επέκταση της χρήσης POS σε περισσότερα επαγγέλματα.
  • Την υποχρέωση διαβίβασης στοιχείων από παρόχους υπηρεσιών πληρωμών που βρίσκονται εκτός Ελλάδας στην ΑΑΔΕ.
  • Την πληρωμή προνοιακών επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών.

Εντός του 2024 θα προχωρήσουν ψηφιακά μέτρα όπως:

  • Η αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση των ελέγχων της ΑΑΔΕ, με αξιοποίηση των πλέον σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών και,
  • Η εισαγωγή κυρώσεων για τη μη-διαβίβαση στοιχείων στο MyDATA, ύστερα από μια εύλογη περίοδο προσαρμογής.

Παράλληλα, προχωρούν:

  • Η αναμόρφωση των τεκμηρίων διαβίωσης.
  • Η κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας.
  • Ο υπερδιπλασιασμός των ελέγχων, που σήμερα ανέρχονται στους 200.000.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα