Η τεφρή επικράτεια, τα “επιτελικά” συντρίμμια και το αγνοημένο Πόρισμα Γκολντάμερ για τις πυρκαγιές

Η τεφρή επικράτεια, τα “επιτελικά” συντρίμμια και το αγνοημένο Πόρισμα Γκολντάμερ για τις πυρκαγιές
Eurokinissi

Υπάρχει οδός σωτηρίας για την πληγωμένη χώρα μας. Αρκεί να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων οι πολιτικές δυνάμεις και ειδικά τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου.

Κάτω τα κεφάλια. Ολοι. Η συμφορά που έπληξε τη χώρα επιβάλλει να είστε εντός και εκτός Βουλής συντετριμμένοι, ταπεινοί, λιτοί, ουσιαστικοί και απολογούμενοι. Ολοι! Με πρώτο τον πρωθυπουργό. Γιατί αυτός κυβερνά.

Αυτός φέρει την ευθύνη για τα συντρίμμια του περιώνυμου «επιτελικού κράτους» και την απελπιστική επικράτεια της στάχτης που κάλυψε την πατρίδα. Αυτός διατυμπάνιζε προεκλογικά εν όψει θέρους ότι είμαστε πανέτοιμοι για τις πυρκαγιές.

Θα διαπράξει βαρύτατο και ασυγχώρητο σφάλμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επικείμενη συζήτηση στη Βουλή, αν εμφανιστεί με το γνωστό του πρόσωπο(αγέρωχος, οιηματίας και επικριτικός προς την αντιπολίτευση) και αρχίσει να απαριθμεί…επιτυχίες από τα κυβερνητικά πεπραγμένα.

Ας αφήσει τα νούμερα στην άκρη. Το απαγορεύει η πραγματικότητα, που υπενθυμίζει γοερά πόσα στρέμματα δάσους κάηκαν επι των δικών του κυβερνήσεων.

Τέτοιες στιγμές μονάχα ειλικρινής συντριβή αρμόζει. Και προπάντων γενναία αυτοκριτική για την αποτυχία της εν γένει κυβερνητικής πολιτικής στο υπαρξιακό για τη χώρα θέμα των πυρκαγιών.

Ταυτόχρονα, οι κρίσιμες στιγμές υποχρεώνουν τον πρωθυπουργό να εμφανιστεί με συγκεκριμένο Σχέδιο και να ζητήσει την ουσιαστική συνεισφορά της αντιπολίτευσης με προτάσεις για την διαμόρφωση του τελικού Σχεδίου.

Ονειρα θερινής νυκτός και προσδοκίες αφελών; Μάλλον. Θα συνιστά έκπληξη αν ο Μητσοτάκης αποστεί από τον γνωστό εαυτό του. Το ίδιο και η αντιπολίτευση. Που φέρει επίσης μερίδιο ευθύνης-κυρίως το ΠΑΣΟΚ- για την σημερινή τραγική κατάσταση.

Αν στη Βουλή, πέραν του πιθανώς τυποποιημένου Μητσοτάκη, επαναληφθούν ανοηταίνουσες αντιπολιτευτικές κορόνες σαν κι αυτές που ακούστηκαν προσφάτως (Να παραιτηθεί η κυβέρνηση κλπ) και δεν προσέλθουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης με συγκεκριμένες προτάσεις και, επιτέλους, με συναινετική διάθεση-συναίνεση δεν σημαίνει άμβλυνση της τεκμηριωμένης και σκληρής κριτικής-, τότε η χώρα θα χάσει άλλη μία ευκαιρία για να κάνει ένα βασικό βήμα προς την σωτήρια κατεύθυνση.

Ας σκεφτούν και κάτι άλλο τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου: η λαϊκίστικη συμπεριφορά κυβέρνησης και προοδευτικής αντιπολίτευσης, οι ανούσιες, χαμηλής αισθητικής, συγκρούσεις στη Βουλή και η επαναλαμβανόμενη διάψευση προσδοκιών είναι πρώτης τάξεως λίπασμα για το ρίζωμα και την γιγάντωση της Ακροδεξιάς.

Το πόρισμα Γκολντάμερ

Κι όμως υπάρχει δρόμος. Όπως αναφέρει σε εξαιρετικό κείμενό της στο «Liberal» η Αννα Διαμαντοπούλου, η συζήτηση στην Βουλή πρέπει να είναι συναινετικού χαρακτήρα –χωρίς να λείπει η αυστηρή κριτική για τα κυβερνητικά πεπραγμένα- και να έχει σημείο αναφοράς την πολυσέλιδη Εκθεση που συνέταξε μια Επιτροπή με σημαντικούς επιστήμονες, έχουσα επικεφαλής τον Γιόχαν Γκέοργκ Γκολντάμερ.

Ποιός είναι αυτός; Πρόκειται για τον Πρόεδρο του περίφημου Ινστιτούτου Μάξ Πλάνκ και διευθυντή του Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών. Ηταν επιλογή του Αλέξη Τσίπρα μετά την τραγωδία στο Μάτι.

Απολύτως εύστοχη και υψηλής στοχεύσεως η επιλογή του Γκολντάμερ, είχε ως αποτέλεσμα την σύνταξη μιάς πολύ σημαντικής Εκθεσης για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στη χώρα μας. Εμπεριέχει αναλύσεις για τα αίτια καθώς και προτάσεις για την διαχείριση μελλοντικών πυρκαγιών. Παραδόθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής τον Φεβρουάριο του 2019.

Μιλώντας για τα αίτια, η Εκθεση τα εντοπίζει: «Στην έλλειψη ενιαίου και κοινού σχεδιασμού αντιπυρικής προστασίας, στην απουσία εγκεκριμένων και τεκμηριωμένων τοπικών αντιπυρικών σχεδίων, στη δυσκολία να υιοθετηθεί η χρήση σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων και επιστημονικών μεθόδων στον επιχειρησιακό σχεδιασμό, στην άναρχη και απρογραμμάτιστη δόμηση δασικών εκτάσεων και τη δημιουργία ζωνών μείξης δασών οικισμών γύρω από μεγάλα αστικά και τουριστικά κέντρα. Επίσης, στην περιστασιακή ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των πολιτών και την αναποτελεσματική οργάνωση του εθελοντισμού, αλλά και στη μεγάλη δυσαρμονία των κονδυλίων που διατίθενται για την πρόληψη σε σχέση με τα πολλαπλάσια κονδύλια που δαπανώνται για την καταστολή των πυρκαγιών».

Για το θέμα της καταστολής, το πόρισμα της επιτροπής επισημαίνει ότι «τα αυξανόμενα κονδύλια της τελευταίας εικοσαετίας δεν οδήγησαν σε αντίστοιχη αύξηση στην αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα του μηχανισμού», ενώ «τα επί μέρους προβλήματα αφορούν τόσο τις δυνάμεις και τα μέσα (επίγεια, εναέρια), όσο και τον τρόπο συνεργασίας των φορέων μεταξύ τους».

Ποιά συνεργασία και πώς να επιτευχθεί όταν για την πρόληψη υπάρχουν 45 συναρμόδιοι φορείς και για την καταστολή υφίστανται 17 φορείς που ανήκουν σε 6 υπουργεία για να ασκήσουν 11 διαφορετικές αρμοδιότητες!

Βαριές οι κυβερνητικές ευθύνες

Η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη για την σύσταση Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ήταν βήμα θετικό. Όπως και η χρήση του 112 στα καθ΄ημάς. Και θα μπορούσε, λέει η Αννα Διαμαντοπούλου, να αξιοποιηθούν στη Βουλή, μαζί με το Πόρισμα Γκολντάμερ, οι σχεδιασμοί του νεοπαγούς Υπουργείου.

Φεύ! Από αυτά που προέβλεπε το Σχέδιο του Υπουργείου υπο τον Χρήστο Στυλιανίδη, λίγα υλοποιήθηκαν. Ο ίδιος απομακρύνθηκε ακατανόητα από τον υπουργικό θώκο μετά τις εκλογές του ΄23. Αστοχη ενέργεια και άδικη για τον Στυλιανίδη. Ας πρόσεχε.

Ιδού, λοιπόν, εν συνόψει, τι ΔΕΝ έγινε παρ΄ ότι υπήρχε υλικό από το Πόρισμα Γκολντάμερ και τον αρχικό σχεδιασμό του εν λόγω Υπουργείου:

1) Δεν δόθηκε προτεραιότητα στην πρόληψη αλλά στην κοστοβόρα καταστολή. Αντιθέτως η Πορτογαλία που είχε δοκιμαστεί επι χρόνια από τις πυρκαγιές, φέτος τα πήγε καλά γιατί διέθεσε πολλά περισσότερα κονδύλια για την πρόληψη από όσα για την καταστολή. Εν πάση περιπτώσει, το παραδέχεται και η κυβέρνηση οτι τα χρήματα που διατέθηκαν για την πρόληψη(π.χ. για αντιπυρικές ζώνες) δεν ήταν αρκετά.

2) Οι ιθύνοντες αγνόησαν τις προτάσεις-αλλά και την κοινή λογική- για αξιοποίηση της τεχνολογίας με την χρήση drones, ώστε να επισημαίνονται αμέσως οι εστίες στα δάση. Τώρα(!) «ανακάλυψε» τα πάμφθηνα drones η κυβέρνηση. Ναι, τώρα. Και διά στόματος Σκέρτσου εξήγγειλε ότι για την επόμενη αντιπυρική περίοδο θα επιστρατευθούν 100 drones. Συγγνώμη, τι κάνουν, που έχουν το μυαλό τους τόσοι παινεμένοι εγκέφαλοι στα άδυτα του Μαξίμου και ενεργούν σχέδον πάντοτε κατόπιν εορτής;

Και κάτι ακόμη: Ποιός επέλεξε και ποιός έδωσε το πράσινο φώς να ενοικιαστούν(και προοπτικά να αγοραστούν) τα Air Tractor, αεροπλάνα επιτήρησης και κατάσβεσης, όταν τα μισά από αυτά δεν μπορούν να αντλήσουν νερό από τη θάλασσα, αλλά χρειάζεται να πάνε σε αεροδρόμιο για να γεμίσουν με νερό το ντεπόζιτο που διαθέτουν;

3) Αγνοήθηκε-όπως και επι κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ- ο καθοριστικός ρόλος της Δασικής Υπηρεσίας. Η εγκληματική επιλογή να αφαιρεθούν οι αρμοδιότητές της και να δοθούν στην Πυροσβεστική έγινε το 1998 από την κυβέρνηση Σημίτη.

4) Αποδείχτηκε ότι δεν λύθηκε το θέμα των αρμοδιοτήτων γενικά ούτε αντιμετωπίστηκαν τα προβλήματα που αναφύονται στον τρόπο συνεργασίας των φορέων.

…Μακάρι να διαψευστεί η απαισιόδοξη πρόβλεψη για την ποιότητα και τον προσανατολισμό της επικείμενης συζήτησης στη Βουλή. Όμως τίποτε μέχρι στιγμής δεν επιτρέπει έστω και ίχνος αισιοδοξίας ότι δεν θα δούμε να θριαμβεύουν και πάλι οι βαρετές αντιμαχίες, η αλληλοεπίρριψη ευθυνών και η μεψιμοιρία της μικροπολιτικής αντίληψης.

ΥΓ(1): Τους κυνηγούς κεφαλών που παίρνουν το νόμο στα χέρια τους με θύματα μετανάστες και πρόσφυγες δεν τους χαϊδεύεις. Τους κόβεις τον βήχα. Τους τσακίζεις, ω πολιτεία, χασμώμενη, αμήχανη, φλύαρη και ένοχη.

ΥΓ(2): Ετσι για την ιστορία, ιδού τι έγραψε η στήλη στις 7.9. 21, όταν ο Χρήστος Στυλιανίδης δέχθηκε να αναλάβει το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Τίτλος του σημειώματος: «Που έμπλεξες καημένε Στυλιανίδη;»:

«…Εύχομαι να πετύχεις, αγαπητέ μου. Διαθέτεις και τα προσόντα και τη θέληση. Αλλά πολύ φοβάμαι ότι θα τα βρείς μπαστούνια. Κι όταν καταλάβεις που έμπλεξες(γραφειοκρατία, επιτελικό κράτος που δεν δικαιώνει το όνομά του, εσωκομματικός πόλεμος, μικρόψυχη κριτική κλπ), θα χτυπάς το κεφάλι σου…».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα