ΕΕ: Απαιτεί πρόοδο από την Άγκυρα πριν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

ΕΕ: Απαιτεί πρόοδο από την Άγκυρα πριν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων
Τουρκία και Ευρωπαϊκή Ένωση. Getty Images/iStockphoto

Για "πολιτικά" εμπόδια έκανε λόγο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, κατηγορώντας την ΕΕ, η οποία ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία θα αρχίσουν μόνο όταν υπάρξει πρόοδος εκδημοκρατισμού.

Την καταγραφή προόδου προς τον εκδημοκρατισμό από την Τουρκία απαιτεί η Κομισιόν, προκειμένου να αρχίσουν εκ νέου οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τον Όλιβερ Βάρχελι, Επίτροπο Γειτονίας και Διεύρυνσης.

“Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι αδρανείς επί του παρόντος. Για να επανεκκινήσουν, υπάρχουν πολύ σαφή κριτήρια που πρέπει να καθοριστούν (τα οποία περιλαμβάνουν) τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου”, ανέφερε ο Ούγγρος Επίτροπος Βάρχελι, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν.

“Συζητήσαμε τομείς στους οποίους μπορούμε να προχωρήσουμε”, υποστήριξε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, αξιολογώντας ότι οι εταιρικές σχέσεις ανάμεσα σε Άγκυρα και ΕΕ έχουν “τεράστια δυναμική”.

Από την άλλη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τις Βρυξέλλες ότι βάζουν “πολιτικά” εμπόδια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

“Αναμένουμε από την ΕΕ να επιδείξει την απαραίτητη βούληση για να βελτιώσει τις σχέσεις και να ενεργήσει με περισσότερο θάρρος”, υπογράμμισε ο Φιντάν.

Πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε το “πράσινο φως’ για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, με τον όρο της επανέναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ, τα περισσότερα κράτη μέλη της οποίας είναι μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Τουρκία, ακόμη επίσημα υποψήφια χώρα προς ένταξη, υπέβαλε την υποψηφιότητά της το 1987 για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα και το 1999 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, που ξεκίνησαν το 2005, έχουν σταματήσει εδώ και χρόνια.

Οι σχέσεις Άγκυρας – Βρυξελλών χειροτέρευσαν, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, τον Ιούλιο του 2016, στην Τουρκία και τις μαζικές εκκαθαρίσεις εναντίον αντιπάλων και δημοσιογράφων που ακολούθησαν.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα