Τράπεζες: Μικρή αύξηση των κόκκινων δανείων στο β’ τρίμηνο

Τράπεζες: Μικρή αύξηση των κόκκινων δανείων στο β’ τρίμηνο
Δάνεια ISTOCK

Με εξαίρεση την Τράπεζα Πειραιώς, μικρή αύξηση κόκκινων δανείων καταγράφουν στο β’ τρίμηνο Εθνική Τράπεζα και Eurobank, αν και οι δύο βρίκονται μια ανάσα από τον ευρωπαϊκό μ.α Σταθερά ανήσυχη η ΤτΕ

Η μικρή αύξηση των κόκκινων δανείων στο β’ τρίμηνο του 2023 αποτέλεσε ίσως το μόνο μελανό σημείο των οικονομικών αποτελεσμάτων των τραπεζών για το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Στο σύνολό της η διεθνής επενδυτική κοινότητα δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για την πορεία των βασικών οικονομικών αποτελεσμάτων των τραπεζών για το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας με αιχμή τα έσοδα – ρεκόρ από τόκους και προμήθειες αλλά και την υπερεπάρκεια κεφαλαίων και ρευστότητας, στοιχεία που καθιστούν τους τραπεζικούς ισολογισμούς πιο ισχυρούς από ποτέ τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο δεν περνάει απαρατήρητη η μικρή αύξηση των κόκκινων δανείων που εμφάνισαν για το εξεταζόμενο διάστημα η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank, αν και οι δύο εξακολουθούν να βρίσκονται ένα βήμα πριν την σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, έχοντας επιτύχει σημαντικά βήματα ως προς την εκκαθάριση του ισολογισμού τους.

Σύμφωνα με δημοσιευμένα οικονομικά αποτελέσματα, ο δείκτης κόκκινων δανέιων της Eurobank διαμορφώθηκε στο β΄τρίμηνο στο 5,2% από 5,1% το προηγούμενο τρίμηνο, με το σχηματισμό νέων NPEs να είναι θετικός κατά 140 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2023. Τα συνολικά NPEs, πάντως, μειώθηκαν κατά 191 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε 2,2 δισ. ευρώ ή 600 εκατ. ευρώ μετά από προβλέψεις. Σύμφωνα με την τράπεζα η κάλυψη των NPEs από τις σωρευτικές προβλέψεις ενισχύθηκε από 72,6% το α’ εξάμηνο του 2022 σε 73,2% το αντίστοιχο φετινό α’ εξάμηνο. Σύμφωνα με τη διοίκηση της Eurobank, ο στόχος για το τέλος του 2023 είναι ο σχετικός δείκτης να έχει διαμορφωθεί στο 5%.

Παραπλήσια σχεδόν εικόνα και για την Εθνική Τράπεζα, καθώς η ολοκλήρωση του β’ τρίμηνο του 2023 βρήκε τον δείκτη κόκκινων δανείων να καταγράφει μικρή αύξηση στο 5,4% από 5,2% το α’ τρίμηνο του 2023, με την τράπεζα να εμφανίζει αύξηση στις πρώιμες καθυστερήσεις αποπληρωμών στεγαστικών δανείων που, όμως, παραμένει πολύ χαμηλότερη του αναμενόμενου.

Πιο αναλυτικά, στην Ελλάδα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαμορφώθηκαν σε 1,7 δισ. ευρώ ή μόλις 300 εκατ. ευρώ μετά από προβλέψεις, με την τράπεζα να διατηρεί το στόχο για NPEs, ύψους 350 εκατ. ευρώ, το 2023. Ο δείκτης κάλυψης από σωρευμένες προβλέψεις ξεπέρασε το 82%.

Εξαίρεση η Τράπεζα Πειραιώς

Αντίθετα στην Τράπεζα Πειραιώς και στα 30 Ιουνίου 2023 ο δείκτης κόκκινων δανείων συνέχισε την πτωτική του πορεία με αποτέλεσμα να υποχωρήσει στο 5,5% από 6,6% στο προηγούμενο τρίμηνο, με το συνολικό απόθεμα να έχει υποχωρήσει στα δύο δισ. ευρώ στο τέλος του περασμένου Ιουνίου. Αιτία της συγκεκριμένης επίδοση ήταν η στρατηγική της διοίκησης να επιταχύνει δύο συναλλαγές πώλησης κόκκινων χαρτοφυλακίων και πιο τα projects Delta και Senna, στοχεύοντας σε μείωση του δείκτη NPE κάτω του 5% έως το τέλος του 2023.

Το πρώτο χαρτοφυλάκιο (project Senna) ήταν μικτής λογιστικής αξίας 280 εκατ. ευρώ, περιελάμβανε δάνεια ιδιωτών (60% αφορά σε δάνεια μικρών επιχειρήσεων και το 40% σε καταναλωτικά) και πουλήθηκε στην Intrum Holding AB με τίμημα που αντιστοιχεί περίπου σε 21% της μικτής λογιστικής του αξίας. Η ζημιά απομείωσης που πήρε η τράπεζα ανήλθε σε 106 εκατ. ευρώ.

Στη φάση της κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών βρίσκεται η διαδικασία για το δεύτερο πακέτο (project Delta) με μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα μικτής λογιστικής αξίας 140 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για δάνεια σε ρουμανικές επιχειρήσεις (περίπου 50%) και consumer (50%). Η τράπεζα ταξινόμησε στα προοριζόμενα προς πώληση το χαρτοφυλάκιο και πήρε ζημιά απομείωσης 31 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέταρτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς.

Χάρη στα δύο χαρτοφυλάκια η Τράπεζα Πειραιώς μείωσε κατά 420 εκατ. ευρώ τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της στις 30/6 αντισταθμίζοντας την επίπτωση από το «κοκκίνισμα» των δανείων Avramar (περίπου 130 εκατ. ευρώ) και συμβάλλοντας μαζί με τις οργανικές δράσεις στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε 2,05 δισ. ευρώ από 2,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2022.

Καμπανάκι από την ΤτΕ

Αυστηρή στάση απέναντι στις ελληνικές τράπεζες στο ζήτημα των κόκκινων δανείων τηρεί παραδοσιακά και η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία παρ’ όλη την συνεχιζόμενη βελτίωση των δανειακών χαρτοφυλακίων, επισημαίνει με κάθε ευκαιρία ότι η περαιτέρω εξυγίανση του δανειακού χαρτοφυλακίου των ελληνικών τραπεζών αποτελεί τη σημαντικότερη πρόκληση, καθώς το απόθεμα των υφιστάμενων ΜΕΔ, αν και έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, παραμένει σημαντικά υψηλότερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Συνεπώς, απαιτείται η συνέχιση των ενεργειών προς την κατεύθυνση οριστικής απαλλαγής του τραπεζικού τομέα από το απόθεμα ΜΕΔ, ώστε να ενδυναμωθεί περαιτέρω και να μπορέσει απρόσκοπτα να επιτελέσει τη διαμεσολαβητική λειτουργία χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας

Η στοχοθεσία των τραπεζών αναμένεται να υλοποιηθεί κυρίως μέσω των αποπληρωμών δανείων (1,9 δισ. ευρώ) και των διαγραφών (1,7 δισ. ευρώ) και δευτερευόντως με πωλήσεις (0,7 δισ. ευρώ) και οι ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων (0,5 δισ. ευρώ). Η καθαρή ροή ΜΕΔ αναμένεται να παραμένει θετική κατά 2,1 δισ. ευρώ (οι στόχοι εκτιμούν ότι οι νέες εισροές ΜΕΔ θα ανέλθουν σε 7,210 δισ. ευρώ και οι εκροές σε 5,141 δισ.) καθώς οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες αναμένεται να ασκήσουν πιέσεις βραχυπρόθεσμα στη χρηματοοικονομική κατάσταση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Συμπερασματικά πάντως, η ΤτΕ επισημαίνει, σε ένα βασικό σενάριο και μετά από μία δεκαετία από τότε που τα ΜΕΔ έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο (Μάρτιος 2016), οι τέσσερις σημαντικές τράπεζες θα έχουν διευθετήσει επιτυχώς το πρόβλημα των ΜΕΔ.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα