Ο Ναβάλνι καταδικάστηκε σε επιπλέον 19 χρόνια κάθειρξης

Ο Ναβάλνι καταδικάστηκε σε επιπλέον 19 χρόνια κάθειρξης
Στιγμιότυπο από τη δίκη του Ναβάλνι AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Σε επιπλέον 19 χρόνια κάθειρξης καταδικάστηκε ο Αλεξέι Ναβάλνι, ύστερα από σχετικό αίτημα των Ρώσων εισαγγελέων.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι καταδικάστηκε σε επιπλέον 19 χρόνια κάθειρξης.

Ο φυλακισμένος Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης κρίθηκε ένοχος για μια σειρά νέων κατηγοριών, δήλωσαν οι υποστηρικτές του Ναβάλνι, επικαλούμενοι τον δικαστή κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

Η εν λόγω απόφαση ήρθε ύστερα από σχετικό αίτημα Ρώσων εισαγγελέων τον περασμένο μήνα, όπου είχαν ζητήσει επιπλέον κάθειρξη για 20 χρόνια.

Το “παρών” στη δίκη έδωσε και η οικογένεια του Ναβάλνι, με τη σύζυγό του να σπεύδει να τον αγκαλιάσει, στιγμιότυπο που κατέγραψαν και οι κάμερες.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι με τη σύζυγό του AP Photo/Dmitry Lovetsky, File

Η δίκη του Ναβάλνι ξεκίνησε τον περασμένο μήνα, κεκλεισμένων των θυρών, στη σωφρονιστική αποικία IK-6 στο Μελέχοβο, περίπου 235 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας, όπου ήδη εκτίει ποινές συνολικής διάρκειας 11-1/2 ετών για απάτη και άλλες κατηγορίες που, όπως λέει, επινοήθηκαν για να τον φιμώσουν.

Η ομάδα του Ναβάλνι δήλωσε ότι ο δικαστής πρόσθεσε 19 χρόνια στις ποινές που του έχουν ήδη επιβληθεί με βάση τις νέες κατηγορίες. Οι κρατικοί εισαγγελείς είχαν ζητήσει από το δικαστήριο να του επιδικάσει άλλα 20 χρόνια φυλάκισης σε αποικία κρατουμένων.

Ντυμένος με τη σκούρα στολή της φυλακής και πλαισιωμένος από τους δικηγόρους του, ο Ναβάλνι χαμογελούσε μερικές φορές καθώς άκουγε τον δικαστή.

Σε μήνυμα που ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια μέρα νωρίτερα, ο Ναβάλνι είχε προβλέψει ότι θα του επιβληθεί μακρά ποινή φυλάκισης, αλλά είχε πει ότι αυτό δεν έχει σημασία, επειδή απειλείται επίσης με ξεχωριστές κατηγορίες για τρομοκρατία που θα μπορούσαν να του προσθέσουν άλλη μια δεκαετία.

Ο Ναβάλνι είχε πει ότι ο σκοπός αυτής της επιπρόσθετης φυλάκισής του ήταν να τρομάξει τους Ρώσους, αλλά ο ίδιος τους είχε παροτρύνει να μην αφήσουν να συμβεί αυτό και να σκεφτούν καλά πώς θα αντισταθούν καλύτερα στους «κακοποιούς και τους κλέφτες στο Κρεμλίνο».

Οι κατηγορίες αφορούν τον ρόλο του στο κίνημά του που έχει πλέον τεθεί εκτός νόμου στη Ρωσία, το οποίο, σύμφωνα με τις αρχές, προσπαθούσε να υποκινήσει μια επανάσταση επιδιώκοντας να αποσταθεροποιήσει την κοινωνικοπολιτική κατάσταση.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα