Οι Σφήκες δίχασαν και συνεχίζουν – 6 ευκαιρίες να δεις την παράσταση της Λένας Κιτσοπούλου

Οι Σφήκες δίχασαν και συνεχίζουν – 6 ευκαιρίες να δεις την παράσταση της Λένας Κιτσοπούλου
Χρήστος Συμεωνίδης

Οι Σφήκες σε ελεύθερη διασκευή της Λένας Κιτσοπούλου, βασισμένη στο έργο του Αριστοφάνη, θα παρουσιαστεί σε θέατρα της Αττικής για έξι μόνο παραστάσεις. 

Η θεατρική παράσταση που δίχασε όσο καμία το περασμένο καλοκαίρι ήταν αναμφισβήτητα οι “Σφήκες” της Λένας Κιτσοπούλου. Παραστάσεις που προκάλεσαν έντονες συζητήσεις υπήρξαν και στο μακρινό παρελθόν, αλλά φέτος το θερμόαιμο θεατρικό κοινό “έδωσε ρέστα”. Για όσους δεν πρόλαβαν να δουν την παράσταση που συζητήθηκε όσο καμία άλλη τις τελευταίες εβδομάδες, οι Σφήκες μας έδωσαν άλλα έξι ραντεβού σε θέατρα της Αττικής.

H αιρετική δημιουργός Λένα Κιτσοπούλου, πλαισιωμένη από μία σπουδαία ομάδα συνεργατών και ηθοποιών, αναμετριέται με ένα έργο που αναστοχάζεται πάνω στις παθογένειες της δημοκρατίας μας και τις ρωγμές της δικαιοσύνης.

Στους Σφήκες, ο Αριστοφάνης χρησιμοποιεί το όχημα της κωμωδίας για να σατιρίσει, με τον αξεπέραστα αιχμηρό του τρόπο, ένα ζήτημα βαθιά πολιτικό: τη διάβρωση του δικαστικού συστήματος, του ακρογωνιαίου λίθου της λαϊκής κυριαρχίας στην αρχαία Αθήνα. Από τη μία ένας χαιρέκακος, δικομανής ηλικιωμένος δικαστής που ζει για να καταδικάζει «ενόχους» κι από την άλλη ο απεγνωσμένος γιος του, ένα σαθρό δικαστικό σύστημα που μοιράζει επιδόματα και μια ολόκληρη κοινωνία από Σφήκες: άτομα σκληρά με οξύ κεντρί, ακόρεστη όρεξη για κριτική και μηδενική διάθεση για αυτοκριτική. Μια κοινωνία εγκλωβισμένη μέσα στο αποπνικτικό κουκούλι της διχόνοιας και της κακεντρέχειας. Μια κοινωνία που συστρέφεται, σπαρταρά, εξαπολύει κατηγορώ και καταλήγει να τρέφεται από το ίδιο της το δηλητήριο.

Χρήστος Συμεωνίδης

Στην παρούσα εκδοχή η σκηνοθεσία στρέφει το βλέμμα της στα σύγχρονα «κεντριά», στα λαϊκά δικαστήρια που στήνονται στις τηλεοπτικές εκπομπές και στα σόσιαλ μίντια. Με καυστικό χιούμορ και σκωπτική διάθεση φωτίζει τη συστημική σαπίλα, τις κοιμισμένες άμυνες, τον ρατσισμό, τον φανατισμό, την άκαμπτη πολιτική ορθότητα της εποχής μας. «…σε καταδικάζω στην εκπομπή μου, στο κινητό μου, δημόσια, όπου βρεθώ κι όπου σταθώ, και προσέξτε καλά: όποιος δεν συμφωνεί μαζί μου είναι φασίστας, είναι συνένοχος με τον ένοχο. Κατηγορώ, άρα είμαι κάτι. Κατηγορώ άρα υπάρχω…» σημειώνει η σκηνοθέτρια που επιχειρεί να ζωντανέψει μπροστά μας πότε τον βούρκο που μας απειλεί και πότε εκείνο το άλλο, το ιδεώδες, που μας εξυψώνει.

Άμα είναι η τέχνη να προσπαθεί για το σωστό και το μέτρο και το περίπου και την τσιγκουνιά και άμα θέλει απλώς να αρέσει, τότε καλύτερα καθόλου. Καλύτερα μόνο ταβερνούλες και τυροκαυτερές και ωραία ηλιοβασιλέματα στα χωριά της καταγωγής μας. Λ.Κιτσοπούλου

Σε συνέντευξή της στο NEWS 24/7 η Λένα Κιτσοπούλου είχε αναφέρει για το αν και πώς θα άλλαζε το πολιτιστικό τοπίο:

Θα έκανα χαοτικά πράγματα, θα έβαζα μπουρλότα, βαρελότα, θα επέτρεπα το κάπνισμα σε όλα τα θέατρα μέσα, θα εκμεταλλευόμουν το χάος που επικρατεί στ’ αλήθεια, θα το αποδεχόμουν και μέσα από την αληθινή εικόνα θα πέταγα βέλη. Θα εμφανιζόμουνα σαν ινδιάνος πάνω στις κορυφές όλων των βουνών της Αττικής και θα πέταγα βέλη προς το κέντρο. Θα φώτιζα όλο αυτό το γουέστερν.

Η τέχνη θα έπρεπε να είναι αντίθετη προς τα κόμματα, προς οτιδήποτε φέρει σημαία, θα έπρεπε να είναι κόντρα στο πολίτικαλ κορέκτ, θα έπρεπε να μας σηκώνει πάνω από το έδαφος, να μας πηγαίνει ταξίδια, θα έπρεπε να χρησιμοποιεί την κατάσταση της χώρας της ως βατήρα για άλματα και όχι ως κινούμενη άμμο για να βουλιάζει μέσα της. Άμα είναι η τέχνη να προσπαθεί για το σωστό και το μέτρο και το περίπου και την τσιγκουνιά και άμα θέλει απλώς να αρέσει, τότε καλύτερα καθόλου. Καλύτερα μόνο ταβερνούλες και τυροκαυτερές και ωραία ηλιοβασιλέματα στα χωριά της καταγωγής μας.

Χρήστος Συμεωνίδης

Αναλυτικά η περιοδεία

  • 6, 7, 8, 9 Σεπτεμβρίου Σχολείον της Αθήνας Ειρήνη Παπά
  • 16 Σεπτεμβρίου Παπάγου
  • 22 Σεπτεμβρίου Βύρωνας- Θέατρο Βράχων

Η παράσταση προτείνεται σε θεατές από 15 ετών και άνω.

Προπώληση εισιτηρίων: ticketservices.gr

Χρήστος Συμεωνίδης


Ταυτότητα παράστασης

  • Μετάφραση: Στέλιος Χρονόπουλος
  • Ελεύθερη διασκευή/Σκηνοθεσία: Λένα Κιτσοπούλου
  • Σκηνικά-Kοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού
  • Μουσική: Νίκος Κυπουργός
  • Χορογραφία: Αμάλια Μπένετ
  • Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
  • Ηχητικός σχεδιασμός: Κώστας Λώλος
  • Δραματολόγος παράστασης: Ασπασία-Μαρία Αλεξίου
  • Φωνητική προετοιμασία: Μελίνα Παιονίδου
  • Βοηθός σκηνοθέτριας: Μαριλένα Μόσχου
  • Β’ βοηθός σκηνοθέτριας: Σαβίνα Τσάφα
  • Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Τζίνα Ηλιοπούλου
  • Β’ βοηθός σκηνοθέτριας: Σαβίνα Τσάφα
  • Βοηθός μουσικοσυνθέτη: Αλέξης Κωτσόπουλος
  • Σχεδιασμός μακιγιάζ: Olga Faleichyk
  • Σχεδιασμός κομμώσεων: Κωνσταντίνος Κολιούσης

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά):

Δάφνη Δαυίδ, Αλέξανδρος Ζουριδάκης, Κωνσταντίνος Καπελλίδης (ηλεκτρικό μπάσο), Νίκος Καραθάνος, Λένα Κιτσοπούλου, Γιάννης Κότσιφας, Νίκος Κουσούλης, Αλέξης Κωτσόπουλος (ηλεκτρική κιθάρα, τρομπόνι), Νεφέλη Μαϊστράλη, Σωτήρης Μανίκας, Νικόλας Μαραγκόπουλος, Ιωάννα Μαυρέα, Θάνος Μπίρκος, Δημήτρης Ναζίρης, Πάνος Παπαδόπουλος, Στέφανος Πίττας, Κωνσταντίνος Πλεμμένος, Μαριάννα Πουρέγκα, Θοδωρής Σκυφτούλης.

Μουσικοί επί σκηνής (με αλφαβητική σειρά)

Μαρίνος Γαλατσινός (πνευστά), Σοφία Ευκλείδου (βιολοντσέλο), Εύη Κανέλλου (κρουστά) /Φωτογραφίες και video παράστασης: Χρήστος Συμεωνίδης

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα