Νέα Αγχίαλος: Οι κάτοικοι επιστρέφουν στα σπίτια τους, ο φόβος παραμένει

Νέα Αγχίαλος: Οι κάτοικοι επιστρέφουν στα σπίτια τους, ο φόβος παραμένει
Νέα Αγχίαλος - Η επόμενη ημέρα Thomas Giotopoulos / SOOC

Οι κάτοικοι της Νέας Αγχιάλου στη Μαγνησία μετρούν τις πληγές τους. Σε εξέλιξη η αυτοψία της Πολιτικής Προστασίας στην περιοχή. Ακατάλληλα δεκάδες σπίτια.

Οι κάτοικοι της Νέας Αγχιάλου, που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους μέσα σε λίγα λεπτά, με κάθε δυνατό μέσο, ακόμα και με βάρκες από την θάλασσα, ύστερα από τις πρωτοφανείς εκρήξεις πυρομαχικών σε αποθήκη της Πολεμικής Αεροπορίας λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς, επιστρέφουν σταδιακά στα σπίτια τους.

Σπασμένα τζάμια διάσπαρτα στην πόλη, νεκρά ζώα, κατεστραμμένα σπίτια και επιχειρήσεις συνθέτουν το σκηνικό αποκάλυψης, το οποίο καλούνται πλέον να διαχειριστούν οι πυρόπληκτοι, επιστρέφοντας στον τόπο τους.

Από τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, υπολογίζεται ότι κάηκαν 100.000 στρέμματα ενώ δεκάδες είναι τα σπίτια που πιθανότατα θα κριθούν ακατάλληλα, με αποτέλεσμα αρκετοί άνθρωποι να κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο.

Ήδη, όπως έγινε σήμερα, Σάββατο (29/7), γνωστό, μια οικία, σε απόσταση περίπου 700 μέτρα απο την έκρηξη, κρίθηκε ακατάλληλη, λόγω ζημιών από το ωστικό κύμα. Πρόκειται για σπίτι στο οποίο διαμένουν δύο ηλικιωμένοι. Παρουσία του αντιδημάρχου και της προέδρου της τοπικής κοινότητας, ζητήθηκε από το ζευγάρι να εγκαταλείψει το οίκημα και αναζητείται στέγη για να φιλοξενηθούν.

Επιχειρηματίες της περιοχής μετρούν επίσης τις πληγές τους, αφού οι περιουσίες τους έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές ή και έχουν καταστραφεί.

Το γεγονός, μάλιστα, ότι δεν αποκλείεται βλήματα και πυρομαχικά να έχουν διασκορπιστεί σε μεγάλες αποστάσεις και να παραμένουν ενεργά, προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία στους κατοίκους.

Αυτοψία της Πολιτικής Προστασίας στην περιοχή

Κλιμάκια της Πολιτικής Προστασίας επισκέπτονται σπίτια και επιχειρήσεις στην Νέα Αγχίαλο για να εκτιμήσουν τις ζημιές και να καταγράψουν την κατάσταση οικημάτων και υποδομών, μετά τις καταστροφικές εκρήξεις σε αποθήκη της 111 Πτέρυγας Μάχης που προκάλεσε η μεγάλη πυρκαγιά στην Μαγνησία.

Τα κλιμάκια της Πολιτικής Προστασίας υπολογίζεται να επισκεφτούν μέχρι το μεσημέρι περισσότερα από 100 οικήματα ενώ παράλληλα αρχίζει και η καταγραφή των ζημιών για να δοθούν αποζημιώσεις.

Έκκληση ΕΒΟΛ για άμεση καταγραφή των ζημιών στους κτηνοτρόφους

Την ίδια στιγμή, χωρίς τροφοδοσία προϊόντων θα βρεθεί ο μεγαλύτερος γαλακτοβιομηχανικός συνεταιρισμός ΕΒΟΛ, αφού πολλοί κτηνοτρόφοι καταστράφηκαν από την μεγάλη πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή του Βελεστίνου, με αποτέλεσμα να μην έχει την πρώτη ύλη για την μεταποίηση των γαλακτοκομικών προϊόντων, τα οποία διακινούνται σε όλη την χώρα.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου απέστειλε ήδη έγγραφο προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις ζημιές που έχουν υποστεί οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες της Μαγνησίας και ζητά την συντομότερη καταγραφή των ζημιών και την καταβολή άμεσα των αποζημιώσεων.

Στο μεταξύ και προκειμένου να διαταραχθεί έτη περαιτέρω η λειτουργίας της, ήδη εξετάζει εναλλακτικές λύσεις τροφοδοσίας γάλακτος σε άλλες περιοχές, για την παρασκευή των προϊόντων της.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα