Ανταρκτική: Επείγουσα επιχείρηση για διάσωση ερευνητή – Επιστρατεύτηκε παγοθραυστικό
Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση διάσωσης ερευνητή στην Ανταρκτική, ο οποίος χρειάζεται εξειδικευμένη θεραπεία. Αδύνατη η επιχείρηση από αέρος, με αποτέλεσμα οι αρχές να διατάξουν την αποστολή παγοθραυστικού.
- 03 Σεπτεμβρίου 2023 12:21
Η Αυστραλία ξεκίνησε μια επείγουσα επιχείρηση διάσωσης ενός ερευνητή με «εξελισσόμενη ιατρική κατάσταση», στο απομακρυσμένο φυλάκιο Κέισι στην Ανταρκτική.
Σύμφωνα με το BBC, το παγοθραυστικό RSV Nuyina αναχώρησε από την Τασμανία την περασμένη εβδομάδα και αναμένεται να διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα για να φτάσει στο εν λόγω φυλάκιο, αφού η διάσωση από αέρος αποκλείστηκε λόγω των δύσκολων συνθηκών.
Ο Αυστραλός ερευνητής χρειάζεται εξειδικευμένη θεραπεία, χωρίς να δίνονται λεπτομέρειες για τη κατάστασή του.
Ο ερευνητικός σταθμός Κέισι απέχει 3.443 χιλιόμετρα από το Χόμπαρτ της Τασμανίας και είναι ένας από τους τρεις μόνιμους σταθμούς της Ανταρκτικής που διαχειρίζεται το Αυστραλιανό Ανταρκτικό Πρόγραμμα (AAP).
Το Nuyina, η κατασκευή του οποίου κόστισε 342 εκατ. δολάρια, έχει μέγιστη ταχύτητα 16 κόμβους, δηλαδή περίπου 29 χιλιόμετρα την ώρα, το οποίο σημαίνει ότι προβλέπεται ταξίδι αρκετών ημερών.
Αδύνατη η επιχείρηση από αέρος
Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο, η επιχείρηση από αέρος δεν ήταν δυνατή, καθώς το πιο κοντινό αεροδρόμιο αντιμετωπίζει πρόβλημα λόγω του πάγου.
Ο διάδρομος θα χρειαζόταν προετοιμασία εβδομάδων για να χρησιμοποιηθεί, και ως εκ τούτου είναι πολύ πιο γρήγορη η αποστολή του παγοθραυστικού.
Οι ιατρικές εγκαταστάσεις στον εν λόγω ερευνητικό σταθμό, όπου ζουν 20 άτομα τον χειμώνα, είναι περιορισμένες. Εκπρόσωπος του AAP είπε στο BBC ότι «η ασφάλεια του λαού μας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητά μας».
Η Αυστραλία απαιτεί από όλους τους ερευνητές που αποστέλλονται στην Ανταρκτική να υποβάλλονται σε μακροχρόνιες ιατρικές εξετάσεις πριν από την αποστολή τους.
Αυτή, μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά που διεξάγεται μια τέτοια επιχείρηση. Τον Δεκέμβριο του 2020, η Αυστραλία χρειάστηκε τη βοήθεια των ΗΠΑ και της Κίνας για τη διάσωση ενός εξερευνητή. Νωρίτερα το ίδιο έτος, ένα αυστραλιανό Airbus A319 στάλθηκε στο σταθμό ΜακΜούρντο για να εκκενώσει έναν Αμερικανό που δεν αισθανόταν καλά.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις