Κακοκαιρία: Τραγωδία με δέκα νεκρούς – Η Λάρισα αγωνιά για τις αντοχές του Πηνειού

Κακοκαιρία: Τραγωδία με δέκα νεκρούς – Η Λάρισα αγωνιά για τις αντοχές του Πηνειού
Πλημμύρες στον Παλαμά Καρδίτσας μετά την κακοκαιρία Daniel Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Απόγνωση μέσα σε τόνους λάσπης για χιλιάδες κατοίκους της Μαγνησίας, της Καρδίτσας και της Λάρισας. Εγκλωβισμένοι χωρίς τροφή και νερό, περιμένουν βοήθεια που ακόμα δεν έχει φτάσει, με την ανησυχία για τους αγνοούμενους να αυξάνεται. Ταυτόχρονα, μεγαλώνει και η λίστα με τους νεκρούς.

Χωρίς τέλος είναι ο εφιάλτης που ζουν τα τελευταία 24ωρα χιλιάδες πολίτες στις περιοχές της Θεσσαλίας μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, την ώρα που ο Πηνειός έχει φουσκώσει επικίνδυνα και αποφασίζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα εκκενώσεις οικισμών.

Η λίστα με τους νεκρούς μέρα με τη μέρα μεγαλώνει. Μέχρι το βράδυ της Παρασκευής (08/09), οι νεκροί επισήμως είναι 10 και οι αγνοούμενοι τέσσερις, ωστόσο εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός τους θα ανέβει.

Δέος προκαλούν οι εικόνες από ψηλά της πλημμυρισμένης Λάρισας. Ο Πηνειός έχει φουσκώσει επικίνδυνα, η στάθμη του σε κάποια σημεία φθάνει τα 9,5 μέτρα με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις να έχει υπερχειλίσει, ενώ ήδη πλημμυρικά φαινόμενα αντιμετωπίζουν και παραποτάμιες περιοχές της πόλης της Λάρισας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μηνύματα του 112 διαδέχονται το ένα το άλλο.

Ο δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης δεν κρύβει την ανησυχία του για τις επόμενες ώρες, ζητά από τους κατοίκους να ακούν τις αρχές και δηλώνει πως «αυτή η πόλη και αυτή τη φορά συνεχίζει να είναι ανθεκτική».

«Στην πόλη της Λάρισας το φαινόμενο δεν έχει προκαλέσει μόνο αναστάτωση αλλά και αρκετές καταστροφές. Τα νερά που έρχονται από την πλευρά των Τρικάλων είναι πάρα πολλά και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση από εδώ και στο εξής. Μετά τις εκκενώσεις των οικισμών και την προσπάθεια να απεγκλωβίσουμε ανθρώπους, η σκέψη μας και η προσπάθειά μας είναι κοντά σε όσους υποφέρουν και στη Λάρισα είναι αρκετοί και η πλειοψηφία υπακούνε σε όσα τους λέμε.

Η πόλη δοκιμάζεται και δοκιμάζεται πολύ σκληρά. Δεν αντιμετωπίσαμε ξανά στο παρελθόν τέτοιο πρόβλημα. Αυτή την στιγμή το μήνυμά μας είναι αν περιορίσουμε τις ζημιές και να μην κινδυνεύσει καμία ανθρώπινη ζωή. Θέλουμε να μας ακούν οι πολίτες και να υπακούνε έχουμε την δυνατότητα να βοηθάμε. Αυτή η πόλη και αυτή τη φορά συνεχίζει να είναι ανθεκτική».

Την ίδια στιγμή, οι εικόνες από τους απεγκλωβισμούς πολιτών με ό,τι μέσο είναι εφικτό, από τις περιοχές που έχουν “εξαφανιστεί” κάτω από τόνους λάσπης -ιδίως από τον Παλαμά Καρδίτσας- είναι συνταρακτικές. Όπως και οι μαρτυρίες κατοίκων, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις είναι για ώρες χωρίς τροφή και νερό και περιμένουν καρτερικά βοήθεια.

Χαρακτηριστικές είναι οι καταγγελίες κατοίκων του Παλαμά Καρδίτσας στον απεσταλμένο του NEWS 24/7 Μάνο Φραγκιουδάκη. Ψάχνουν βάρκες για να φύγουν από τα σπίτια τους και εκφράζουν την οργή τους για την καθυστερημένη αντίδραση των αρχών.

Τραγική είναι η κατάσταση και στον Βόλο. Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι δεν έχουν καθαρό πόσιμο νερό, οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες ενώ και στο Πήλιο χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν αποκλεισμένοι.

Το οδικό δίκτυο σε διάφορα τμήματά του είναι κατεστραμμένο, αποκόπτοντας τη συγκοινωνία, την ηλεκτροδότηση, και την υδροδότηση σε πάρα πολλά χωριά της περιοχής.

Πυροσβεστική: Πάνω από 6.800 κλήσεις και 2.500 διασώσεις

Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από τις 07:00 της Τρίτης έως τις 20:00 της Παρασκευής έχει λάβει 6.882 κλήσεις, για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων ενώ μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν πραγματοποιηθεί 2.529 διασώσεις – απομακρύνσεις ατόμων που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία.

Συγκεκριμένα:

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 4.903 κλήσεις, εκ των οποίων:

  • στη Μαγνησία, 2.272 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 658 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 630 άτομα
  • στην Λάρισα 370 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 149 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 190 άτομα
  • στην Καρδίτσα, 1.390 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 286 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 560 άτομα
  • στα Τρίκαλα, 751 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 118 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 483 άτομα
  • στη Σκιάθο, 120 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 28 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 35 άτομα

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 850 κλήσεις, εκ των οποίων:

  • σε περιοχές της βόρειας Εύβοιας 115 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 38 αντλήσεις υδάτων, 12 κοπές δέντρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 9 άτομα
  • στο Δομοκό και στη Λαμία Φθιώτιδας 720 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 252 αντλήσεις υδάτων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 142 άτομα
  • στη Θήβα και στη Λειβαδιά Βοιωτίας 22 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 19 αντλήσεις υδάτων και μεταφέρθηκε σε ασφαλή σημείο 1 άτομοΣτην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 40 κλήσεις, εκ των οποίων:
  • στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν, 1 άντληση υδάτων, 10 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων
  • στη Χαλκιδική πραγματοποιήθηκαν 14 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων
  • στις Σέρρες πραγματοποιήθηκε 1 κοπή δέντρου
  • στην Κατερίνη Πιερίας πραγματοποιήθηκαν 2 αντλήσεις υδάτων

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 139 κλήσεις, εκ των οποίων:

  • Στις Σπέτσες 12 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 10 αντλήσεις υδάτων
  • Στην Επίδαυρο 40 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 24 αντλήσεις υδάτων, 6 κοπές δέντρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 8 άτομα
  • Στο Κρανίδι 80 κλήσεις, και πραγματοποιήθηκαν 71 αντλήσεις υδάτων και και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 7 άτομα.
  • Στη Μονεμβασιά πραγματοποιήθηκαν 5 αντλήσεις υδάτων
  • Στην Κόρινθο πραγματοποιήθηκαν 2 αντλήσεις υδάτων

Στην Περιφέρεια Αττικής 950 κλήσεις, εκ των οποίων:

  • Σε περιοχές του λεκανοπεδίου 826 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 583 αντλήσεις υδάτων, 45 κοπές δέντρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 44 άτομα.
  • Στην Αίγινα και στο Αγκίστρι 124 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 49 αντλήσεις υδάτων

Από την Πέμπτη μέχρι την Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν συνολικά 420 εναέριες διασώσεις.

  • 110 εναέριες διασώσεις πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη και επιχείρησαν 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων, 3 είχαν διατεθεί από το Γ.Ε.ΕΘ.Α.
  • 310 εναέριες διασώσεις πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή και επιχείρησαν 20 ελικόπτερα, εκ των οποίων, 7 είχαν διατεθεί από το Γ.Ε.ΕΘ.Α. και 3 είχαν διατεθεί μέσω διμερών συμφωνιών από την Ελβετία.

Ταυτόχρονα, τα εναέρια μέσα καθώς και Σ.μη.Ε.Α. του Π.Σ. κατά τη διάρκεια της ημέρας και μέχρι το τελευταίο φως μετέφεραν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και είδη κλινοστρωμνής, ενώ τα επίγεια μέσα συνεχίζουν τις ίδιες ενέργειες, σε πληγέντες των περιοχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα