Υπεύθυνες Διακοπές: 7 συμβουλές για θετικό αποτύπωμα και αυθεντικές εμπειρίες

Υπεύθυνες Διακοπές: 7 συμβουλές για θετικό αποτύπωμα και αυθεντικές εμπειρίες
happiness concept. Woman sunbathing in infinity swimming pool at luxurious resort iStockphoto

Μάθετε πως με εύκολο τρόπο θα κάνετε διακοπές, όχι μόνο «βλάπτοντας» λιγότερο τον προορισμό σας, αλλά κάνοντας και καλό μέσα από το ταξίδι σας.

Πιθανόν όλοι να επιθυμούν να ταξιδεύουν πιο υπεύθυνα, ελαχιστοποιώντας τον αρνητικό αντίκτυπο που αφήνουν πίσω στον τόπο των διακοπών τους. Όμως πολλοί ταξιδιώτες πραγματικά δεν γνωρίζουν από του ξεκινήσουν και πλέον πολλοί τουριστικοί πράκτορες σε όλο τον κόσμο, αναλαμβάνουν τον άτυπο ρόλο του συμβούλου για ένα βιώσιμο και υπεύθυνο ταξίδι.

Ο τουριστικός εκδοτικός οργανισμός του TTG εξέδωσε τις 7 βασικές οδηγίες, στις οποίες κατέληξαν οι αποκαλούμενοι «Sustainable Travel Heroes» του, όπως αυτές προέκυψαν από το 3ο εργαστήριο TTG Sustainable Travel Ambassador που διοργάνωσε πρόσφατα.

Να είστε ένας καλεσμένος γεμάτος σεβασμό

Δημιουργήστε κλίμα εμπιστοσύνης με τους ντόπιους και έτσι θα αποκτήσετε μια βαθύτερη και πιο ουσιαστική εμπειρία. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα τοπικά έθιμα και τους κώδικες ενδυμασίας και είναι χρήσιμο να μάθετε μερικές λέξεις στην τοπική γλώσσα, ειδικά τα «γεια σας, παρακαλώ και ευχαριστώ».

Οι ταξιδιώτες πρέπει ακόμη να προσέχουν την ποικιλομορφία του τοπικού πολιτισμού σε μια χώρα. Για παράδειγμα η νορβηγική εταιρεία κρουαζιερών Hurtigruten συνεργάζεται στενά με τις τοπικές κοινότητες, δημιουργώντας ισχυρούς δεσμούς με τα μέρη που επισκέπτονται τα πλοία της. Στόχος της είναι να βοηθήσει στην τους ντόπιους και να ενισχύσει τις τοπικές οικονομίες και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ξοδέψτε με σκοπό

Θα πρέπει να σκέφτεστε πού πηγαίνουν τα χρήματά σας. Τρώγοντας σε ένα τοπικό εστιατόριο, μένοντας σε έναν τοπικό ξενώνα ή αγοράζοντας αυθεντικά τοπικά χειροτεχνήματα μπορείτε να βοηθήσετε στη στήριξη της τοπικής οικονομίας.

Αναζητήστε προμηθευτές που ακολουθούν μια παρόμοια προσέγγιση. Για παράδειγμα, το 80% όλων των τροφίμων και ποτών στα πλοία της Hurtigruten προέρχονται από τοπικούς Νορβηγούς παραγωγούς.

Ζήστε εμπειρίες που έχουν θετικό αντίκτυπο

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο μπορείτε ως ταξιδιώτες να υποστηρίξετε τους ντόπιους, είναι επιλέγοντας προσεκτικά εμπειρίες που έχουν θετικό αντίκτυπο. Μη χάσετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε επιχειρήσεις που ανήκουν σε γυναίκες, τοπικούς συνεταιρισμούς και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Όλα αυτά θα σας επιτρέψουν ακόμη και να φτιάξετε μαζί με τους ντόπιους κάποια χειροτεχνία, να γνωρίσετε νέους ανθρώπους και να αγοράσετε τα προϊόντα τους.

Χρησιμοποιείστε μέσα μεταφορά με χαμηλό αποτύπωμα

Αναζητήστε τρόπους για να μειώσετε τις «περιττές» πτήσεις εάν ένα τρένο ή ένα λεωφορείο είναι μια βιώσιμη εναλλακτική λύση. Μείνετε ενήμεροι για τις σημαντικές σιδηροδρομικές εξελίξεις που συμβαίνουν παγκοσμίως, καθώς τεράστιες επενδύσεις μεταμορφώνουν τις σιδηροδρομικές υποδομές σε πολλές χώρες.

Μια άλλη επιλογή είναι η ενοικίαση αυτοκινήτου, την οποία κάποιες εταιρείες ενοικιάσεων αυτοκινήτων προωθούν ως μια ασφαλή, βολική και οικονομικά αποδοτική εναλλακτική λύση, σε σχέση με άλλες μορφές δημόσιας συγκοινωνίας. Επιλέξτε εταιρείες που ο στόλος των αυτοκινήτων τους αποτελείται από νεότερα, πιο οικονομικά οχήματα με χαμηλές εκπομπές ρύπων, συμπεριλαμβανομένων ηλεκτρικών οχημάτων, υβριδικών και κινητήρων εσωτερικής καύσης.

Μείνετε πιο μεγάλο διάστημα

Εάν ταξιδεύετε μόνο σε έναν προορισμό, προσπαθήστε να μεγαλώσετε το διάστημα παραμονής σας σε αυτόν, ώστε να αποκτήσετε μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία.

Μειώστε τα σκουπίδια σας

Η μείωση και η επαναχρησιμοποίηση είναι οι βασικές έννοιες που πρέπει να θυμάστε. Το να έχετε μαζί στο ταξίδι σας ένα επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι νερού και μια τσάντα είναι μια εξαιρετική αρχή για να αποφύγετε τις πλαστικές εναλλακτικές λύσεις. Είναι κάτι που για παράδειγμα ενθαρρύνει ενεργά η ξενοδοχειακή αλυσίδα Iberostar και τα ξενοδοχεία της έχουν απαλλαγεί από πλαστικό μίας χρήσης από το 2020. Η εταιρεία εργάζεται επίσης για τον στόχο της, ο οποίος είναι να μην στέλνει απόβλητα σε χώρους υγειονομικής ταφής ή αποτεφρωτήρες έως το 2025.

Υπάρχουν πολλοί έξυπνοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αποφύγετε το περιττό πλαστικό, ενώ ιδανικά δεν θα πρέπει να αγοράζετε καινούργιο εξοπλισμό για διακοπές και αντ’ αυτού να τον δανείζεστε από φίλους και συγγενείς, ειδικά για ταξίδια όπως πεζοπορία ή σκι.

Μην ακολουθείτε την πεπατημένη

Ανοίξτε τους ορίζοντες σας και σκεφτείτε πιο ανοικτά όταν πρόκειται να αποφασίσετε τον προορισμό για το επόμενο ταξίδι σας. Είναι λογικό, πολλοί να θέλουν να επισκεφτούν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όμως υπάρχουν πολλές εναλλακτικές και πιο ασυνήθιστες επιλογές, που θα μπορούσατε να εξετάσετε. Αυτές είναι μάλλον και οι ταξιδιωτικές εμπειρίες που θα θυμάστε με τη μεγαλύτερη αγάπη.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα