Πριγκόζιν: Κηδεύτηκε σε κλειστό κύκλο – Η πρωτοφανής νευρικότητα του Πούτιν
Να δικαιολογήσει την απουσία του Πούτιν από την κηδεία του Πριγκόζιν επιχείρησε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, τη στιγμή που πληροφορίες θέλουν η τελετή να γίνεται σήμερα. Η άνευ προηγουμένου νευρικότητα των επίσημων δηλώσεών του.
- 29 Αυγούστου 2023 16:58
Σε στενό οικογενειακό κύκλο τελέστηκε η κηδεία του ιδρυτή της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε αεροπορικό δυστύχημα την περασμένη εβδομάδα.
Λίγες ώρες μετά τη ανακοίνωση ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν θα έδινε το “παρών” στην εξόδιο ακολουθία, το πρακτορείο ειδήσεων Fontanka της Αγίας Πετρούπολης και ορισμένα άλλα μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν συγκεχυμένες πληροφορίες για τον τόπο της κηδείας του, ωστόσο συνέκλιναν στο ότι θα γινόταν σήμερα, όπερ και εγένετο.
«Όσοι θέλουν να αποχαιρετήσουν» τον 62χρονο ηγέτη της Wagner θα πρέπει να πάνε στο νεκροταφείο Porokhovskoye στην Αγία Πετρούπολη, τη γενέτειρά του, ανέφερε νωρίτερα η υπηρεσία Τύπου της εταιρείας του, με την τελετή να πραγματοποιείται υπό άκρα μυστικότητα.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, γύρω από το νεκροταφείο υπήρχε έντονη αστυνομική παρουσία, όπως και σε άλλα νεκροταφεία της πόλης. Πολλοί δρόμοι, μάλιστα, παρέμειναν κλειστοί για λόγους ασφαλείας.
Γιατί δεν έδωσε το “παρών” ο Πούτιν
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, επιχείρησε να «δικαιολογήσει» την απουσία του Πούτιν από την κηδεία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το Κρεμλίνο δεν έχει λάβει ενημέρωση για την εξόδιο ακολουθία του Πριγκόζιν και η παρουσία του Πούτιν σε τέτοιου είδους περιστάσεις «δεν προβλέπεται».
«Η παρουσία του προέδρου δεν προβλέπεται, δεν έχουμε πληροφορίες συγκεκριμένα για την κηδεία, η απόφαση γι’ αυτό το θέμα λαμβάνεται από συγγενείς και φίλους, εδώ δεν μπορούμε να πούμε τίποτα χωρίς αυτούς» είπε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ.
Σημειώνεται πως το Κρεμλίνο έχει χαρακτηρίσει εξαρχής «απόλυτο ψέμα» ενδεχόμενη εμπλοκή του στον θάνατο του Πριγκόζιν, ενώ ο Πούτιν σε δήλωσή του, τον χαρακτήρισε «ταλαντούχο επιχειρηματία»
Πρόσθεσε, δε, ότι «είναι απαραίτητο να περιμένουμε το αποτέλεσμα της επίσημης έρευνας για τη συντριβή», στην οποία σκοτώθηκαν και οι 10 επιβαίνοντες, λέγοντας ότι «θα πάρει κάποιο χρόνο». «Θα δούμε αυτά που θα πουν οι ερευνητές προσεχώς. Η πραγματογνωμοσύνη είναι σε εξέλιξη, σε ό,τι αφορά το τεχνικό επίπεδο και την ταυτοποίηση γενετικού υλικού», τόνισε.
Η νευρικότητα του Πούτιν
Όπως επισημαίνει το Politico σε δημοσίευμά του, είναι πάντα σημαντικό να παρατηρεί κανείς πώς αντιδρά ο Πούτιν σε μια δολοφονία προσώπου υψηλού προφίλ. Και η δημόσια αντίδραση του ρώσου ηγέτη στον βίαιο θάνατο ενός πάλαι ποτέ φίλου του προδίδει μια νευρικότητα που δεν είχε παρατηρηθεί στο παρελθόν.
Όταν ο Πούτιν αναφέρθηκε στον θάνατο του Πριγκόζιν την περασμένη εβδομάδα, έκανε τα πάντα για να αποτίσει φόρο τιμής στον πρώην φίλο του -επαινώντας τον και αποκαλώντας τον «ταλαντούχο επιχειρηματία», ο οποίος, όταν του ζητήθηκε να κάνει το καθήκον του για τον κοινό σκοπό, το έκανε.
Σε τηλεοπτικές δηλώσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον διορισμένο από τη Μόσχα επικεφαλής της κατεχόμενης περιοχής του Ντονέτσκ στην Ουκρανία, ο Πούτιν δήλωσε ότι η παραστρατιωτική ομάδα Wagner «συνέβαλε σημαντικά στον αγώνα κατά του ναζισμού στην Ουκρανία».
«Το θυμόμαστε αυτό, το γνωρίζουμε και δεν θα το ξεχάσουμε» είπε. Αλλά ο Πριγκόζιν ήταν «ένας άνθρωπος με περίπλοκο παρελθόν, ο οποίος έκανε πολλά σοβαρά λάθη στη ζωή του». Εν ολίγοις, ο θάνατος του Πριγκόζιν ήταν δικό του λάθος – έκανε ένα κατάφωρο λάθος, αλλά, σύμφωνα με τον Πούτιν, αυτό δεν διαγράφει εντελώς όσα έκανε για τη Ρωσία.
Κροκοδείλια δάκρυα; Ένα φιλί του Ιούδα στο μάγουλο; Ίσως. Αλλά αν συνδυάσουμε αυτά τα σχόλια με την υποχρεωτική διαταγή της Παρασκευής προς όλους τους μαχητές της Wagner να υπογράψουν όρκο πίστης στο ρωσικό κράτος, τότε υπάρχει μια αίσθηση πραγματικής ανησυχίας που δεν έχουμε ξαναδεί από τον Πούτιν.
Συνήθως, όπως επισημαίνει το Politico, ο Πούτιν εμφανίζεται με υποτιμητικό τρόπο, ακόμη και όταν κουνάει θλιμμένα το κεφάλι του για ένα φρικτό έγκλημα.
Ενδεικτικά, τρεις ημέρες μετά τη δολοφονία της δημοσιογράφου Άννα Πολιτκόφσκαγια το 2006, η οποία πυροβολήθηκε εξ επαφής έξω από το διαμέρισμά της στη Μόσχα, ο Πούτιν εξέφρασε τη θλίψη του για ένα «φρικτό» έγκλημα «που δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητο». Έκανε τις παρατηρήσεις αυτές ενώ βρισκόταν σε ταξίδι στη Γερμανία, αντιμέτωπος με εντεινόμενη διεθνή κατακραυγή.
Ωστόσο, δεν δίστασε -ακόμη και τότε- να υποτιμήσει τη δημοσιογράφο, λέγοντας: «Νομίζω ότι οι δημοσιογράφοι θα έπρεπε να γνωρίζουν και οι ειδικοί καταλαβαίνουν απόλυτα ότι η ικανότητά της να επηρεάσει την πολιτική ζωή στη Ρωσία ήταν εξαιρετικά ασήμαντη»…
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις