Όσα διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή

Διαβάζεται σε 9'
Όσα διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή
vouliwatch

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα; Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους;

Το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά;

Τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου αφορούν κυρίως το θέμα των υποκλοπών, την κοινωνική και οικονομική πολιτική, την παιδεία και την υγεία. Αυτή την εβδομάδα υπήρξε έντονη συμμετοχή από τα κόμματα, καθώς άσκησαν στο σύνολό τους 234 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Ειδικότερα, πρώτο έρχεται το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με 73, ακολουθούν η Νέα Δημοκρατία και η Ελληνική Λύση με 39, το ΚΙΝΑΛ με 27, το ΚΚΕ με 25, το ΜέΡΑ25 με 18 και οι Ανεξάρτητοι με 13 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 122 Ερωτήσεις, 77 Αναφορές, 25 Επίκαιρες Ερωτήσεις, 8 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. και 2 Α.Κ.Ε.

Δευτέρα 7.11.2022

ΜέΡΑ25: Παράνομη νομιμοποίηση «Συλλογής Στερν»

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, καταθέτει επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σχετικά με την «Συλλογή Στερν». Σύμφωνα με τον βουλευτή, διάφοροι πολιτισμικοί σύλλογοι κατήγγειλαν ότι δεν έχει ελεγχθεί η αυθεντία των αντικειμένων της Συλλογής ούτε αν βρέθηκαν νόμιμα στα χέρια του εκατομμυριούχου Στερν. Επιπλέον, αναφέρεται στο γεγονός ότι προκύπτουν παραλείψεις ορισμένων προβλεπόμενων από τον νόμο διαδικασιών για την ολοκλήρωση της Συμφωνίας. Τέλος, ρωτά την Υπουργό πώς προκύπτει η νομιμότητα των αντικειμένων της Συλλογής.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΚΚΕ: Τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται στους εργαζόμενους και στους φοιτητές εξαιτίας των καταργήσεων – συγχωνεύσεων – μετακινήσεων πανεπιστημιακών τμημάτων

Ερωτάται η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, από τον βουλευτή του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, σχετικά με τα προβλήματα που προκύπτουν σε φοιτητές και εργαζόμενους εξαιτίας καταργήσεων- συγχωνεύσεων- μετακινήσεων πανεπιστημιακών τμημάτων. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής κατηγορεί την κυβέρνηση ότι στόχος της είναι τα πανεπιστήμια να λειτουργούν με βάση τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, γι’ αυτό και προχωρούν σε συγχωνεύσεις. Γι’ αυτό, ρωτά την Υπουργό τι μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να προστατεύσει τους εργαζόμενους αλλά και τους φοιτητές των πανεπιστημιακών τμημάτων.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Ήταν σε επίσημη επισύνδεση της ΕΥΠ οι 33 της λίστας που φέρονται ως στόχοι του κακόβουλου λογισμικού predator;

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, καταθέτει επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σχετικά με το ζήτημα των υποκλοπών. Ο πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., δίνει έμφαση στην άρνηση απάντησης του πρωθυπουργού σε προηγούμενη ερώτηση σχετικά με τις υποκλοπές καθώς και στην απουσία του και άλλων εμπλεκόμενων στην Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου PEGA. Επιπλέον, αναφέρεται στην αποκάλυψη της λίστας 33 πολιτικών, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών από την εφημερίδα Documento, σύμφωνα με την οποία οι προαναφερόμενοι είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση από το κακόβουλο λογισμικό Predator. Τέλος, ρωτά τον πρωθυπουργό αν μπορεί να δεσμευτεί ότι το σύνολο των προσώπων που παρακολουθούνταν από το Predator δεν ήταν παράλληλα και στόχοι παρακολούθησης της ΕΥΠ.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 8.11.2022

ΚΙΝΑΛ: Άμεση και επιτακτική ενίσχυση του σχολικού συστήματος και των υποστηρικτικών δομών του για την έγκαιρη διάγνωση και προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση καθώς και άλλες μορφές κακοποίησης, εκμετάλλευσης και παραμέλησης

Είκοσι δύο βουλευτές του ΚΙΝΑΛ απευθύνουν ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη, Νίκη Κεραμέως, Μάκη Βορίδη και Τάκη Θεοδωρικάκο, αντίστοιχα, σχετικά με την ενίσχυση του σχολικού συστήματος και των υποστηρικτικών δομών του για την διάγνωση των παιδιών από την σεξουαλική κακοποίηση. Συγκεκριμένα οι βουλευτές, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι πολλά παιδιά περιμένουν την ενηλικίωση τους για την αποκάλυψη της κακοποίησης τους λόγω φόβου, επισημαίνουν την ανάγκη η πολιτεία να μεριμνήσει για την πρόληψη τέτοιων κακοποιητικών συμπεριφορών. Συνεχίζουν, λέγοντας πως είναι απαραίτητη η συνεργασία των αρμόδιων κοινωνικών φορέων με το σχολείο και την οικογένεια και για την αντιμετώπιση καταγγελιών. Τέλος, ρωτούν τους Υπουργούς τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Άμεση απόδοση ευθυνών για τη βίαιη και αναίτια επίθεση δυνάμεων των ΜΑΤ σε βάρος φιλάθλων της ομάδας του Άρη.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Τριανταφυλλίδης, καταθέτει επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, σχετικά με την απόδοση ευθυνών για την βίαιη επίθεση δυνάμεων των ΜΑΤ σε βάρος φιλάθλων της ομάδας του Άρη. Σύμφωνα με τον βουλευτή, η απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ απέναντι στους οπαδούς του Άρη, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό πολλών φιλάθλων, προκαλεί ερωτήματα σχετικά με τον αστυνομικό αυταρχισμό, γι’ αυτό και απαιτείται απόδοση ευθυνών. Επιπλέον, ρωτά τον Υπουργό ποιες θα είναι οι πειθαρχικές ποινές που θα επιβληθούν στους υπαίτιους της επίθεσης αυτής.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 9.11.2022

Νέα Δημοκρατία: Αλλαγές στον ΚΟΚ που αφορούν στην κυκλοφορία ΑμεΑ.

Ερωτάται ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, από την βουλεύτρια της Νέας Δημοκρατίας, Φωτεινή Πιπιλή, σχετικά με τις αλλαγές στον ΚΟΚ που αφορούν στην κυκλοφορία ΑμεΑ. Σύμφωνα με την βουλεύτρια, οι εκπρόσωποι των κινούμενων με αμαξίδια πολιτών και των τυφλών έχουν κάποια αιτήματα σχετικά με τον ΚΟΚ. Τα αιτήματα συνεχίζει, αφορούν την αύξηση της τιμής του προστίμου για την παράνομη στάθμευση σε όδευση τυφλών ή ράμπα ΑμεΑ και η παρέμβαση του Υπουργού ,ώστε η ράμπα των πεζοδρομίων για τα αναπηρικά αμαξίδια να είναι ίση με το οδόστρωμα.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ελληνική Λύση: Υποστελέχωση των τμημάτων ελληνικής γλώσσας σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ευρώπης και στα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού

Η βουλεύτρια της Ελληνικής Λύσης, Σοφία Ασημακοπούλου, καταθέτει επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, σχετικά με την υποστελέχωση των τμημάτων ελληνικής γλώσσας σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ευρώπης και στα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού. Η βουλεύτρια κατηγορεί την κυβέρνηση για αδιαφορία, καθώς όπως αναφέρει οι ελλείψεις εκπαιδευτικών οδηγούν στην υποβάθμιση της διδασκαλίας καθώς και την μη δημιουργία ομογενών τμημάτων. Γι’ αυτό τον λόγο, ρωτά την Υπουργό αν προτίθεται να καλύψει τα εκπαιδευτικά κενά στα τμήματα ελληνικής γλώσσας του εξωτερικού

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΜέΡΑ25: Η ευθύνη για τα εργατικά ατυχήματα και τις απώλειες ζωής ναυτικών ανήκει στην κυβέρνηση και στους εφοπλιστές.

Η βουλεύτρια του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη, απευθύνει ερώτηση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, σχετικά με την ευθύνη για τα εργατικά ατυχήματα ναυτικών. Με αφορμή το ναυτεργατικό ατύχημα στην Πάτμο που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια ζωής ενός πλοιάρχου, η βουλεύτρια αναφέρεται στην καταγγελία της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτικών Εμπορικού Ναυτικού. Η καταγγελία συνεχίζει, μιλά για συχνά ατυχήματα στην εμπορική ναυτιλία, γι’ αυτό και ρωτά τον Υπουργό τι μετρά προτίθεται να λάβει για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 10.11.2022

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Πάρτι απευθείας αναθέσεων για μελέτες σε υποστηρικτικά έργα του Μετρό Θεσσαλονίκης μέσω της γνωστής μεθόδου της κατάτμησης

Είκοσι οχτώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτουν ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, σχετικά με τις αναθέσεις για μελέτες σε υποστηρικτικά έργα του Μετρό Θεσσαλονικής. Όπως αναφέρουν οι βουλευτές, οι μηχανικοί κάνουν καταγγελία για απευθείας αναθέσεις που αφορούν συμβάσεις για μελέτες σε υποστηρικτικά έργα του Μετρό Θεσσαλονίκης, ενώ θα μπορούσαν να γίνουν μέσω διαγωνισμού. Τέλος, οι βουλευτές ρωτάνε τον Υπουργό αν είναι νόμιμο να γίνονται απευθείας αναθέσεις σε στελέχη του ΤΕΕ/ ΤΚΜ για τις μελέτες αυτές και αν η Περιφέρεια έχει ασκήσει έλεγχο στις αναθέσεις αυτές.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Νέα Δημοκρατία: Αντιμετώπιση φαινομένου ηλεκτρονικής απάτης

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Λαμπρόπουλος, απευθύνει ερώτηση προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη, Άδωνι Γεωργιάδη, Χρήστο Σταϊκούρα και Τάκη Θεοδωρικάκο, αντίστοιχα, σχετικά με την αντιμετώπιση φαινομένου ηλεκτρονικής απάτης. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής αναφέρεται στο γεγονός ότι πολίτες χάνουν τα χρήματα τους καθώς ανταποκρίνονται στα παραπλανητικά μηνύματα και οι Τράπεζες τους ενημερώνουν εκ των υστέρων, δηλαδή αφότου τους έχουν αφαιρεθεί τα χρήματα από τον λογαριασμό τους. Επιπλέον, ο βουλευτής ρωτά τους Υπουργούς τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την εξάλειψη αυτού του φαινομένου.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Παρασκευή 11.11.2022

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Μικρά αιολικά πάρκα

Είκοσι εννιά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτουν ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνο Σκρέκα, σχετικά με τα αιολικά πάρκα. Οι βουλευτές επισημαίνουν, πως για την μετάβαση στην ενεργειακή δημοκρατία χρειάζονται όσο το δυνατόν περισσότεροι ιδιώτες και επιχείρησεις για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η μετάβαση αυτή, συνεχίζουν, μπορεί να επιτευχθεί μέσω των μικρών αιολικών πάρκων, τα έχουν χαμηλότερο περιβαλλοντικό κόστος και κατ’ επέκταση λιγότερες αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία. Τέλος, ρωτάνε τον Υπουργό αν προτίθεται να ενισχύσει την εγκατάσταση μικρών αιολικών πάρκων.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΚΙΝΑΛ: Υποβάθμιση της λειτουργίας και του ρόλου της ΕΡΤ3.

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Χαράλαμπος Καστανίδης, καταθέτει ερώτηση προς τον Παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιο για θέματα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης σχετικά με την υποβάθμιση της λειτουργίας της ΕΡΤ3. Σύμφωνα με τον βουλευτή, πραγματοποιείται μια συρρίκνωση του τηλεοπτικού προγράμματος της ΕΡΤ3 για την ενημέρωση των πολιτών. Επιπλέον, στην ΕΡΤ3 δεν περιλαμβάνονται ψυχαγωγικά και μορφωτικά προγράμματα, τα οποία περιλαμβάνονται στην ΕΡΤ1 και ΕΡΤ2. Με δεδομένα όλα αυτά, ο βουλευτής αναφέρει πως αυτό πλήττει τα ιδρυτικά χαρακτηριστικά της ΕΡΤ3 και την υποβαθμίζει. Τέλος, ρωτά τον αρμόδιο τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την αυτοτέλεια της ΕΡΤ3.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα