Η θερμότητα στους ωκεανούς σπάει κάθε ρεκόρ – Ανήσυχοι οι επιστήμονες

Η θερμότητα στους ωκεανούς σπάει κάθε ρεκόρ – Ανήσυχοι οι επιστήμονες
Φωτογραφία αρχείου Getty Images

Τις πιο υψηλές θερμοκρασίες όλων των εποχών καταγράφουν οι ωκεανοί το τελευταίο διάστημα. Οι προβλέψεις ωστόσο, των επιστημόνων για τον αντίκτυπο στον πλανήτη, είναι δυσοίωνες.

Οι ωκεανοί έχουν φτάσει στην πιο καυτή θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ, καθώς απορροφούν τη θερμότητα από την κλιματική αλλαγή. Οι συνέπειες για την “υγεία” του πλανήτη ωστόσο, αναμένεται να είναι ζοφερές.

Η μέση ημερήσια παγκόσμια θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας ξεπέρασε το ρεκόρ του 2016 αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με την υπηρεσία κλιματικής αλλαγής της ΕΕ Copernicus.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το BBC, έφτασε στους 20,96C, δηλαδή πολύ πάνω από το μέσο όρο για αυτήν την εποχή του χρόνου.

Πώς προκύπτουν οι θερμοκρασίες στους ωκεανούς

Οι ωκεανοί είναι ένας ζωτικής σημασίας ρυθμιστής του κλίματος. Απορροφούν τη θερμότητα, παράγουν το μισό οξυγόνο της Γης και οδηγούν τις καιρικές συνθήκες.

Τα θερμότερα νερά έχουν λιγότερη ικανότητα να απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα, που σημαίνει ότι περισσότερο από αυτό το αέριο που θερμαίνει τον πλανήτη θα παραμείνει στην ατμόσφαιρα. Και μπορεί επίσης να επιταχύνει το λιώσιμο των παγετώνων που ρέουν στον ωκεανό, οδηγώντας σε μεγαλύτερη άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Οι θερμότεροι ωκεανοί και οι καύσωνες διαταράσσουν θαλάσσια είδη όπως τα ψάρια και τις φάλαινες, καθώς κινούνται αναζητώντας πιο δροσερά νερά, αναστατώνοντας την τροφική αλυσίδα. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μπορεί να επηρεαστούν τα ιχθυαποθέματα.

Μερικά αρπακτικά ζώα, συμπεριλαμβανομένων των καρχαριών, μπορεί να γίνουν επιθετικά, καθώς μπερδεύονται σε υψηλότερες θερμοκρασίες.

«Το νερό μοιάζει με μπάνιο όταν πηδάς μέσα», λέει η Δρ Κάθριν Λεσνέσκι, η οποία παρακολουθεί έναν θαλάσσιο καύσωνα στον Κόλπο του Μεξικού για λογαριασμό της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας. «Υπάρχει εκτεταμένη λεύκανση κοραλλιών στους ρηχούς υφάλους στη Φλόριντα και πολλά κοράλλια έχουν ήδη πεθάνει».

«Βάζουμε τους ωκεανούς σε μεγαλύτερη πίεση από ό,τι έχουμε κάνει σε οποιοδήποτε σημείο της ιστορίας», λέει ο Δρ Ματ Φροστ, από το θαλάσσιο εργαστήριο του Πλύμουθ στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναφερόμενος στο γεγονός ότι η ρύπανση και η υπεραλίευση αλλάζουν επίσης τους ωκεανούς.

Ανήσυχοι οι επιστήμονες

Οι επιστήμονες ανησυχούν για τη χρονική στιγμή την οποία “έσπασε” αυτό το ρεκόρ.

Η Δρ Samantha Burgess, από την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus, λέει ότι ο Μάρτιος θα πρέπει να είναι όταν οι ωκεανοί παγκοσμίως είναι οι θερμότεροι, όχι ο Αύγουστος.

“Το γεγονός ότι βλέπουμε το ρεκόρ να ‘σπάει’ τώρα με κάνει να ανησυχώ για το πόσο θερμότερος μπορεί να γίνει ο ωκεανός από τώρα μέχρι τον επόμενο Μάρτιο”, λέει.

«Είναι απογοητευτικό να βλέπουμε αυτή την αλλαγή να συμβαίνει τόσο γρήγορα», λέει ο καθηγητής Μάικ Μπάροους, ο οποίος παρακολουθεί τις επιπτώσεις στις ακτές της Σκωτίας με την Σκωτσέζικη Ένωση για τη Θαλάσσια Επιστήμη.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα