Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών δεν θα πήγαινε διακοπές στη Ρόδο

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών δεν θα πήγαινε διακοπές στη Ρόδο
Τουρίστρια στη μάχη της κατάσβεσης της φωτιάς στη Ρόδο AP Photo/Petros Giannakouris

Καυγάς ξέσπασε στη Βουλή των Λόρδων για τις πυρκαγιές στη Ρόδο, όπου η κυβέρνηση κατηγορήθηκε ότι δεν εκδίδει ταξιδιωτική οδηγία για τη χώρα μας.

Τα δύο τρίτα των Βρετανών τουριστών έχουν ήδη αναχωρήσει από τη Ρόδο τις τελευταίες δύο ημέρες, με ειδικές πτήσεις επαναπατρισμού, ενώ πόλεμος ξέσπασε στη Βουλή των Λόρδων, με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές στο νησί.

Η Βρετανική κυβέρνηση υπερασπίστηκε την απόφαση του Υπουργείου Εξωτερικών να μην εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία για τη Ρόδο και την Κέρκυρα μετά την κριτική των μέσων ενημέρωσης για τη στάση του, κατηγορώντας το ότι οδηγεί τους παραθεριστές και τις ταξιδιωτικές επιχειρήσεις σε αδιέξοδο. Το Υπουργείο σταμάτησε να συμβουλεύει τους πολίτες να πραγματοποιούν κάθε είδους ταξίδια εκτός από τα απαραίτητα στη Ρόδο και την Κέρκυρα, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών Άντριου Μίτσελ είπε ότι δεν θα πήγαινε διακοπές εκεί.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή των Λόρδων χτες, η βαρόνη Angela Smith του Basildon, του Εργατικού κόμματος είπε: «Όταν ο υπουργός Εξωτερικών ρωτήθηκε αν θα πήγαινε στη Ρόδο για διακοπές, παραδέχτηκε ότι δεν θα ταξίδευε εκεί». Η κυβέρνηση κατηγορήθηκε ότι δεν δίνει σαφείς οδηγίες στους πολίτες οι οποίοι έχουν προγραμματίσει το επόμενο διάστημα στα ελληνικά νησιά που πλήττονται από τις φωτιές. Οι συντηρητικοί υποστήριξαν ότι έχουν καλή ενημέρωση από τη Ρόδο που λέει ότι η πλειοψηφία του νησιού δεν επηρεάζεται από αυτές τις πυρκαγιές, τονίζοντας ότι οι ταξιδιωτικές οδηγίες μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή.

Το δίλλημα για τους Βρετανούς ταξιδιώτες που έχουν προγραμματίσει να περάσουν τις διακοπές τους στις πληγείσες περιοχές, είναι ότι αν ακυρώσουν θα χάσουν τα χρήματα τους

Συνάντηση υπουργού Μεταφορών με tour operator

Ο βρετανός υπουργός Μεταφορών Μαρκ Χάρπερ αποκάλυψε αργά το βράδυ της Δευτέρας ότι συναντήθηκε με τους μεγάλους tour operator της χώρας, δηλ. με Jet2holidays, Tui, easyJet, British Airways και Ryanair για να συζητήσουν την κατάσταση στη Ρόδο. Τη συζήτηση προκάλεσαν τα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων, καθώς και στα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δελτία, που έγειραν ερωτήματα. Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του ταξιδιωτικού συντάκτη Rory Boland ο οποίος έθεσε το δίλημμα “χρησιμοποιήστε το ή θα το χάσετε”, το οποίο αντιμετωπίζουν οι παραθεριστές.

«Χωρίς μια προειδοποίηση από το Υπουργείου Εξωτερικών κατά των ταξιδιών στις πληγείσες περιοχές, οι ταξιδιώτες που δεν θέλουν να πάνε, αλλά τους αρνήθηκε η ευελιξία να κάνουν εκ νέου κράτηση, είναι πιθανό να μην μπορούν να διεκδικήσουν την ταξιδιωτική τους ασφάλεια», είπε. Όπως τόνισε «κανένας παραθεριστής δεν πρέπει να αναγκαστεί να επιλέξει μεταξύ της απώλειας των χρημάτων του και του ταξιδιού σε μια ζώνη φυσικής καταστροφής».

Συνεχίζονται οι ακυρώσεις

Η Jet2holidays, η easyJet Holidays και η TUI ακύρωσαν προληπτικά τα πακέτα διακοπών τους που αναχωρούσαν την υπόλοιπη εβδομάδα, ενώ προσφέρουν κάποια ευελιξία όσον αφορά τις επικείμενες αναχωρήσεις τις επόμενες ημέρες, αν και η κάθε εταιρεία κρατά της δική της στάση. Πάντως σε δηλώσεις τους στο TTG, οι πράκτορες, είπαν ότι εντυπωσιάστηκαν από την ανταπόκριση των ελληνικών φορέων στην κρίση, προσθέτοντας ότι δεν φοβούνται μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στον τουρισμό στην Ελλάδα και τα νησιά της.

Εάν το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδιδε ταξιδιωτική οδηγία για τη χώρα μας, ενάντια σε όλα τα ταξίδια εκτός από τα απαραίτητα θεωρείται συνήθως ως το έναυσμα με το οποίο το ταξίδι σε έναν προορισμό που καλύπτεται από μια τέτοια οδηγία, θα ακύρωνε οποιοδήποτε ασφαλιστήριο συμβόλαιο ταξιδιού και είναι συνήθως το σημείο κατά το οποίο οι αεροπορικές εταιρείες και οι τουριστικοί πράκτορες αναστέλλουν τις πτήσεις στο συγκεκριμένο προορισμό.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα