ΗΠΑ: Έγκριση πώλησης οπλικών συστημάτων στην Ταϊβάν

ΗΠΑ: Έγκριση πώλησης οπλικών συστημάτων στην Ταϊβάν
F-16 Getty Images

Σε 500 εκατομμύρια δολάρια, ανέρχεται το κόστος οπλικών συστημάτων των ΗΠΑ που θα πωληθούν στην Ταϊβάν.

Την πώληση οπλικών συστημάτων, αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων, ενέκρινε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, έτσι ώστε μαχητικά αεροσκάφη F-16 της νήσου να έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν αντίπαλα αεροσκάφη, μέσω του υπέρυθρου ίχνους τους.

Η αρμόδια υπηρεσία του Πενταγώνου (DSCA) διευκρίνισε στο δελτίο Τύπου ότι το “πακέτο περιλαμβάνει ηλεκτροοπτικά συστήματα αναγνώρισης και παρακολούθησης (IRST) και συναφή εξοπλισμό, με κατασκευάστρια εταιρεία την Lockheed Martin, για τα F-16 της Ταϊβάν.

“Η προτεινόμενη πώληση θα βελτιώσει τις δυνατότητες” της Πολεμικής Αεροπορίας της νήσου να “αντιμετωπίζει σημερινές και μελλοντικές απειλές”, να υπερασπίζεται τον εναέριο χώρο της, να παρέχει ασφάλεια στην περιοχή, ενώ “θα αυξήσει τη διαλειτουργικότητα” με τις ΗΠΑ, αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Στο κείμενο της DSCA επισημαίνεται ότι η προτεινόμενη πώληση “δεν μεταβάλλει” την κύρια στρατιωτική ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή.

Στην Ταϊπέι, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της όσον αφορά την έγκριση της συμφωνίας πώλησης, εξηγώντας ότι η πώληση πρόκειται να προχωρήσει σχεδόν έναν μήνα μετά την ειδοποιήση στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Τα συγκεκριμένα συστήματα θα χρησιμοποιηθούν για τηδιατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας”, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου στο Twitter.

Οι υπηρεσίες της προέδρου της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-γουέν, τόνισαν σε δελτίο Τύπου πως πρόκειται για το 11ο πακέτο όπλων, η πώληση του οποίου εγκρίνεται, αφότου ανέλαβε την εξουσία ο Δημοκρατικός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, το 2021. Κατά την ανακοίνωση, η κυρία Τσάι ευχαρίστησε την Ουάσιγκτον για τη “δέσμευσή τους” στην “ασφάλεια της Ταϊβάν”, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Η συμφωνία αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο Πεκίνο.

Η Κίνα θεωρεί τη νήσο επαρχία της, προορισμένη να επανενωθεί μια μέρα με την ηπειρωτική χώρα, χωρίς να αποκλείει τη χρήση βίας. Η σημερινή κυβέρνηση της Ταϊβάν απορρίπτει την κινεζική θέση.

Η Ουάσιγκτον αποτελεί τον κυριότερο προμηθευτή όπλων της Ταϊπέι και η βασική προστάτιδα δύναμη της νήσου, αν και επισήμως δεν υπάρχουν διπλωματικές σχέσεις με αυτήν, αλλά με το Πεκίνο, όπως οι περισσότερες χώρες του κόσμου. Είναι νομικά υποχρεωμένη να ενισχύει τις αμυντικές δυνατότητες της Ταϊβάν δυνάμει νόμου του 1979.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα