Μητσοτάκης για τις φωτιές: “Δεν άκουσα αντιπρόταση – Μόνοι στο δρόμο της ευθύνης”

Μητσοτάκης για τις φωτιές: “Δεν άκουσα αντιπρόταση – Μόνοι στο δρόμο της ευθύνης”
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο SOOC

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε στο υπουργικό ότι χθες στη Βουλή έδωσε απαντήσεις “σε άδικες κατηγορίες και εύκολους μύθους” και κατηγόρησε την αντιπολίτευση πως δεν έκανε κάποια ρεαλιστική εισήγηση.

Στη γραμμή που κινήθηκε χθες κατά την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τις φωτιές επέμεινε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα σύστημα καταγραφής των επιδόσεων δήμων και περιφερειών στην πυροπροστασία.

“Χθες είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε χωρίς να κρύψουμε τις αδυναμίες που έχουν διαπιστωθεί”, υποστήριξε ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης. Εστίασε στη λήψη νέων πρωτοβουλιών κυρίως στον τομέα της πρόληψης και του έγκαιρου εντοπισμού των φωτιών με τη σύγχρονη τεχνολογία. Και έκανε λόγο για “τεράστιες προσπάθειες που έγιναν και γίνονται ακόμη σε μία άνιση μάχη, προσπάθειες που έσωσαν και ζωές και περιουσίες”.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε επίσης: “Πιστεύω ότι δώσαμε απαντήσεις σε άδικες κατηγορίες και σε εύκολους μύθους που καλλιεργούν – συχνά εσκεμμένα – μία σύγχυση γύρω από την κλιματική κρίση”.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια “σε μία σειρά από πρωτοβουλίες προκειμένου η αρνητική συγκυρία του σήμερα να μετατραπεί σε μία καλύτερη άμυνα του αύριο” με την άμεση προμήθεια νέου τεχνολογικού εξοπλισμού στα πλαίσια του προγράμματος ΑΙΓΙΣ, καθώς και στις πρόσθετες προσλήψεις 1.500 νέων πυροσβεστών και δασολόγων. Αλλά και στη διαδικασία των αποζημιώσεων που επιταχύνονται ειδικά στον Έβρο και τις παρεμβάσεις με πρότυπο το παράδειγμα της Εύβοιας.

“Δυστυχώς πέρα από απλοϊκές αντιπολιτευτικές κορώνες, δεν άκουσα κάποια τεκμηριωμένη και κοστολογημένη αντιπρόταση, κάποια ουσιαστική και ρεαλιστική εισήγηση. Είναι σαφές συνεπώς ότι θα είμαστε μόνοι μας στο δρόμο της ευθύνης, αυτό φαίνεται όλο και περισσότερο στη νέα Βουλή”.

Αναφερόμενος στην παρουσίαση από την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και τον αναπληρωτή υπουργό Θοδωρή Λιβάνιο του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση της διακυβέρνησης των ΟΤΑ, ξεχώρισε την έννοια της καθιέρωσης δημοσίων δεικτών ποιότητας έργου, ώστε να απεικονίζονται όπως τόνισε δημόσια πλέον οι επιδόσεις των τοπικών αρχών σε τομείς που έχουν αρμοδιότητα. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι θα φαίνονται πλέον “οι ενέργειες που γίνονται στους καθαρισμούς των οικοπέδων πριν από κάθε αντιπυρική περίοδο, τι κάνουμε με τα ρέματα, ποιος τα καθαρίζει και τελικά ποιος λογοδοτεί αν δεν έχουν καθοριστεί”, προσθέτοντας ότι με αυτό τον τρόπο η κεντρική διοίκηση θα μπορεί να χρησιμοποιεί τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της ανάλογα με συγκεκριμένες συμπεριφορές.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα