Φωτιές: Ενεργά μέτωπα σε Αίγιο και Κάρυστο – Καλύτερη η εικόνα σε Ρόδο και Κέρκυρα

Φωτιές: Ενεργά μέτωπα σε Αίγιο και Κάρυστο – Καλύτερη η εικόνα σε Ρόδο και Κέρκυρα
Πυροσβεστικές δυνάμεις (φωτογραφία αρχείου) Eurokinissi

Συνεχίζεται η τιτάνια μάχη απέναντι στις φλόγες σε Κάρυστο και Αίγιο. Καλύτερη είναι η εικόνα σε Κέρκυρα και Ρόδο. Όλες οι εξελίξεις από τα μέτωπα της φωτιάς.

Αντιμέτωπες με τις φλόγες για ακόμη ένα 24ωρο είναι οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στα πύρινα μέτωπα που μαίνονται σε όλη τη χώρα.

Την Κυριακή (23/07) εκδηλώθηκαν 64 νέες δασικές πυρκαγιές με τις πυροσβεστικές δυνάμεις σε όλη την επικράτεια να διαχειρίζονται συνολικά 82 δασικές πυρκαγιές, όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση το απόγευμα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος, Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Ταυτόχρονα, όπως είπε, το τελευταίο εικοσιτετράωρο αντιμετωπίστηκαν 345 περιστατικά που αφορούσαν πυρκαγιές και διασώσεις σε αστικές περιοχές της χώρας.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο Αίγιο, στην Κέρκυρα, στην Κάρυστο, στη Ρόδο και στην Υλίκη.

Λίγο μετά τις 6 το πρωί της Δευτέρας εστάλη, μάλιστα, νέο μήνυμα από το 112 για εκκένωση της περιοχής Πλατύς Γιαλός προς Κάρυστο ενώ στις 3 τα ξημερώματα έλαβαν το ίδιο μήνυμα όσοι βρίσκονταν σε Λιβάδι και Καστρί.

Ρόδος

Στη Ρόδο το μέτωπο έχει κινηθεί ανατολικά, προς Μαλώνα και Μάσαρη, χωρίς ωστόσο να απειλούνται οι οικισμοί. Εκατοντάδες πυροσβέστες και εθελοντές όλη τη νύχτα παρέμειναν στα διάσπαρτα μέτωπα της φωτιάς.

Συγκεκριμένα επιχειρούσαν 266 πυροσβέστες με 55 οχήματα και 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος συνδράμουν τρία ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, δύο μέτωπα κινήθηκαν στο χωριό Ασκληπιείο και ένα τρίτο ανατολικά ανάμεσα σε Μάσαρη και Μαλώνα, ενώ αναζωπυρώσεις σημειώνονταν διαδοχικά σε πολλά σημεία ανάμεσα σε Απόλλωνα και Πλατάνια, που επίσης αντιμετωπίστηκαν από τις ομάδες δασοπυρόσβεσης. Το μέτωπο της πυρκαγιάς έχει κινηθεί ανατολικά, προς Μαλώνα και Μάσαρη, χωρίς ωστόσο να απειλούνται οι οικισμοί. Όλο το βράδυ επιχειρούσαν 266 πυροσβέστες με 55 οχήματα και 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων.

Στην περιοχή πνέουν άνεμοι έντασης 4 έως 5 μποφόρ ενώ οι θερμοκρασίες και σήμερα θα είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Αυτή την ώρα, η πυρκαγιά βρίσκεται σε ύφεση. Στη δυτική πλευρά, συνεχίζονται οι επιχειρήσεις σε εστίες στον Ασκληπιείο και στα Λαερμα. Στην ανατολική πλευρά πάει καλά, ενώ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις νότια Απολλωνα-Στεφανιας προ Μαλωνα.

Επιχειρούν ένα CL-415 και 3 Τρακτορες.

Κέρκυρα

Στην Κέρκυρα, δυνάμεις της Πυροσβεστικής καταβάλλουν προσπάθειες να ανακόψουν το μέτωπο της φωτιάς που ξέσπασε χθες το απόγευμα, με διαφορετικές εστίες, στην περιοχή Περίθειας στη βόρεια Κέρκυρα.

Περίπου τα μεσάνυχτα εκκενώθηκαν οι οικισμοί Σάντα, Μέγκουλα, Πόρτα, Παλιά Περίθεια, Σινιές, Βιγγλατούρι, Νησάκι, Ρου, Κατάβολο, Κέντρωμα, Τρίτσι, Κοκκοκύλας, Σαρακηνιάτικα, Πλαγιά, Καλάμι, Βλαχάτικα και Καβαλλέραινα, έπειτα από μηνύματα μέσω 112 τα οποία στάλθηκαν στους κατοίκους τους.

Καλύτερη είναι η εικόνα στα πύρινα μέτωπα της Κέρκυρας, καθώς τα εναέρια μέσα της πυροσβεστικής επιχειρούν κάνοντας συνεχώς ρίψεις, από το πρώτο φως της ημέρας.

Στις Σινιές, οι φλόγες έφτασαν χτες το βράδι στις αυλές των πολυτελών εξοχικών κατοικιών. Τα τρία μέτωπα μαίνονταν κατά τη διάρκεια της νύχτας στο βορειοανατολικό κομμάτι του νησιού και νότια της Περίθειας, αλλά σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν μπήκαν σε κάποιο οικισμό.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 62 πυροσβέστες με 21 οχήματα και τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος δύο ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη.

Στον απεγκλωβισμό 59 ατόμων από την παραλία Νησάκι της Κέρκυρας μετά από την εκδήλωση πυρκαγιάς προχώρησαν πλωτά του λιμενικού σώματος και ιδιωτικά σκάφη. Στην επιχείρηση συμμετείχαν 6 πλωτά του λιμενικού σώματος, 9 ιδιωτικά σκάφη και ένα ρυμουλκό. Οι απεγκλωβισμένοι με μέριμνα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας θα μεταβούν σε αίθουσα του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας. Προς το παρόν δεν έχει αναφερθεί ανάγκη για άλλους απεγκλωβισμούς.

Αίγιο

Παράλληλα, ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, περίπου 100 πυροσβέστες με 35 οχήματα, έδωσαν μάχη με τις φλόγες, προκειμένου να περιορίσουν την φωτιά που εκδηλώθηκε χθες τις μεσημβρινές ώρες, στην περιοχή Δερβενάκια της Αιγιαλείας.

Δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα πραγματοποιούν από νωρίς το πρωί συνεχείς ρίψεις νερού πάνω από το μέτωπο της φωτιάς που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι στην περιοχή Δερβενάκια της Αιγιαλείας.

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα της αυτοδιοίκησης.

Υπάρχουν ενεργά μέτωπα σε Τράπεζα, όπου κόπηκε η φωτιά πριν μπει στα σπίτια, ενώ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις νότια από τον ορεινό όγκο του Διακοπτού από Μαρούσι προς Καθολικό. Επιχειρούν ένα ΑΒ-214, ένα S-64 και 2 CL-215.

Κάρυστος

Διάσπαρτα είναι τα μέτωπα στις τρεις διαφορετικές εστίες πυρκαγιών που ξέσπασαν χθες το μεσημέρι σε δασική έκταση στον Πλατανιστό Καρύστου Ευβοίας.

Επίγειες δυνάμεις συνέχισαν να επιχειρούν στην περιοχή, μαζί με μηχανήματα της αυτοδιοίκησης.

Έκκληση για ενισχυμένες πτήσεις από τα εναέρια μέσα απευθύνει ο δήμαρχος Καρύστου, Λευτέρης Ραβιόλος, ο οποίος τόνισε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Δεν αντιμετωπίζεται αλλιώς η φωτιά. Χρειαζόμαστε εναέρια μέσα. Οι φλόγες είναι τεράστιες. Δεν παλεύονται με τα χέρια. Ήταν μία δύσκολη νύχτα».

Στην Υλίκη η πυρκαγιά έχει οριοθετηθεί.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα