Χάρης Τσιόκας: Η Ελλάδα πρέπει να γίνει Ευρώπη για να μη θρηνεί καταστροφές

Χάρης Τσιόκας: Η Ελλάδα πρέπει να γίνει Ευρώπη για να μη θρηνεί καταστροφές
Ο Χάρης Τσιόκας Eurokinissi

Στην Ελλάδα ελάχιστοι είναι οι δήμαρχοι και σχεδόν ανύπαρκτες οι περιφέρειες που με όρους κινήματος απαιτούν από την κυβέρνηση να γίνει Ευρώπη. Προτίμησαν να γίνουν αρεστοί και όχι χρήσιμοι. Γράφει ο Χάρης Τσιόκας, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα θλιβερά γεγονότα με τις βιβλικές καταστροφές επικαιροποιούν για μια ακόμη φορά την ανάγκη αλλαγής του συγκεντρωτικού και ιδιοτελούς ρόλου του κράτους που υπερασπίζεται και εφαρμόζει η ΝΔ .

Σχεδόν σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες με μεταρρυθμίσεις αποκέντρωσης και αποσυγκέντρωσης μεταφέρθηκαν κρατικές αρμοδιότητες με πόρους μέσα ,πρόσβαση σ όλα τα προγράμματα στις περιφέρειες και τις τοπικές κοινωνίες για να στηριχτούν η ποιότητα ζωής, η συνοχή και ο παραγωγικός ιστός

Αυτά συμβαίνουν αλλού, στην Ελλάδα όμως πρέπει κανείς να έχει «πρόσβαση» (!!!) στον υπουργό ή στο «σύστημα» για να εγκριθούν ως ρουσφέτι τα προηγούμενα…

Κουβέντα όμως για τις περιφέρειες και του Δήμους που ερημώνουν…

Απλά… θρήνος, κλαυθμός και οδυρμός την περίοδο του καταστροφικού γεγονότος …και αυτο ονομάζεται «επιτελικό κράτος» …με ευαισθησία !!!

Απορία…. Τουλάχιστον τις προηγούμενες δεκαετίες η αυτοδιοίκηση όλων των βαθμών δημιουργούσε κίνημα ,για διεκδίκηση πορων και αρμοδιοτήτων για να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες ανάγκες …

Τώρα σιωπά ή βαυκαλίζεται όταν με διαμεσολάβηση ..στους κυβερνητικούς αξιωματούχους ,αποκτά το οκ για κάποιο έργο απο το υπουργείο των… Αθηνών και τους επόπτες του!

Αλλαγή του ρόλου του συγκεντρωτικού κράτους θα έπρεπε να είναι το αίτημα των υποψηφίων περιφερειαρχών και Δημάρχων. Κίνημα για σταθερούς πόρους και μέσα υλοποίησης ανά περιφέρεια και τοπική κοινωνία .

Χρηματοδοτικά εργαλεία ίδιας συμμετοχής ανά περιφέρεια και στα Ευρωπαϊκά προγράμματα και όχι μόνο, με τραπεζικό σύστημα αντιστοιχισμένο στη σύγχρονη διοικητική δομή της χώρας.

Αυτά όμως είπαμε στην Ευρώπη…. Στην Ελλάδα ελάχιστοι είναι οι δήμαρχοι και σχεδόν ανύπαρκτες οι περιφέρειες που με όρους κινήματος απαιτούν από την κυβέρνηση να γίνει Ευρώπη. Προτίμησαν να γίνουν αρεστοί και όχι χρήσιμοι.

Είναι η ώρα των αυτοδιοικητικών εκλογών και το μήνυμα πρέπει να γίνει καθαρό: Χρειαζόμαστε εκπροσώπους που θα συγκρουστούν με το συγκεντρωτικό και ιδιοτελές κράτος για τους λίγους …

Χρειαζόμαστε αυτοδιοικητικούς εκπροσώπους που θα στηρίξουν την εγχώρια παραγωγική βάση με αρμοδιότητες, θεσμικές δεσμεύσεις στα προγράμματα και την ανάπτυξη του τραπεζικού συστήματος και περιφερειακά .

Χρειαζόμαστε ενα κράτος με αποκέντρωση που θα διατυπώνει κανόνες ανταγωνισμού και δίκαιης συμμετοχής των συντελεστών στη στήριξη και διεύρυνση της παραγωγικής βάσης

Χρειαζόμαστε ενα κράτος που υπερασπίζεται τα κοινωνικά αγαθά της υγείας, της παιδείας της ασφάλισης ,και των υποδομών για όλους …

Δηλαδή ..

Χρειαζόμαστε αιρετούς. Όχι ευχάριστους αλλά χρήσιμους! Για τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες που θα συγκρούονται με τον συγκεντρωτισμό υπέρ των ολίγων και όσους τον εκπροσωπούν

Η Ελλάδα πρέπει να γίνει Ευρώπη για να μη θρηνεί καταστροφές και ερήμωση της περιφέρειας.

Πολύ περισσότερο είναι επιβεβλημένο να διεκδικηθεί πλαίσιο με αίτημα να να αλλάξει το κοινωνικό και παραγωγικό μοντέλο με αποκέντρωση και από συγκέντρωση.

Και αυτό με τη σειρά του αναδεικνύει την ανάγκη ενίσχυσης των συνδυασμών για τις αυτοδιοικητικές εκλογές που θα διεκδικήσουν ένα σύγχρονο ρόλο για την αυτοδιοίκηση που θα υπηρετεί τον τόπο και τη χώρα .

Τους συνδυασμούς που την επόμενη μέρα των εκλογών δεν θα κλείνουν την πόρτα διεκδίκησης απο την κυβέρνηση , αλλα θα διαμορφώσουν πλαίσια μιας ευρύτερης κοινωνικης και αυτοδιοικητικής συμπαράταξης για μεταρρυθμισεις που θα δίνουν οξυγόνο στις τοπικές κοινωνίες .

Οι θητείες των απερχόμενων δημάρχων έδειξαν και τα όρια της διοικητική τους διάθεσης . Οι πρόθυμοι υποψήφιοι με τα κυβερνητικά χρίσματα ήδη έχουν διαπιστεύσει την πειθάρχηση τους στο υφιστάμενο άδικο πλαίσιο οργάνωσης του κράτους που εφαρμόζει η ΝΔ .

Το χειρότερο δε απ’ όλα είναι ότι οι προηγούμενοι ανέχθηκαν και ανέχονται την μείωση των κεντρικών αυτοτελών πόρων που είχα τη τιμή στη συνδιαμόρφωση θεσμικά, στο ΥπΕΣ, όταν θεσμοθετήθηκαν οι ΚΑΠ, τα τοπικά συμβούλια και η Νομαρχιακη αυτοδιοίκηση …

Οι καταστροφές στη Θεσσαλία χτύπησαν συναγερμό…

Η πρώτη και δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών μπορεί και πρέπει να ανοίξει την πόρτα της ελπίδας και σ αυτό ας γίνουμε συνεργοί .

* O Χάρης Τσιόκας είναι Μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ / π. βουλευτής

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα