Κίνα: Καθαιρέθηκε από τα καθήκοντά του ο Υπουργός Εξωτερικών

Κίνα: Καθαιρέθηκε από τα καθήκοντά του ο Υπουργός Εξωτερικών
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Τσιν Γκανγκ 2023 Thomas Peter/Pool Photo via AP, File

Έναν μήνα μετά την ανεξήγητη εξαφάνισή του από τη δημόσια σφαίρα ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του Σι Τζινπίνγκ καθαιρέθηκε. Ποιος τον αντικαθιστά.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Τσιν Γκανγκ, ο οποίος δεν είχε εμφανιστεί δημοσίως εδώ και ένα μήνα, απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του, μετέδωσαν τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Τσιν Γκανγκ , ο οποίος ορίσθηκε υπουργός Εξωτερικών τον Δεκέμβριο 2022, αντικαθίσταται από τον προκάτοχό του Γουάνγκ Γι, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Καμία δικαιολογία δεν έχει δοθεί από το πρακτορείο για την απομάκρυνσή του. Το πρακτορείο Νέα Κίνα μεταδίδει και άλλους νέους διορισμούς, όπως του οικονομολόγου Παν Γκονγκσένγκ, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας.

Ο Τσιν Γκανγκ δεν είχε εμφανισθεί από τις 25 Ιουνίου, οπότε είχε συναντηθεί με τον βιετναμέζο ομόλογό του στο Πεκίνο. Έκτοτε, ήταν απών από πολλά διπλωματικά ραντεβού, ανάμεσά τους και η σύνοδος της Asean στις αρχές του Ιουλίου στην Ινδονησία.

Η εξαφάνισή του προκάλεσε αρκετά ερωτηματικά και τροφοδότησε ποικιλοτρόπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών απέδωσε αρχικά την απουσία του σε «λόγους υγείας», όμως στη συνέχεια σιώπησε.

Ο Γουάνγκ Γι που τον αντικατέστησε είναι ο αξιωματούχος αρμόδιος για διπλωματικά θέματα στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα και ιεραρχικά είναι ανώτερος του υπουργού Εξωτερικών.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα