ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΟΛΛΑΡΟΣ/24 MEDIA LAB

ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΙ ΣΦΑΙΡΕΣ – Η “ΜΑΦΙΑ ΤΩΝ ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΩΝ” ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

«Έχεις ανοιχτεί πάρα πολύ. Ξέρω τα πάντα για σένα, από τί αμάξι έχεις μέχρι πού πουλάς». Ο πόλεμος για τον έλεγχο των μικροπωλητών στις παραλίες της Σιθωνίας.

Δεκαεννιά παραλίες στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής λυμαινόταν μια ιδιαίτερα σκληρή ομάδα, τα φερόμενα μέλη της οποίας παραπέμπονται σε δίκη την προσεχή εβδομάδα. Πρόκειται για τη λεγόμενη «μαφία των λουκουμάδων», που, παρά το ιλαρό προσωνύμιο, όσα της καταλογίζονται στον δικαστικό φάκελο που είδε το Magazine, είναι αποκαλυπτικά: Εκβιασμοί, εργασιακή εκμετάλλευση μικροπωλητών, επιθέσεις και σφαίρες.

Στην αρχή ήταν οι λουκουμάδες. Η αστυνομία τοποθετεί την ιστορία στο καλοκαίρι του 2021. Κεντρικοί κατηγορούμενοι είναι έξι Έλληνες, οι οποίοι, όπως σημειώνεται, έλεγχαν τους μικροπωλητές σε 19 πολυσύχναστες κι επομένως κερδοφόρες παραλίες στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής: Ακτή Καλογριάς, Καλαμίτσι, Λαγόμανδρα, Τριστινίκα, Τρανή Αμμούδα, Νικήτη, Τορώνη, Καβουρότρυπες, Καρύδι, Τουρκολιμνιώνας, Πηγαδάκι, Κληματαριά, Παράδεισος Μαρμαρά, Άγιος Ιωάννης, Βαλτί, Μεταμόρφωση, Πυργαδίκια, Μπανιέρες και Ακτή Ονείρου.

Στη δικογραφία περιγράφεται ότι μικροπωλητές που δεν ελέγχονταν από το δίκτυο, δεν μπορούσαν να πατήσουν το πόδι τους εκεί. Σε μία περίπτωση, ζήτησαν από μικροπωλητή με καταγωγή από την πρώην ΕΣΣΔ να αποχωρήσει από την παραλία Καρύδι, γιατί δούλευε ένας δικός τους, κάποιος «Ιντρίτ». Αρνήθηκε και το ίδιο μεσημέρι τον ξυλοκόπησαν. Αργότερα οι κατηγορούμενοι ακούγονται να αναρωτιούνται στο τηλέφωνο αν έφυγε από την παραλία μόνος του ή με ασθενοφόρο.

Σε μία άλλη περίπτωση, αστυνομικοί του τοπικού τμήματος ζήτησαν από έναν μικροπωλητή του δικτύου, κάποιον «Βίνι», να αποχωρήσει γιατί δεν είχε άδεια. Στην παραλία βρισκόταν άνθρωπος του δικτύου που ενημέρωσε τηλεφωνικά τον φερόμενο ως αρχηγό. Ο τελευταίος περιγράφεται ότι έδωσε εντολή να παραμείνουν και οι δύο στην παραλία σαν να μην τρέχει τίποτα. Αντίστοιχα, στην παραλία Λαγόμανδρα, υπάλληλος σεκιούριτι προσπάθησε να απομακρύνει έναν πωλητή λουκουμάδων. «Πες του, θα γαμηθείς πουτάνα», φέρεται να ήταν το μήνυμα που μετέφερε ο αρχηγός.

Σύμφωνα πάντα με τη δικογραφία, κατηγορούμενοι εντόπισαν έναν μικροπωλητή στην παραλία Πλατανίτσι και ένας εξ αυτών τον απείλησε: «Έχεις ανοιχτεί πάρα πολύ. Ξέρω τα πάντα για σένα, από τί αμάξι έχεις μέχρι πού πουλάς. Κανόνισε την πορεία σου, γιατί δεν σε βλέπω καλά, ξέρω μέχρι και πού πίνεις καφέ. Μία και τελευταία φορά σου μιλάω, μετά θα έχουμε άλλα». Αυτός φοβήθηκε και όπως σημειώνεται, αναγκάστηκε να δουλέψει για το δίκτυο.

Για λογαριασμό της εγκληματικής ομάδας φέρεται να εργάζονταν περίπου 15 Αλβανοί μικροπωλητές. Έμεναν όλοι στο ίδιο σπίτι στο χωριό Συκιά και κάθε πρωί μεταφέρονταν με αυτοκίνητα στις παραλίες. Οι λουκουμάδες αγοράζονταν από εργαστήριο σε άλλο μέρος της Χαλκιδικής, σε καθημερινές ποσότητες από 1.000 έως 2.000 τεμάχια. Αγοράζονταν 0,50 και πωλούνταν 2,50 ευρώ. Στο τέλος της ημέρας οι πωλητές μεταφέρονταν πίσω στο σπίτι στη Συκιά και παρέδιδαν το σύνολο των εισπράξεων.

Στον φάκελο σημειώνεται ότι στους μικροπωλητές είχαν δοθεί «πακιστανικά» τηλέφωνα (ghost phones) και η εντολή, σε περίπτωση που κάτι πήγαινε στραβά, ήταν να πουν ότι δουλεύουν μόνοι. Κάποια στιγμή, ένας μικροπωλητής προσήχθη σε τοπικό τμήμα από την παραλία Τρανή Αμμούδα. Τού επιβλήθηκε πρόστιμο 200 ευρώ και κατασχέθηκαν 78 λουκουμάδες, γιατί δεν είχε άδεια. Ο φερόμενος αρχηγός ακούγεται να τηλεφωνεί αργότερα για να βεβαιωθεί ότι ο μικροπωλητής δήλωσε ότι εργάζεται μόνος του και δεν τον γνωρίζει.

Τα μέλη του δικτύου κρατούσαν τα διαβατήρια των Αλβανών με το πρόσχημα ότι έπρεπε να ξεπληρώσουν χρέος 800 ευρώ ο καθένας, χρήματα που δήθεν αντιστοιχούσαν στα έξοδα μετακίνησής τους στη Χαλκιδική. Το ημερομίσθιο για την πώληση των λουκουμάδων ήταν 60 ευρώ, όμως φέρεται να πληρώνονταν κάθε τρεις μέρες, ώστε να ξεπληρωθεί το χρέος τους. Οι ίδιοι δέχονταν πιέσεις για να δουλεύουν σκληρά, κάτι που έγινε πιο έντονο όταν ο φερόμενος ως αρχηγός συνελήφθη για απόπειρα ανθρωποκτονίας και έπρεπε να καταβάλει 20.000 ευρώ ως εγγύηση για να μην προφυλακιστεί.

Στις 26 Ιουλίου 2021, ένας Αλβανός που εργαζόταν για το δίκτυο στην παραλία της Νικήτης δέχτηκε επίθεση και χτυπήματα με τη λαβή πιστολιού στο πίσω μέρος του κεφαλιού από ομογενείς της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Αργότερα το ίδιο απόγευμα, έξι άτομα έστησαν ενέδρα σε άλλον ομογενή που θεώρησαν υπεύθυνο για το επεισόδιο. Τού έκλεισαν τον δρόμο με αυτοκίνητά τους, τον χτύπησαν, του πέταξαν πέτρες και ένας από αυτούς πυροβόλησε μία φορά εναντίον του χωρίς να τον πετύχει.

Οι υπόλοιποι άρχισαν ψάχνουν τον κάλυκα, όμως έφυγαν όταν άρχισε να μαζεύεται κόσμος. Οι αστυνομικοί βρήκαν τον κάλυκα, διαμετρήματος 7.62 mm, στον ουρανό του αυτοκινήτου του θύματος, όχι όμως τη βολίδα, επομένως σύμφωνα με την έκθεση πραγματογνωμοσύνης, συνάγεται ότι ο πυροβολισμός είχε γίνει με οριζόντια φορά. Το θύμα της επίθεσης αναγνώρισε τον κεντρικό κατηγορούμενο στην υπόθεση των λουκουμάδων ως το πρόσωπο που πυροβόλησε. Ο τελευταίος συνελήφθη την επόμενη μέρα σε παραλία στο δεύτερο πόδι, ωστόσο παρουσίασε μία διαφορετική εκδοχή των γεγονότων.

Είπε ότι το αυτοκίνητό του συγκρούστηκε με εκείνο του θύματος, αρνήθηκε ότι πυροβόλησε και παραδέχτηκε μόνο ότι χτύπησε τον ομογενή πάνω στον καβγά μετά το τροχαίο. Είπε, επίσης, ότι δεν κάλεσε την αστυνομία, γιατί το θύμα ήταν μεθυσμένος και επομένως «δεν θα βγάζανε άκρη». Να σημειωθεί ότι όλοι οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση των λουκουμάδων αρνούνται τις κατηγορίες. Ένας βασικός ισχυρισμός είναι ότι δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί κατηγορία για εγκληματική οργάνωση, διότι τα κέρδη που τους αποδίδονται δεν είναι σημαντικά.

Στην ίδια δικογραφία, πάντως, περιγράφονται επιπλέον εκβιασμοί για εισπράξεις ποσών για λογαριασμό τρίτων, με κατηγορούμενους τα ίδια πρόσωπα. Σε μία περίπτωση, μετά από συμπλοκή σε μπαρ στον Νέο Μαρμαρά, κατά τη διάρκεια της οποίας σημειώθηκαν πυροβολισμοί και τραυματίστηκαν δύο άτομα, ένας από τους κεντρικούς κατηγορούμενους φέρεται να τηλεφώνησε στους ιδιοκτήτες του καταστήματος, ζητώντας να πάρει ο ίδιος την προστασία του καταστήματος.

«Κλείσε το μαγαζί, θα το ανατινάξω», «Είναι εκεί οι Ρώσοι; Αν είναι, διωξ’ τους τώρα. Δεν έχουν δουλειά αυτοί στα μέρη μας. Έρχομαι να πάρω το μαγαζί εγώ». «Κλείστε το, αλλιώς θα πέσει κουκουνάρα (σσ. χειροβομβίδα)», είναι μερικές από τις φράσεις που του αποδίδονται. Δεν προκύπτει, πάντως, ότι το μαγαζί πέρασε στα δικά του χέρια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα