Μητσοτάκης για φωτιές: Δύσκολες ημέρες μέχρι την Πέμπτη

Μητσοτάκης για φωτιές: Δύσκολες ημέρες μέχρι την Πέμπτη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο Eurokinissi / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

"Παραμένουμε σε επιφυλακή" δήλωσε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό, καθώς μαίνονται ακόμη οι καταστροφικές πυρκαγιές σε Ρόδο και Κέρκυρα. Υπογράμμισε ότι δεν χάθηκε καμία ανθρώπινη ζωή

Υπό τη σκιά των καταστροφικών πυρκαγιών που μαίνονται ακόμη σε Ρόδο και Κέρκυρα, αλλά και σε πολλές ακόμη περιοχές, συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει στην εισαγωγική του τοποθέτηση ότι ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε επιφυλακή.

Ειδικά σήμερα, αύριο και η Πέμπτη θα είναι δύσκολες ημέρες“, προειδοποίησε ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας την ελπίδα ότι “μετά οι συνθήκες θα μας βοηθήσουν“.

Επανέλαβε, όπως είπε χθες και στη Βουλή, ότι η χώρα διαθέτει περισσότερα μέσα πυρόσβεσης, έμψυχο δυναμικό, καλύτερη προετοιμασία. Επικαλέστηκε όμως ότι “η κατάσταση είναι δύσκολη καθώς βιώνουμε ήδη τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και ξέρουμε ότι τα πράγματα κατά πάσα πιθανότητα θα γίνουν χειρότερα και όχι καλύτερα”.

Ο κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε συνεπώς ότι: “Εχουμε μπροστά μας ακόμη ένα δύσκολο καλοκαίρι”. Υπογράμμισε δε ότι “στην αναμέτρηση αυτή με τη φωτιά είναι σημαντικό ότι δεν είχαμε ανθρώπινες απώλειες”. Τόνισε ότι οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης κατοίκων ήταν οργανωμένες και αποτελεσματικές, ειδικά στη Ρόδο, όπου σημείωσε ότι πραγματοποιήθηκε εκκένωση σχεδόν 20.000 πολιτών και τουριστών. Ευχαρίστησε δε εκ νέου την Πυροσβεστική, τις Ένοπλες Δυνάμεις, την ΕΛΑΣ και τους εθελοντές. “Αν υπήρχε μαγική άμυνα θα την είχαμε εφαρμόσει“, δήλωσε επίσης ο πρωθυπουργός.

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, θα παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο την εικόνα των μετώπων αυτή την ώρα και κυρίως το σχεδιασμό για το αύριο, με τον πρωθυπουργό να σημειώνει ότι επίκεντρο του προγραμματισμού θα αποτελέσουν οι δράσεις πρόληψης, να επικαλείται ότι η Μεσόγειος “είναι hot spot για την κλιματική αλλαγή” και να δηλώνει: “Παραμένουμε σε απόλυτη επιφυλακή”.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε όμως ότι η κυβέρνηση δεν αμελεί τα υπόλοιπα καθήκοντα της και αναφέρθηκε καταρχήν στο πρώτο νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα, για την ψήφο των αποδήμων χωρίς κριτήρια και περιορισμούς. Σημείωσε ότι η πρώτη δοκιμασία του νέου συστήματος θα είναι στις ευρωεκλογές και αναφέρθηκε στην ετοιμασία του υπουργείου Εσωτερικών, καθώς όπως είπε θα αυξηθεί ο αριθμός των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού.

Το δεύτερο νομοσχέδιο για την οικονομική και φορολογική πολιτική ψηφίζεται αύριο, με τον πρωθυπουργό να τονίζει: “Είναι σημαντικό ότι υλοποιούμε το 50% των προεκλογικών μας δεσμεύσεων”. Προειδοποίησε δε όσους αισχροκερδούν: “Δεν θα σπεκουλάρουν κάποιοι πάνω στο γεγονός ότι αντιμετωπίζουμε σήμερα παγκόσμια κρίση πληθωρισμού”.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση δίνει μεγάλη έμφαση και στην προστασία των εργαζόμενων. “Το υπουργείο Εργασίας έχει αυτή την εποχή πολύ δουλειά, ειδικά για την επιβολή του μέτρου απαγόρευσης εργασίας τις ώρες του καύσωνα, για τα παιδιά που δουλεύουν delivery σε δύσκολες συνθήκες. Αποδείξαμε ότι η παραβίαση των όρων προστασίας εργαζομένων θα επισύρει υψηλά πρόστιμα. Η πολιτεια είναι στο πλευρό των εργαζόμενων. Ο εντατικός έλεγχος της αγοράς από υπουργείο Εργασίας θα συνεχιστεί, με επιμονή και διάρκεια.”

Το υπουργικό συμβούλιο θα συζητήσει και τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων, που όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης θα ξεπεράσουν τις 16.000, με τη “μερίδα του λέοντος” να αφορά προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών στο ΕΣΥ και διασωστών στο ΕΚΑΒ. Σημείωσε επίσης ότι “οι περισσότεροι απόφοιτοι ΑΕΙ θα αντληθούν απο το γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ”.

Στην ατζέντα του υπουργεικού είναι τέλος και οι επιλογές νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης, και συγκεκριμένα νέου προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ενώ ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου θα ενημερώσει για τη νομοπαρασκευαστική διαδικασία και την κυβερνητική λειτουργία και ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος θα παρουσιάσει τους στόχους των υπουργείων για το 2024.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα