Τράπεζες: Καλοκαιρινό “πάγωμα” της αγοράς δανείων

Τράπεζες: Καλοκαιρινό “πάγωμα” της αγοράς δανείων
Δάνεια iStock

Οι μαζικές αποπληρωμές δανείων λόγω αύξησης τους κόστους εξυπηρέτησής κρατούν σε αρνητικό πρόσημο την πιστωτική επέκταση. Ανοίγουν τις κάνουλες το τελευταίο τετράμηνο οι τράπεζες μήπως και αναστρέψουν το κλίμα. Σε ποιους κλάδους θα δώσουν νέα δάνεια.

Δέσμιες του φαινομένου των πρόωρων αποπληρωμών δανείων λόγω αύξησης τους κόστους εξυπηρέτησής τους, εξακολουθούν να παραμένουν οι τράπεζες αν και εκφράζεται σχετική αισιοδοξία ότι στο τελευταίο τετράμηνο θα επιχειρηθεί επιθετική πολιτική χορηγήσεων ικανή να επαναφέρει σε θετικούς ρυθμούς την πιστωτική επέκταση.

Όπως έχει γράψει το news247.gr η πολιτική της ΕΚΤ να αυξήσει κατακόρυφα τα επιτόκια τον τελευταίο ένα χρόνο προκάλεσε «τσουνάμι» πρόωρων αποπληρωμών δανείων από επιχειρήσεις με σημαντικά αποθέματα ρευστότητας. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα οι τράπεζες, αν και υπήρχε μεγάλη αύξηση στα νέα δάνεια, να μην μπορέσουν τελικά να εμφανίσουν μέχρι το τέλος του α΄ εξαμήνου καθαρή πιστωτική επέκταση.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία για την πορεία των χορηγήσεων που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία προκύπτει ότι η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης τον Ιούλιο του 2023 ήταν αρνητική κατά 1,112 δισ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 587 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Αναλυτικότερα τον Ιούλιο του 2023, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα μειώθηκε σε 1,2% από 2,8% τον Ιούνιο. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα (επιχειρήσεις και νοικοκυριά) ήταν αρνητική κατά 1,395 δισ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 1,799 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Μόνο για τις επιχειρήσεις η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης, τον Ιούλιο του 2023, ήταν αρνητική κατά 1,233 δισ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 1.633 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 3,6% από 6,3% τον προηγούμενο μήνα.

Τον Ιούλιο του 2023, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 78 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 103 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους διαμορφώθηκε σε -2,9%, από -2,4% τον προηγούμενο μήνα.

Αρνητική κατά 84 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, τον Ιούλιο του 2023, έναντι θετικής καθαρής ροής 63 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους διαμορφώθηκε σε -2,6% από -2,7% τον προηγούμενο μήνα.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την συνέχεια

Τραπεζικά στελέχη σχολιάζοντας τις χθεσινές επιδόσεις που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, επισημαίνουν ότι οι πρόωρες αποπληρωμές στη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου ήταν ηπιότερες σε σχέση με το πρώτο, αλλά η τάση πιθανότατα θα συνεχιστεί και στη συνέχεια. Μάλιστα αρκετά είναι τα στελέχη που δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι ο τελικός απολογισμός στο τέλος του έτους δεν θα είναι θετικός για την καθαρή πιστωτική επέκταση.

Ήδη στα τραπεζικά επιτελεία έχουν αναπροσαρμόσει τους στόχους για το σύνολο του 2023 και τοποθετούν χαμηλότερα τον πήχη για την καθαρή πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις σε σχέση με τις εκτιμήσεις που είχαν κάνει στις αρχές της χρονιάς. Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις που έχουν θέσει οι διοικήσεις των τραπεζών, οι νέες καθαρές εκταμιεύσεις επιχειρηματικών δανείων αναμένεται ότι δεν θα ξεπεράσουν για το σύνολο του 2023 τα 6 δισ. ευρώ όταν τα αρχικά business plans είχαν θέσει τον πήχη στα 7 – 8 δισ. ευρώ.

Εξέλιξη που πρακτικά μεταφράζεται ότι σε μια χρονιά με μεγάλη αύξηση των χορηγήσεων, λόγω της υψηλής ρευστότητας των τραπεζών και των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, το τελικό καθαρό αποτέλεσμα στις νέες εκταμιεύσεις επιχειρηματικών δανείων μείον τις αποπληρωμές παλαιών, θα κινηθεί σε χαμηλότερα, των αρχικών εκτιμήσεων, επίπεδα, τουλάχιστον κατά 1 δισ. ευρώ.

Οι επόμενες κινήσεις

Καλά πληροφορημένες τραπεζικές πηγές τονίζουν πάντως ότι οι τράπεζες έχουν εκπονήσει:

  • και είναι θέμα χρόνου να θέσουν σε εφαρμογή
  • μια επιθετική πολιτική χορηγήσεων για το τελευταίο τετράμηνο του έτους, ειδικά για τις επιχειρήσεις με αιχμή τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τα δάνεια του Ταμείου αυξάνονται συνεχώς, με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να έχουν συμβασιοποιήσει ήδη περίπου 2,5 δισ. ευρώ, τα οποία μαζί με τραπεζικό δανεισμό της τάξης του 1 δισ. ευρώ, οδηγούν τις χρηματοδοτούμενες επενδύσεις στα επίπεδα των 5,5 δισ. ευρώ, από τον Φεβρουάριο του 2022 όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα.

Στο μικροσκόπιο των τραπεζών για άνοιγμα της κάνουλας βρίσκονται επιχειρήσεις από τους κλάδους της Ενέργειας, του Τουρισμός, των Logistics, της Βιομηχανία, των Υποδομών, της Ναυτιλίας και του Εμπορίου.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα